Pokračovanie článku: Trápi vás žlčník? Osvojte si základy a pravidlá žlčníkovej diéty!

Vzorové jedálne lístky

Prvý

Raňajky: pečivo s hydinovou šunkou a so zeleninou Desiata: Banán. Obed: Cestoviny s hovädzím mäsom a paradajkami. Mleté hovädzie mäso (chudé – ideálne 10 % tuku) opečieme na kvapke olivového oleja, ochutíme (soľ, tymian, bazalka, oregano) podlejeme troškou vody a chvíľu podusíme. Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a ešte chvíľu podusíme. Ryžové cestoviny (bežne dostupné v potravinách) uvaríme. Podávame s pripravenou zmesou. Môžeme posypať strúhaným syrom. Olovrant: Nízkotučné acidofilné mlieko. Večera: Omeleta s avokádom. Vajíčko rozmiešame s trochou nízkotučného mlieka. Pridáme popučené avokádo a ovsené vločky. Zmes opečieme na kvapke olivového oleje ako omeletu. Podávame so zeleninou.

Druhý

Raňajky: Ovsená kaša. Ovsené vločky uvaríme vo vode alebo v nízkotučnom mlieku. Ochutíme škoricou a sušenými hrozienkami, prípadne dosladíme lyžičkou medu. Desiata: Pečivo s mozzarelou a so zeleninou. Obed: Pohánkové rizoto s morčacím mäsom a hráškom. Morčacie prsia uvaríme vo vode a pokrájame na kocky, môžeme ochutiť bylinkami. Pohánku uvaríme vo vode spolu s mrazeným hráškom približne 10 až 15 minút. Pohánku podávame s kockami mäsa, môžeme posypať postrúhaným syrom a pridať čerstvý zeleninový šalát. Olovrant: Biely jogurt ochutený kukuričnými lupienkami. Večera: Pstruh na zemiakoch a zelenine. Pstruha (ochutíme bylinkami a citrónom) upečieme na plechu spolu so zemiakmi a s cukinou. Na prípravu použijeme lyžicu olivového oleja.

Tretí

Raňajky: Nátierka z cottage syra a vajíčka. Cottage syr zmiešame s uvareným vajíčkom pokrájaným nadrobno. Ochutíme a podávame s pečivom a so zeleninou. Desiata: Jablkovo-mrkvový šalát. Jablko a mrkvu nastrúhame najemno. Zamiešame a ochutíme citrónovou šťavou. Obed: Pečené kuracie stehno s varenou ryžou a so zaváraným kompótom. Na prípravu mäsa použijeme lyžicu olivového oleja. Olovrant: Tuniak vo vlastnej šťave s ryžovými chlebíčkami a so zeleninou. Večera: Hovädzí vývar s chudým hovädzím mäsom a varenou zeleninou.

Štvrtý

Raňajky: Pečivo s bravčovou šunkou a so zeleninou. Desiata: Dusené jablká s piškótami. Obed: Šalát s kuracím mäsom. Kuracie prsia uvaríme vo vode a pokrájame na kocky, môžeme ochutiť bylinkami. Podávame na zeleninovom šaláte s pečivom. Olovrant: Tvaroh ochutený lyžičkou džemu. Večera: Prívarok z červenej šošovice s tofu. Surovú červenú šošovicu (netreba dopredu namáčať), mrkvu a zemiaky dáme do hrnca, zalejeme trochou vody, ochutíme soľou, čiernym korením, tymianom a uvaríme do mäkka (približne 20 až 30 minút). Všetko popučíme a podávame s tofu.

Zdroj: MUDr. Július Muranský, MPH., chirurg z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žlčník