Praktická lekárka z Petržalky lieči pacientov ivermektínom

Praktická lekárka pre dospelých z bratislavskej Petržalky Etela Janeková liečila svojich pacientov nakazených novým koronavírusom s pomocou účinnej látky ivermektínu. Jej niekoľko týždňov trvajúce skúsenosti boli pozitívne a žiadny z približne ôsmich desiatok pacientov nemusel ísť do nemocnice na ventilátor. Rozhovor vznikol v marci 2021. V súčasnosti sa už ivermektín nesmie používať na liečbu COVID-19.

08.03.2021 06:00 , aktualizované: 02.12.2021 17:06
MUDr. Etela Janeková, lekárka Foto:
MUDr. Etela Janeková ambuluje v bratislavskej Petržalke.
debata (122)

Máte niečo ako profylaktický protokol v rámci prevencie ochorenia COVID-19? Čo by ste vo všeobecnosti odporúčali ľuďom, aby neochoreli?

Umývať si ruky pred každým jedlom, pred každou cigaretou. Najmä fajčiari si možno neuvedomujú, že cigaretu si prikladajú k ústam, neumytú ruku k dýchacím cestám. Mnohí ľudia prídu domov a najprv pochytajú všetko možné, napríklad vypínače, kľučky, až potom si umyjú ruky. Ruky si treba umyť najprv, dôkladne a stačí na to vlažná voda a mydlo. Takisto by som chcela zdôrazniť, aby ľudia nechytali a nenaprávali si rúško spredu, vždy len uchopením za gumičky. Ak sa stretnete s nakazeným, vírusy či baktérie máte zvonka na rúšku a chytaním si ich premiestnite na prsty. A ešte jedna vec – páni, ktorí nosia brady a fúzy, by si ich v tomto období mali oholiť.

To sa teraz začalo zdôrazňovať v súvislosti s nosením respirátorov. Aby dobre priliehali.

Nesúvisí to len s tým. V období pandémie je vhodné urobiť všetko pre to, aby sa čo najľahšie dodržiavala hygiena. Fúzy a bradu treba očistiť po každom jedle, smrkaní, po tom, keď sa človek spotí. To ľudia nerobia. V situácii, keď bojujeme s vírusom, je hygienickejšie byť dohladka oholený.

Čo robiť, keď sa pacient nakazí?

Ak je pacient pozitívny, je vhodné nasadiť si vitamíny C, D, zinok a aspirín. Dôležité je povedať aj dávky: Po nákaze denne 4000 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu D, 500 mg vitamínu C a 100 mg zinku. Ďalej aspirín či acylpyrín 500 mg raz denne. Vieme, že pozitívny pacient sa hlási lekárovi kvôli karanténnej PN-ke. Keď však nastanú príznaky, treba lekára navštíviť. Príznaky sú zvýšená teplota, kašeľ, sťažené dýchanie, bolesti brucha, svalov, hnačka, jednoducho symptómy virózy. To už by mal vidieť lekár a je to môj názor napriek tomu, že v minulosti sa takýmto pacientom odporúčalo lekára nenavštevovať, aby neroznášali infekciu. Ak chceme tento boj vybojovať mimo nemocníc, lekár musí pacienta vidieť, vyšetriť a podľa toho ordinovať liečbu.

Dobre, nediskutujme teraz o tom, či sa tí pacienti k lekárovi vôbec dovolajú, nieto ešte dostanú… Aspirín sa odporúča v rámci prevencie mikrotrombóz v cievach, ktoré infekcia koronavírusom spôsobuje, však?

Musíme dúfať, že pacienti sa k lekárovi dostanú. Áno, aspirín sa používa ako prevencia proti zápalu aj proti spomínaným mikrotrombózam. V tomto je totiž nákaza novým koronavírusom špecifická, v určitej fáze poškodzuje výstelku drobných ciev, ktoré vymieňajú v pľúcnych mechúrikoch oxid uhličitý a kyslík.

