Pokračovanie článku: Ako užívať vitamín D? Raz týždenne vyššiu dávku alebo denne tú nižšiu?

Déčko patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch, ktorých vstrebávanie a transport sa viažu na tukovú formu a ako zásoba sa môžu ukladať v pečeni. Aj z tohto dôvodu nie je nevyhnutné dopĺňať si déčko denne, ale je možné urobiť tak hoci aj raz za týždeň (dokonca za mesiac). Na tlačovej konferencii sme sa na to opýtali doc. MUDr. Petra Jackuliaka, PhD., z V. internej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Video
Aké dávky vitamínu D sa odporúčajú pre imunitu a aké pri prevencii osteoporózy? Odpovedá docent Peter Jackuliak.

„Pri vitamíne D sa diskutujú rôzne dávkovacie schémy,“ odpovedá. "Môžeme ho užívať na dennej, ale aj týždennej báze s tým, že ak by mal človek zabúdať užiť ho denne, môže byť preňho výhodnejšie užiť ho v konkrétny deň raz týždenne.“ Inými slovami, ak sa z hľadiska prevencie vírusových ochorení odporúča denná dávka déčka 1 000–2 000 IU až do maxima 4 000 IU (tzv. medzinárodných jednotiek), potom raz týždenne treba užiť sedemnásobok dennej dávky – až 7 000–14 000 IU. Ak má človek ťažký deficit vitamínu D (nedostatok, veľmi nízku hladinu v krvi), môže po konzultácii s lekárom začal aj tzv. loadovacou (úvodnou sýtiacou) dávkou 10 000 IU (a viac, ale naozaj iba pod lekárskou a laboratórnou kontrolou).

Treba dodať aj to, že ak má človek vyslovene deficit (nedostatok) vitamínu D, oficiálne odporúčaná denná referenčná hodnota 400–800 IU mu nepomôže dostať hladinu vitamínu D v organizme na optimálnu hladinu!

"Z osteologického hľadiska, čiže výlučne z hľadiska zdravia kostí, sa odporúča dávka vitamínu D 800–1 000 IU,“ dodáva doc. Jackuliak. Tam sa déčko, samozrejme, užíva aj spoločne s vápnikom. Pri prevencii a liečbe osteopénie (predstupeň osteoporózy) a rednutia kostí má význam aj vitamín K2, ktorý bráni ukladaniu vápnika do steny ciev, čiže pôsobí proti ateroskleróze.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #imunita #melanóm #vitamín D #opaľovanie #déčko #slnečný vitamín