Odmerajú vám záťaž chodidiel a hneď navrhnú vložky do topánok. Bez čakania. Kde?

Ak by sa vás niekto opýtal, ako vlastne kráčate, čo by ste odpovedali? Proste idete? Je to ako dýchanie, jednoducho to robíte?

05.05.2022 11:00
skener nôh, chodidlá, klenba, podológia,... Foto:
Maratónec Gabriel Švajda klientke na obrazovke skenera ukazuje rozloženie jej váhy na chodidlách. Červená farba signalizuje nadmernú záťaž piat.
debata

Pritom si všetci uvedomujeme, že každý z nás kráča inak a jeho chôdza je jedinečná. Niekto ťažkopádne, dupe ako slon, chôdza iného je kolísavá, ďalší sa vznáša ako baletka. Niekto dáva špičky príliš dovnútra, iný od seba. Pri chôdzi zohráva negatívnu úlohu nadváha, nerovnaká dĺžka končatín, prípadne „šetrenie“ jednej z nich atď. Mnohí majú chybne postavené chodidlá – a tie sú potom ako chybné základy budovy. Neudržia stavbu, a tá sa jedného dňa môže zrútiť.

Všetci sme sa nejako učili a naučili chodiť a mnohí sme sa to, bohužiaľ, naučili nesprávne. Nadmerne napríklad zaťažujeme len určité časti chodidla a v závislosti od toho sa dopad nášho chodidla na podložku neprimerane prenáša na členok, kolená, bedrá až chrbticu a po rokoch to spôsobuje mnohé zdravotné problémy. Svoje robia aj súčasné tvrdé povrchy, po ktorých sa pohybujeme väčšinu dňa. Ublížiť si vieme, aj keď sa zo dňa na deň rozhodneme športovať a neporadíme sa s odborníkmi. Špeciálnou záťažou na chodidlá je beh, prípadne športy s rôznymi doskokmi.

Skener spočiatku odmeria vaše nohy v statickom... Foto: INTERSPORT Foltan
skener nôh, chodidlá, klenba, podológia, Intersport Skener spočiatku odmeria vaše nohy v statickom postoji, neskôr sa po ňom prejdete a urobí snímky dynamickej záťaže chodidiel.

„Ja nabehám 600 km mesačne,“ hovorí maratónec Gabriel Švajda. „Ročne vybehám 15–16 párov tenisiek. A aby som predĺžil životnosť tenisky a predovšetkým aj svojich nôh, nosievam do nich špeciálne vložky. Bez toho to nejde.“

Nemyslí tým vložky od ortopéda, čakanie na termín, vyšetrenie chodidiel a následnú výrobu pomerne tvrdých vložiek, ktoré, úprimne, málokto trvalo nosí. Nemyslí ani univerzálne gélové, textilné či kožené vložky, aké visia na stojanoch v predajniach obuvi. A kupujeme ich bez toho, aby sme mali možnosť ich vyskúšať.

dieťa, radosť, chôdza, žiačka, školská taška Čítajte aj Správny typ chôdze je bezstarostný, detský krok

V nákupnom centre Nivy v Bratislave na 1. poschodí sa nachádza predajňa INTERSPORT Foltan. Nesie aj priezvisko majiteľa, pretože ide o tzv. flagship store, niečo ako vlajkovú predajňu tejto značky, ktorá je iná ako ostatné. „Iná je v mnohom, ale predovšetkým tu možno nájsť tzv. Running lab,“ vysvetľuje Dušan Foltán. „Ide o miesto, kde je umiestnený skener a s jeho pomocou je možné v priebehu niekoľkých minút uskutočniť statickú aj dynamickú počítačovú analýzu chodidiel.“

Inými slovami – skener zistí a na veľkej plochej obrazovke pred vami hneď zobrazí, ako a kde zaťažujete, prípadne preťažujete svoje chodidlá v stoji a počas chôdze. Je to technológia americkej firmy Aetrex. Toto vyšetrenie s 3D zobrazením vašich nôh po členky vám urobia zadarmo, dokonca pošlú na zadaný e-mail, čo je však najdôležitejšie – okamžite, ešte v predajni, navrhnú z množstva rôznych typov vložiek podľa klenby vášho chodidla tie správne. Majú rôzne veľkosti, hrúbky či materiály. Postavíte sa opakovane na skener už na vložkách určených presne na vašu veľkosť a anatomické pomery nohy a hneď zistíte, že váha vášho tela je už na chodidlách rozložená úplne inak. Chýbajú hoci tie červené miesta na preťažených pätách a viac napríklad zaťažíte brušká chodidiel.

Autorka knihy „Zdravé nohy“ a odborníčka na chodidlá Yamuna Zakeová vo svojej knihe píše, že „väčšina ľudí pri chôdzi takmer vôbec nepoužíva vonkajšie okraje chodidiel. Naopak, väčšinou našľapujú na vnútornú stranu chodidla. Lenže potom sa celá váha tela prenáša na vnútornú stranu a vnútorná časť bruška chodidla, palec a druhý prst sa používajú nadmerne.“ A tak by sa vo vymenúvaní nedostatkov pri našľapovaní dalo pokračovať. Práve toto môžu pomôcť vyriešiť správne anatomicky tvarované vložky do obuvi s antimikrobiálnou technológiou, ktoré navyše tlmia nárazy pri chôdzi, behu, doskokoch pri športovaní a podobne.

Maratónec Gabriel Švajda klientke na obrazovke... Foto: INTERSPORT Foltan
chodidlá, skener, podológia, Intersport Maratónec Gabriel Švajda klientke na obrazovke skenera ukazuje rozloženie jej váhy na chodidlách v predajni INTERSPORT Foltan na bratislavských Nivách.

Hneď si ich môžete dať do topánok a po zaplatení 69 eur za jeden pár odísť. Výrobca poskytuje 30 dennú garanciu toho, že ak nebudete spokojní, môžete do mesiaca vložky vrátiť a dostanete naspäť svoje peniaze. Vložky môžete vložiť do svojej bežnej obuvi, ale aj do športových tenisiek. Optimálne je prísť do predajne v topánkach, v ktorých chcete vložky nosiť, ale takisto si môžete aj priamo tu kúpiť odporúčanú obuv na športovanie. Veď aj preto je to predajňa so športovým oblečením a potrebami. A šport so zdravím súvisí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #topánky #chôdza #medicinálna pedikúra #klenba #Podológia #vložky