Otrasné príbehy slovenských onkopacientov a ich zložitá cesta k liečbe

Šesťdesiatnička Erika pracovala paradoxne vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, keď ochorela na rakovinu prsníka. Jej zamestnávateľ jej ako poistenke už po štvrtýkrát neschválil liečbu inovatívnymi ciklibmi. Hoci sa so svojím lekárom pokúšajú o odvolania a získali pozitívne stanovisko aj od MZ SR, poisťovňa Erike liečbu opäť neuhradila a neschválila. Príbehy zazneli na 5. ročníku konferencie Onkológia na Slovensku: Realita verzus očakávania 2022.

02.11.2022 06:00
ILUSTRAČNÉ FOTO: SHUTTERSTOCK Foto:
Myslite pozitívne, hovorí sa onkopacientom. Keď musia bojovať, aby vôbec dostali liečbu, dosť ťažko sa možno utiekať k nádeji...
debata (2)

Erika si doteraz liečbu platila sama, s pomocou rodiny, no už ďalej nevládze. Hoci jej liečba dokázateľne zaberá, poisťovňa jej neposkytla úhradu ani po potvrdení od ministerstva zdravotníctva, že povoľuje liečbu v tejto „neschválenej“ indikácii. „Je to pre mňa likvidačné. Som na invalidnom dôchodku a naozaj neviem, čo budem robiť. Viem, že takých prípadov je veľa, som však veľmi sklamaná a smutná. Hlavne, že sa nemáme stresovať a máme byť v pohode. Dá sa to ale?“ pýta sa pani Erika.

Aj tento prípad jasne poukázal na nejasnosť pravidiel pri schvaľovaní inovatívnej liečby a zrejmú diskrimináciu, keďže iná poisťovňa pacientke s rovnakou diagnózou rovnakú liečbu schválila a uhrádza. Liek, ktorý pani Erike poisťovňa neschválila, je bežne dostupný v okolitých krajinách EÚ. Pani Erika žiada kompetentných, aby mysleli na pacientov, ktorým nie je dopriata život zachraňujúca liečba a denno-denne musia rozmýšľať, či budú musieť predať strechu nad hlavou, namiesto toho, aby šetrili svoje sily a sústredili sa na liečbu a život. Pacientska organizácia upozorňuje, že podobne nespravodlivé neschvaľovanie liekov indikuje porušovanie Charty práv pacienta a diskrimináciu z hľadiska miestnej príslušnosti, ako aj príslušnosti ku konkrétnej poisťovni.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #onkológia #onkologické lieky #onkologické ochorenia #onkoochorenie