Trápi vás žlčník? Osvojte si základy a pravidlá žlčníkovej diéty!

Pri chorobách a poruchách funkcie žlčníka nastávajú po príjme nevhodného jedla tráviace ťažkosti a bolesť. Popri liečbe je dôležitou súčasťou i žlčníková diéta a úprava životného štýlu. Uvedená diéta je zároveň vhodná aj pri ochoreniach pankreasu a pečene.

09.04.2022 06:00
zdravá strava, obed, šalát, Foto:
Základom žlčníkovej diéty je najmä zníženie množstva cukrov a tukov.
debata

Príjem vhodnej stravy

  • Základom žlčníkovej diéty je najmä zníženie množstva cukrov a tukov. Aby bola vaša strava šetrná a výživná, je potrebné osvojiť si určité princípy. Vyhľadávajte najmä potraviny, ktoré znižujú cholesterol a obsahujú dostatok živín a vlákniny.
  • Obmedzte rafinovaný cukor alebo sa mu úplne vyhnite. V minimálnom množstve môžete použiť med a marmeládu na osladenie jedál.
  • Tuk zo stravy by ste nemali úplne vynechať. Vhodné je znížiť príjem živočíšnych tukov a zamerať sa na kvalitné rastlinné tuky. Najvhodnejší je olivový olej, ktorý podporuje správne fungovanie organizmu.
  • Strava by mala byť ľahko stráviteľná, pestrá a plnohodnotná. Odvíja sa to nielen od výberu potravín, ale aj od ich zodpovednej úpravy. Absolútne nevhodný spôsob tepelnej úpravy jedla je vyprážanie, opekanie na tuku či fritovanie. Najvhodnejšia je, naopak, úprava jedla varením a dusením. Výborným pomocníkom môže byť parný hrniec. Aj teplota jedla zohráva svoju úlohu. Pokrm by nemal byť príliš horúci ani príliš studený.
  • Veľmi dôležité je vyhýbanie sa priemyselne spracovaným potravinám a polotovarom.
Video
Gastroenterológ Kužela: Čo s podráždeným žlčníkom počas sviatkov?
  • Jedlo si doprajte radšej častejšie, no v malých množstvách. Ideálne je prijímať potravu 5-krát denne. Raňajky sú dôležitou súčasťou dňa, nevynechávajte ich. Večeru (posledné jedlo) si dajte 2 až 3 hodiny pred spaním.
  • Dôležitý je aj dostatočný pitný režim (minimálne 1,5 litra čistej vody).
  • Primeraná hmotnosť. Existujú rôzne výpočty ideálnej hmotnosti. Je to ovplyvnené vekom, pohlavím, zložením tela… Najrýchlejší a najjednoduchší výpočet: výška (v cm) mínus 100 sa rovná ideálna váha (v kg). Napr. pri 170 cm vysokom človeku vychádza váha 70 kg. Toto berte ako veľmi orientačné číslo. Každý človek je individuálny s vlastnou hmotnosťou, pri ktorej sa cíti výborne. Ak však má človek pri 170 cm váhu 100 kg a viac, mal by zvážiť zmenu životného štýlu, aby zlepšil svoj zdravotný stav a vyhol sa prípadným zdravotným ťažkostiam v budúcnosti.
  • Nezabúdajte na pravidelný pohyb a oddych, vyhýbanie sa stresu.
  • Doplnky výživy: Vhodné je doplniť nimi stravu – probiotiká, vitamín C, vitamín D3, omega 3 mastné kyseliny, multivitamín. Pri výbere sa poraďte sa so svojím lekárnikom.
  • Tak ako je každý organizmus iný, tak aj reakcia organizmu na jedlo je rôzna. Žlčníková diéta je do určitej miery individuálna záležitosť. To, ktoré potraviny sú najvhodnejšie práve pre vás, si časom osvojíte. Rovnako tak sa časom naučíte i to, ako pripravovať a konzumovať potraviny, aby ste dosiahli dostatočný príjem živín, bez zbytočnej záťaže na váš organizmus. Nespomenuté potraviny je vhodné si odsledovať, ako na ne vaše telo reaguje, a podľa toho ich konzumovať/ne­konzumovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žlčník