Vy už niekoľko týždňov ordinujete svojim pacientom kontroverzný liek ivermektín. Spočiatku si tento liek vaši pacienti priviezli sami zo zahraničia, kde bol vo voľnom predaji ako liek proti parazitárnym ochoreniam…

Do ordinácie mi chodili pacienti s covidom a lieky, ktoré boli dostupné, nestačili. Začala som preto študovať, čo podávajú týmto ľuďom v zahraničí. A tak som sa dočítala o ivermektíne, lieku, ktorý je na trhu vyše tridsať rokov, len pôvodne je určený na inú indikáciu, na parazitárne ochorenia. A mohol by byť účinný v prípade infekcie novým koronavírusom. Viacerí pacienti mi tvrdili, že ho majú, čítali o ňom, len nevedeli dávkovanie. Tak som začala študovať jednotlivé terapeutické postupy.

Nákaza novým koronavírusom je špecifická, v... Foto: archív MUDr. Etely Janekovej
MUDr. Etela Janeková, lekárka, Nákaza novým koronavírusom je špecifická, v určitej fáze poškodzuje výstelku drobných ciev, ktoré vymieňajú v pľúcnych mechúrikoch oxid uhličitý a kyslík.

Takže v akom dávkovaní ho podávate?

V dávke 0,2 mg na kilogram hmotnosti denne počas dvoch až piatich dní. Dĺžka liečby závisí od klinického stavu pacienta. Ak má pacient miernejšie príznaky, stačia tri dni, ak už má príznakov viac a trvajú dlhšie, nechávam ho pacientovi päť dní.

V diskusnej relácii na TA3 ste sa v piatok vyjadrili, že ste proti preventívnemu podávaniu ivermektínu. Existujú však profylaktické protokoly s užívaním ivermektínu, keď mal človek vysokorizikový kontakt s nakazenou osobou. Takisto poznám lekárov, ktorí ho takto profylakticky užívali, kým ich nezaočkovali.

To áno, ale v tejto chvíli ide o to, aby sme mali ivermektínu dostatok pre pacientov, ktorí majú COVID-19. Na Slovensko bolo minulý týždeň privezených 30-tisíc dávok a je dôležité, ak ivermektín lekár predpíše, resp. je ochotný ho predpísať a prevziať zodpovednosť, aby sa pacient k nemu dostal. Som rozhodne proti tomu, aby si ľudia vytvárali zásoby, pretože liek potom môže chýbať tým, ktorí ho práve potrebujú.

Štúdia v časopise JAMA je pre odborníkov sklamaním

V renomovanom medicínskom časopise JAMA bola minulý týždeň publikovaná doposiaľ najväčšia klinická štúdia o účinkoch ivermektínu, do ktorej bolo zapojených 400 pacientov. Uskutočnila sa v Kolumbii. Táto štúdia bola randomizovaná a dvojito zaslepená, to znamená, že účastníci boli v tomto prípade náhodne rozdelení do dvoch skupín a ani lekár, ani pacient nevedel, kto dostáva účinnú látku, a kto placebo (hroznový cukor). Autori štúdie zistili, že medzi pacientmi s ivermektínom a tými, ktorí ho nebrali, nebol významný rozdiel, čo sa týka dĺžky trvania príznakov. Päť dní trvajúce užívanie lieku v dávke 0,3 mg na kilogram váhy štatisticky významne neurýchlilo ústup príznakov v porovnaní s tými, čo ivermektín nebrali. Tieto zistenia zatiaľ nepodporili užívanie účinnej látky ivermetín na liečbu miernej formy ochorenia COVID-19.

Do štúdie však boli zaradení pacienti s priemerným vekom 37 rokov, ktorí boli relatívne mladí, neobézni a zdraví, a to jej niektorí odborníci vyčítajú. Takisto štúdiu finančne podporili farmaceutické firmy, ktoré sú výrobcami, alebo potenciálnymi výrobcami vakcín proti COVID-19.

Zástancovia ivermektínu veria, že sa uskutočnia aj ďalšie štúdie. Jedna z nich by mohla pochádzať aj zo susednej Moravy. Fakultná nemocnica v Brne a Lekárska fakulta Masarykovej univerzity pripravili vlastný projekt na zistenie účinnosti preparátu ivermektín. Do projektu bude začlenených 30 pacientov z fakultnej nemocnice v Brne.

Je pravdou, že je dôležité nasadiť ho najmä v počiatočných štádiách nákazy, keď sa vírus v organizme rozmnožuje? Že neskôr už veľmi nepomôže?

