Pokračovanie článku: MUDr. Muranský: Za problémy so žlčníkom môže náš životný štýl

Žlčníkový záchvat verzus kamene

Žlčníkový záchvat – príčiny, príznaky a čo robiť

  • Typickými príznakmi pred žlčníkovým záchvatom sú nechutenstvo, nafukovanie a pocit tlaku v bruchu. Prejavom samotného záchvatu je silná a veľmi nepríjemná bolesť pod pravým rebrom s vyžarovaním do pravej lopatky. Táto oblasť je citlivá na dotyk. Bolesť vzniká vtedy, keď sa žlčník snaží vypudiť žlč. Potom sa na chvíľu „unaví“ a kolečko takto pokračuje ďalej až dovtedy, kým sa žlč neuvoľní. Následne bolesť ustúpi. Dĺžka trvania záchvatu je individuálna. Môže to byť niekoľko minút, ale aj hodín. Bolesť nie je nepretržitá, ale prichádza vo vlnách. Pretože ide o veľmi silnú bolesť, pacienti vnímajú návštevu lekára častoktát ako záchranu. V žiadnom prípade neodporúčam snažiť sa preliečiť žlčníkový záchvat doma. Pri uvedených príznakoch rozhodne treba čo najskôr vyhľadať lekára.
  • Žlčníkové záchvaty, respektíve problémy so žlčníkom mávajú častejšie ženy ako muži. Výskyt kameňov spravidla stúpa s pribúdajúcim vekom a ohrození sú najmä ľudia s nadváhou, prudkými zmenami hmotnosti a takisto tehotné ženy.

Žlčové kamene – prečo vznikajú a metódy liečby

  • Žlčové kamene sú stvrdnuté súčasti žlče, ktoré sa môžu usadiť v žlčníku alebo v žlčových cestách. Rozlišujeme dva druhy kameňov: cholesterolové a pigmentové (tzv. bilirubínové). V praxi sú jednoznačne častejšie cholesterolové kamene, ktoré sa vyskytujú asi v 80 až 90 % prípadov.
  • Príčinami ich vzniku sú zmeny v zložení žlče (presýtenie žlče cholesterolom), poruchy vyprázdňovania žlčníka či žlčovodov a tvorba kryštálov cholesterolu v žlči (tzv. nukleácia). Vplyv však môžu mať aj ochorenia pečene a žlčníka (napr. chronické zápaly).
  • Mnoho pacientov má dlhší čas žlčové kamene a vôbec o nich nevedia. Prítomnosť kameňov zistia len vtedy, keď už dostanú záchvat, prípadne náhodne pri vyšetreniach ako je ultrazvuk, CT alebo MRI.
  • Kamene v žlčníku predstavujú vždy potenciálne riziko. Konkrétne v prípade väčších kameňov hrozí prederavenie žlčníka a takisto vycestovanie kameňov zo žlčníka do žlčovodu či do spoločného vývodu žlčovodu a pankreatovodu. Ak nastane upchatie v mieste, kde sa spájajú, môžu vzniknúť život ohrozujúce ochorenia – pankreatitída a žltačka. Nebezpečné sú však nielen veľké, ale aj malé kamene. Pretože sú neživé a nemajú obranyschopnosť voči baktériám, môžu vyvolávať zápaly žlčníka a byť ich opakovaným zdrojom. Keď sú kamienky malé, môže vznikať v žlčníku tzv. blato. Medzi kamienkami sa usídľujú baktérie, ktoré sa môžu kedykoľvek rozmnožiť a vytvoriť zápal.

Zdroj: MUDr. Július Muranský, MPH., chirurg z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žlčník