Zaujímavosťou je, že u chlapcov sa vyskytuje asi štyrikrát častejšie ako u dievčat. Má niekoľko foriem a symptómy sa najčastejšie prejavia pred tretím rokom. Medzi hlavné príznaky patrí neschopnosť empatie, vyhľadávanie stereotypných aktivít, málo aktivity pri hre, takmer žiadna fantázia a „málovravnosť“.
Odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy radí, ako autistickým deťom upraviť jedálniček.
Bezgluténová a bezkazeínová diéta – základom tejto diéty je vylúčenie gluténu (lepku) a kravského kazeínu (tvorí 80 percent bielkovín kravského mlieka). Glutén môže byť príčinou chronického poškodenia čreva s následným toxickým účinkom na mozog. Kazeín sa zas považuje za faktor podporujúci vznik autizmu.
"Výskum síce zatiaľ nepotvrdil pozitívny účinok tejto diéty pri liečbe autizmu jednoznačne, ale existuje dostatok dôvodov a v odbornej literatúre aj veľa argumentov, aby to rodičia autistických detí aspoň skúsili – mnohým deťom to skutočne zlepšuje celkový stav,“ tvrdí I. Bukovský a dodáva, že diéta musí trvať aspoň rok.
Vitamín D3 – „Dajte dieťaťu vyšetriť hladinu tohto vitamínu v krvi a ak je nižšia (pravdepodobnosť je veľmi veľká), dohodnite sa s lekárom na vhodnej suplementácii. Dlhodobo potrebné dávky sú minimálne 400 IU (10 mikrogramov) denne,“ radí I. Bukovský.
Veľa ovocia a zeleniny – podľa Bukovského by každé denné jedlo (vrátane desiaty a olovrantu) malo obsahovať nejaké ovocie alebo zeleninu. Práve preto, že autistické deti mávajú zvýšené riziko oxidačného stresu. Prírodné antioxidanty môžu degeneračné procesy spôsobené voľnými radikálmi spomaliť.
Probiotiká – mali by byť bez laktózy, mlieka, škrobu, gluténu a aditív, dva až desaťkrát denne s jedlom, celoročne.
Čo, naopak zo stravy vylúčiť?
Glutamát sodný – Bukovský informuje, že má neurotoxické vlastnosti a deti trpiace autizmom majú už z podstaty svojho ochorenia zvýšenú hladinu glutamátu v krvi. Preto môže byť vhodné obmedziť aj spotrebu parmezánu a iných syrov, mäsa, šunky, slaniny, sušených húb, morských rias (obsahujú veľa prírodného glutamátu).
Potravinové alergény – „Dajte dieťa vyšetriť na prípadné potravinové alergény a vylúčte ich – čím menej je tráviaci a imunitný systém dieťaťa poškodený alebo zaťažený, tým sa majú nervové bunky lepšie,“ vraví I. Bukovský.
Morské živočíchy a ryby – tie, ktoré hromadia veľa ortuti.