Domáce meranie tlaku krvi nepodceňujte. Hodnoty si zapíšte

Na diagnostiku stačí kvalitný tlakomer a správna metodika merania krvného tlaku. Veľký význam pri liečbe a diagnostike tohto ochorenia má domáce monitorovanie krvného tlaku. Je pohodlné, rýchle, a navyše odbúra tzv. syndróm bieleho plášťa, ktorý v nadväznosti na rozrušenie z prítomnosti lekára často skresľuje hodnoty tlaku smerom hore.

28.05.2022 06:00
DZ, tlakomer, Foto:
Pacienti majú pri domácom meraní tlaku krvi priemerne o 6/3 mmHg nižší tlak krvi ako u lekára.
debata

„Ak má človek opakovane zvýšený krvný tlak aj v pokoji doma, je potrebné ho liečiť. Pacienti majú pri domácom meraní tlaku krvi priemerne o 6/3 mmHg nižší tlak krvi ako u lekára. Rozdiel medzi krvným tlakom meraným doma a v ambulancii lekára je väčší u mladších ľudí ako u starších. Práve mladší ľudia častejšie trpia zvýšeným stresom v ambulancii – tzv. syndrómom bieleho plášťa, ktorý spôsobuje jednorazové zvýšenie tlaku krvi. U starších pacientov je rozdiel medzi hodnotami nameranými doma a v ambulancii minimálny. Aj preto má domáce meranie tlaku u mužov v produktívnom veku veľkú výpovednú hodnotu pre lekára a pacientovi umožňuje priebežne kontrolovať svoje hodnoty tlaku krvi,“ hovorí Adriana Šimková, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo.

Video
Ako si správne odmerať krvný tlak? Čo si ešte zaznamenať spoločne s hodnotami krvného tlaku? V relácii "Ide o zdravie" o tom hovorí MUDr. Adriana Šimková, hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký krvný tlak #hypertenzia