Je to omnoho účinnejšie práve v tejto fáze. Nedá sa však povedať, že by bol neúčinný aj v neskorších fázach, hoci sa o tom diskutuje a existujú štúdie v jeho prospech, ale aj proti. Ja ako lekárka ten efekt v praxi vidím a nemám dôvod ho nepoužiť, ak sme "vo vojnovom stave“, ľudia nám zomierajú a ja nemám k dispozícii nič iné. Ivermektín nie je liek na samotný covid, ale je to podporný liek, ktorý bráni replikácii (rozmnožovaniu) vírusu. A je to starý, overený a lacný liek, s ktorým sú vo svete 30-ročné skúsenosti, aj keď v súvislosti s inými diagnózami. Teraz však hovorím najmä o dlhoročných skúsenostiach ohľadom možných vedľajších účinkov.

Čítala som, že by mohlo ísť najmä o problémy s pečeňou?

Nežiaduce účinky tohto druhu som u svojich pacientov nepozorovala. Ja dávam pacientom robiť laboratórne vyšetrenia, keď ešte ivermektín neužívajú a všetci majú mierne zvýšené pečeňové testy. Dôvodom môže byť zápal v organizme a aj to, že užívajú lieky proti bolesti a teplote ako paracetamol či ibuprofén. Aj to môže byť príčina.

Kedy nasadzujete antibiotiká? Dlhé roky sú laici edukovaní v tom, že na vírusové ochorenia sa antibiotiká nedávajú.

Antibiotiká k liečbe pridávame vtedy, keď podľa laboratórnych výsledkov dochádza ku zvýšeniu parametrov svedčiacich pre bakteriálny zápal. Ak je napríklad zvýšené CRP (C-reaktívny proteín) a biele krvinky. Samozrejme, treba to laboratórne overiť z krvi. Alebo už pri prvej návšteve pacienta počujeme cez fonendoskop, že ide evidentne o zápal pľúc, resp. to vidíme na rtg snímke. Samozrejme, pozitívneho pacienta musí byť niekto ochotný zröntgenovať, čo je zasa iný problém. V takýchto prípadoch empiricky začíname nielen s protivírusovou liečbou ivermektínom, ale aj s protibakteriálnou liečbou antibiotikami. Zápal pľúc je totiž vo väčšine prípadov zmiešaného pôvodu, vírusový zápal skôr či neskôr skomplikuje baktéria.

Užívať ivermektín nalačno či s jedlom? Aj tu som čítala dve úplne odlišné odporúčania.

Podľa mňa je to výhodné po jedle, resp. niečom mastnejšom.

Prečo je kontraindikáciou ivermektínu liečivo warfarín?

Warfarín má dokázanú interakciu s ivermektínom. Pri užívaní ivermektínu dochádza ku zvyšovaniu účinku warfarínu, takže pacient by mal byť prísne sledovaný. Warfarín je veľmi účinný a potrebný liek, ale má interakcie s mnohými liekmi, dokonca potravinami, takže počas jeho užívania treba dávať pozor. Ak má pacient s covidom už ťažší priebeh ochorenia, namiesto odporúčaného aspirínu či warfarínu dostáva nízkomolekulárny heparín ako prevenciu spomínaných mikrotrombóz. Ale to je už záležitosť odborníkov.

Prečo vzniká podľa vás okolo ivermektínu až taká vášnivá diskusia? Pretože sa podáva "off label“ (na neschválenú indikáciu) a lekár je za pacienta logicky zodpovedný, ak ho ním lieči takpovediac "na vlastné riziko“?

