Pokračovanie článku: Viete, aké očkovanie povinne potrebujete po tridsiatke?

3. Varicella, rotavírusy

  • Mohlo by sa zdať, že niektoré detské choroby si proste musíme v mladosti len pretrpieť. Takáto predstava panuje najmä o ovčích kiahňach, no objavuje sa aj v prípade rotavírusov – tie môžu najmä maličkým deťom spôsobiť nebezpečné a bolestivé črevné ťažkosti, ktoré si často vyžiadajú hospitalizáciu dieťaťa.
  • Proti uvedeným ochoreniam existuje účinná a vysoko bezpečná ochrana – odporúčané očkovanie. Ovčie kiahne a rotavírusy sú u detí časté ochorenia, ktoré majú nepríjemné až vážne zdravotné dôsledky. Dokonca v prípade ovčích kiahní ich horšie ako dieťa môže znášať rodič, ktorý ich v mladosti neprekonal. Zvlášť nebezpečné je, ak žena ochorie na varicellu v tehotenstve, čo môže viesť k závažnému poškodeniu plodu.

Prečo sa dať očkovať proti kiahňam a rotavírusom?

Tieto ochorenia sa môžu skomplikovať a mať nebezpečné komplikácie. Očkovanie je účinný a bezpečný nástroj, ako telo nachystať na vysoko pravdepodobné stretnutie s vírusmi a zabrániť nákaze, prípadne aspoň zmierniť priebeh a minimalizovať dosahy ochorenia.

Rotavírus:

  • Rotavírusová gastroenteritída je ochorenie, keď je vírusom poškodený povrch výstelky čreva a dochádza k ťažkému zápalu žalúdka a tenkého čreva. Rotavírusy sú vysoko nákazlivé a šíria sa prenosom vírusu z infikovanej stolice na ruky a potom do úst. Navyše sú vysoko odolné voči väčšine čistiacich prostriedkov, a preto sa deti môžu infikovať aj z prebaľovacích stolov, z hračiek…
  • Typickými príznakmi sú vodnaté hnačky, vracanie, bolesti alebo kŕče v bruchu, teplota. Ochorenie je sprevádzané nechutenstvom, plynatosťou, staršie deti sa sťažujú na bolesť bruška. Celé ochorenie trvá spravidla 5 až 8 dní.
  • Počet ochorení spôsobených rotavírusmi narastá s prvými mesiacmi dieťaťa a najvyšší výskyt je medzi prvým a druhým rokom života. Do 5. roku života infekciu prekoná 95 % detí. Najvážnejšou komplikáciou býva dehydratácia, pre ktorú môže dieťa skončiť v nemocnici.
  • Najlepšia prevencia je očkovanie, ktoré v súčasnosti patrí medzi odporúčané. Prvou dávkou vakcíny sa očkuje v období 6. – 12. týždňa veku s tým, že očkovanie by malo byť kompletné do 22., resp. 24. týždňa veku dieťaťa.
  • Očkovanie je nastavené na úvodné týždne života dieťaťa preto, že práve u najmladších detí je vyššie riziko závažného priebehu ochorenia. Očkovacia látka sa podáva ústami formou sirupu.

Ovčie kiahne (Varicella):

  • Kiahne sú vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré spôsobuje herpetický vírus varicellazoster. Choroba sa prenáša vzduchom až na vzdialenosť asi desať metrov alebo priamym dotykom s pľuzgierikmi chorého. Inkubačná lehota je 14 až 21 dní.
  • Najčastejšie ochorejú deti medzi prvým a piatym rokom života. Nakazené dieťa je infekčné už dva dni pred prvým výsypom a infekčnosť sa končí po zaschnutí posledných pľuzgierikov.
  • Začiatok ochorenia môže vyzerať ako prechladnutie. Dieťa je unavené, malátne, môže mať soplíky, zvýšenú teplotu. Tieto príznaky však u mnohých chýbajú.
  • Pacient sa vysype nepríjemnými svrbivými vyrážkami po celom trupe, na tvári a vo vlasovej časti hlavy a obvykle sa dostaví aj teplota či horúčka.
  • Vážnejšie stavy s komplikáciami sa môžu objaviť u detí do jedného roka, u dospelých ľudí so zníženou imunitou, kde sa môže vyskytnúť zápal mozgu, zápal pľúc, postihnutie obličiek, neurologické poruchy, postihnuté môžu byť aj iné orgány.
  • Dospelí ochorenie znášajú ťažšie. Ovčie kiahne u dospelých zvyšujú riziko vzniku neplodnosti, u tehotných žien aj riziko poškodenia plodu.
  • Ten istý vírus, ktorý spôsobuje ovčie kiahne, môže počas života zapríčiniť aj bolestivý a mimoriadne nepríjemný pásový opar. Vírus totiž po prekonaní ovčích kiahní pretrváva v tele a v období silnej stresovej záťaže môže opäť prepuknúť vo forme pásového oparu.
  • Očkovaním znižujete aj riziko, že vás aktivizovaný vírus neskôr opäť zdolá touto “dospeláckou” verziou ochorenia.
  • Očkovanie proti ovčím kiahňam je odporúčané a plne hradené pacientom. Existuje aj vakcína proti pásovému oparu, ktorá je určená pre ľudí vo veku od 50 rokov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #tetanus #záškrt #vakcinácia #imunizácia