Akým potravinám sa vyhnúť?
Nevhodné jedlá:
- Mäsá: mastné, mastné údeniny, mastné a kyslé ryby, rybie konzervy, divina, údené mäsá a ryby.
- Tuky: bravčová masť, slanina, vaječné žĺtky prepálené tuky.
- Zelenina: nakladaná v octe a oleji, kapusta, kel, starší kaleráb, uhorky, reďkovky, cesnak, paprika, cibuľa, fazuľa, hrach, šošovica.
- Ovocie: ríbezle, egreše, čučoriedky, maliny, jahody, hrušky, figy, datle, mak, černice, orechy.
- Múčniky: čerstvé kysnuté pečivo, lístkové cesto, odpaľované a vyprážané cestá, šľahačka, zmrzlina.
- Nápoje: destiláty, pivo víno, kakao, silná zrnková káva.
- Koreniny: čierne korenie, dráždivé a pikantné koreniace zmesi, paprika, horčica.
Vhodné jedlá:
- Polievky: z mladej zeleniny, vývary z riedkych kostí a chudého mäsa, paradajková, špenátová, vločková, rascová, zemiaková.
- Zahusťujeme zátrepkou.
- Závarky: cestoviny, sušená žemľa, krupicové halušky, ryža, z vajec využívame najmä bielok.
- Mäsá: hydinové, chudé bravčové a hovädzie, králik, ryby.
- Zelenina: uprednostňujeme mladú zeleninu v malom množstve, môže byť aj mrazená (kvôli nafukovaniu), zeler, pór, karfiol, hrášok, cvikla, hlávkový šalát, zelená fazuľka.
- Ovocie: zrelé jablká, šúpané marhule a broskyne, banány, pomaranče, vo forme kompótov aj
čerešne, višne, slivky.
- Prílohy: zemiaky, ryža, cestoviny, krupicové halušky, suchárová knedľa.
- Bezmäsité jedlá: cestoviny (s tvarohom, so strúhaným syrom, strúhankou), žemľovka, ryžová kaša alebo nákyp.
- Vylúčime: Z technologických postupov vyprážanie a zahusťovanie zápražkou. Grilovanie na otvorenom ohni. Kombináciu masla s cukrom (maslové cestá, krémy…)
- Mliečne výrobky uprednostnite nízkotučné. Ako nápoj je vhodná biela káva.
Vzorový jedálny lístok
Pondelok
raňajky: diétna vajcová nátierka, starší biely chlieb, čaj
desiata: biela káva, starší biely rožok
obed: polievka drobková s niťovkami, pečené kurča s plnkou, zemiaky s rascou, marhuľový kompót
olovrant: vanilkový puding s ovocím a sirupom
večera: rezance s nízkotučným tvarohom, čaj
Utorok
raňajky: šunka, maslo, paradajka bez šupky, staršie biele rožky, čaj
desiata: mlieko, staršia lúpačka
obed: polievka špenátová, bravčové na šampiňónoch, tarhoňa + ovocie
olovrant: višňový jogurt, starší biely rožok
večera: zeleninové rizoto, cviklový šalát, čaj
Streda
raňajky: med, maslo, staršia vianočka, slabé kakao
desiata: nízkotučný syr, staršie biele pečivo
obed: paradajková polievka s ryžou, hovädzia prírodná roštenka, zemiaky s petržlenovou vňaťou, zeleninová obloha
olovrant: ovocie
večera: hydinová saláma, maslo, starší biely chlieb, čaj, marína sušienky
Štvrtok
raňajky: šľahaný tvaroh s pažítkou, starší biely chlieb, čaj
desiata: acidofilné mlieko, starší biely rožok
obed: gulášová polievka diétna, ryžový nákyp s jablkami a ovocnou šťavou
olovrant: paradajka bez šupky, maslo, starší biely chlieb
večera: dusené rybie filé na zelenine, zemiaková kaša, čaj
Piatok
raňajky: strúhaný syr, rastlinné maslo, staršie biele rožky, čaj
desiata: marhuľový tvarohový krém
obed: polievka hovädzia, hovädzie varené, smotanová omáčka, jemná suchárová knedľa
olovrant: ovocie
večera: zapekané zemiaky s diétnou údeninou, paradajkový šalát, čaj
Sobota:
raňajky: mäsová nátierka, starší biely chlieb, čaj
desiata: kakao, starší škoricový koláč
obed: polievka brokolicová, prírodné morčacie prsia, ryža, hlávkový šalát s citrónom
olovrant: ovocný kyseľ, piškóty
večera: tekvicový prívarok s kôprom, varené vajce, zemiaky, čaj
Nedeľa
raňajky: džem, maslo, staršia vianočka, mlieko
desiata: šunková pena, biely starší rožok
obed: zeleninová polievka s liatym cestom, bravčový závitok, slovenská ryža, mrkvový šalát s jablkami
olovrant: ovocie
večera: zeleninový karbonátok, zemiaky, zelerový šalát, čaj
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Malé chutné fašírky podľa Very Wisterovej na Varecha.sk