Každý lekár, ktorý lieči pacienta, je zaňho zodpovedný, samozrejme! A nielen pri liekoch, ktoré podáva "off label“. Teraz však musíme zdôrazniť, že ivermektín nepodávame "off label“, pretože sme od ministerstva zdravotníctva dostali výnimku na podávanie ivermektínu v tejto indikácii, čiže na COVID-19. Prvá výnimka bola udelená už v januári, keď profesor Schréter žiadal tento liek pre nemocnice, ďalšia veľká výnimka bola udelená 22. februára. Kontroverzný je tento liek preto, lebo neexistujú dvojito zaslepené štúdie, ktoré by potvrdili účinnosť tohto liečiva v prípade tejto konkrétnej diagnózy. V súčasnom stave, keď nám zomierajú ľudia, nemáme čas čakať na takéto štúdie. Pracoviská, ktoré ivermektín v súčasnosti používajú, sledujú svojich pacientov a určite o svojich úspechoch či neúspechoch s týmto liečivom budú referovať. Ja z mojej klinickej praxe môžem potvrdiť, že ak porovnám pacientov, ktorým som ho nepodávala, a pacientov, ktorí ho užívali, reagovali úplne inak a ochorenie im ustúpilo rýchlejšie. Z pacientov, ktorých som preliečila, nie sú ich stovky, ale desiatky, sa ani jeden nedostal na ventilátor do nemocnice. A to má tiež nejakú výpovednú hodnotu.

Ivermektín v nemocničnej a ambulantnej praxi lekára

Ivermektín (ďalej IVM) je antiparazitárny liek, ktorého objav získal Nobelovu cenu v roku 2015. Pôvodne bol vyvíjaný ako veterinárny liek, ale čoskoro sa zistilo, že je bezpečný a účinný aj u ľudí. V laboratórnych štúdiách preukázal aj antivírusové a protizápalové vlastnosti aj proti SARS-CoV-2. Antivírusová aktivita IVM nie je celkom jasná. Predpokladá sa však, že IVM brzdí prenášanie vírusových bielkovín do jadra hostiteľskej bunky. Za posledné mesiace viaceré kontrolované klinické štúdie z mnohých centier a krajín na celom svete hlásia konzistentné a výrazné zlepšenie výsledkov liečby COVID-19, ak bol do nej začlenený ivermektín. Žiaľ, najviac týchto štúdií pochádza z menej vyspelých krajín a medicínske autority vyspelých krajín považujú výsledky za "nepriekazné“, s nízkou silou dôkazov.

Ivermektín sa aj v SR odporúčal v čase nastupovania príznakov ochorenia a aj v pľúcnej forme, keď dochádza k respiračnému zlyhávaniu s potrebou podávania kyslíka, neinvazívnou či invazívnou ventiláciou.

Kontraindikácie: Liečba IVM je kontraindikovaná pri hypersenzitivite na aktívnu substanciu, alebo na niektorú z pomocných látok, nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy ani pre osoby s poškodením pečene. Liečba nie je vhodná pre osoby s hmotnosťou menej ako 15 kg. Zvýšená opatrnosť sa odporúča v liečbe pacientov starších ako 65 rokov.

Vedľajšie účinky: nevoľnosť a vracanie, účinky na centrálny nervový systém (bolesti hlavy, horúčka, závraty, ospalosť, nespavosť, ataxia, únava), búšenie srdca, vyrážky, svrbenie, edém kože, eozinofília (zvýšenie eozinofilov – typ bielych krviniek – pozn. aut.), reakcie z precitlivenosti, astmatické záchvaty. Tieto vedľajšie účinky sú zaznamenávané pri liečbe helmintóz (ochorenie vyvolané cudzopasníkmi – pozn. aut.) ivermektínom a predpokladá sa tiež, že časť z nich môže byť vyvolaná usmrtenými telami parazitov. Dôležité je to, že u cicavcov IVM nepreniká hematoencefalickou bariérou, teda neprechádza z krvi k mozgovým bunkám, preto tam toxicky nepôsobí.

Aktualizácia z decembra 2021: V súčasnosti sa účinná látka ivermektín nesmie používať na liečbu COVID-19. Firma Exeltis Slovakia liečivo Ivermectin Exeltis 3 mg zaregistrovala na liečbu infekcií spôsobených niektorými parazitmi.

(Zdroj: lekarskenoviny.sk, zo stanoviska doc. MUDr. Jozefa Firmenta. PhD. Doc. Firment je hlavným odborníkom ministerstva zdravotníctva pre odbor anestéziológia a intenzívna medicína. Je podpísaný pod protokolom o využití ivermektínu na oddelení akútnej a intenzívnej medicíny.)

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #liek #koronavírus #liek na koronavírus #Covid-19 #ivermektín