Viete presne, čo robiť, keď sa stretnete s medveďom? Funguje píšťalka či hra na mŕtveho?

Tragická smrť 31-ročnej Bielorusky v Nízkych Tatrách a pobehovanie medveďa v uliciach Liptovského Mikuláša, ktoré skončilo zranením niekoľkých ľudí, znovu upriamili pozornosť na to, ako sa zachovať, keď sa človek stretne s touto šelmou. Vedeli by ste, ako sa zachovať?

19.03.2024 06:00
debata (30)
Kúsok od detí. Medveď pobehoval v centre L. Mikuláša
Video
Zdroj: Facebook/T Taxi Liptov

Ako sa vyhnúť stretnutiu s medveďom? Samozrejme, nevzďaľovať sa z turistických chodníkov, predovšetkým sa vyhýbať neoznačeným húštinám a omladinám. Je určite lepšie chodiť na turistiku v skupinách a vydávať hlasné zvuky, zvlášť v neprehľadnom teréne a za zlého počasia.

Väčšinou stačí rozprávať sa, tlieskať, prípadne občas buchnúť turistickými palicami o seba alebo pri sebe nosiť píšťalku. Nad použitím obľúbených zvončekov sa vedie debata, podľa niektorých môže tento zvuk pripomínať medveďom zvonce oviec a tým ich ešte viac prilákať. Ak máte so sebou psa, majte ho uviazaného na vôdzke, aby nedošlo k vydráždeniu medveďa.

Ľudia pred pobehujúcim medveďom preskakovali v Liptovskom Mikuláši ploty
Video
Zdroj: Facebook/Eva Fischerová

„Medveď sa zvyčajne snaží ľuďom vyhnúť, niekedy si nás ale všimnúť nemusí. V lese a jeho blízkosti treba byť preto ostražitý, predovšetkým ráno, večer a v noci, ale tiež počas dňa v hustej vegetácii alebo blízko zdrojov potravy. Obzvlášť pozorní by sme mali byť na miestach s hojnosťou lesných plodov, pri zdochlinách, pri zlej viditeľnosti alebo počuteľnosti, respektíve ak sa pohybujeme proti vetru, pri tečúcej vode a podobne,“ radí na svojich stránkach Zásahový tím pre medveďa hnedého. Súčasťou preventívnych opatrení tiež je všímať si prípadné stopy medveďa alebo jeho trus.

Nie vždy však prevencia pomôže a ku stretu s medveďom aj tak príde. Čo robiť v takom prípade? Hoci sa to môže zdať smiešne, pokojne sa medveďovi prihovorte, aby poznal, že ste človek. V žiadnom prípade z miesta neutekajte a ešte k tomu s chrbtom otočeným k medveďovi.

medveď domaniža Čítajte viac Na Slovensku doteraz nezaznamenali predačný útok medveďa, zhodli sa odborníci

Od správania človeka záleží, či medveď zaútočí

„Stretnúť sa s medveďom nemusí znamenať, že zaútočí. Naše správanie má výrazný vplyv na to, ako bude medveď reagovať. Medvede v poľských Karpatoch reagovali útokom alebo agresívnym prístupom štyrikrát častejšie voči ľuďom, ktorí boli pri stretnutiach „aktívni“ (priblížili sa aby fotografovali, pokúsili sa medveďa odplašiť ) v porovnaní s tými, ktorí boli „pasívni“ – sledovali, boli ticho, ustúpili. Pri nečakanom strete s medveďom na bližšie ako sto metrov sa odporúča zväčšiť vzdialenosť od medveďa, nie však utekaním, ktoré by mohlo vyprovokovať prenasledovanie. K medveďovi sa nikdy nepribližujte, a to ani v prípade, ak sa zdá byť pokojný. Vyhnime sa pohľadu priamo do očí, pre zviera je to znak agresie,“ odporúča Zásahový tím pre medveďa hnedého. Najlepšie je pomaly vycúvať a vzdialiť sa.

Medveď v Liptovskom Mikuláš (detail + spomalenie)
Video

Pri stretnutí s medveďom si všímajte, ako sa správa, čo signalizuje, ako veľmi je podráždený a čo od neho môžete očakávať. Znakmi väčšej podráždenosti sú podľa zásahového tímu fučanie, mrmlanie, cvakanie zubami, slintanie, rýchle fučanie, vrčanie a bručanie s otvorenou papuľou, zaháňanie sa labou a hrdelné zvuky, napríklad rev.

„Medveď vztýčený na zadných nohách sa snaží získať lepší prehľad, nie je to agresívna pozícia! Medveď v sebaobrane niekedy urobí výpad, varovanie, aby sa človek vzdialil. Ak sa stretne s nevhodnou reakciou zo strany človeka, výpad sa môže vystupňovať do útoku, ale väčšinou sa končí skôr, ako dôjde k fyzickému kontaktu. Napríklad v 91 percentách prípadoch stretu človeka s medveďom nahlásených do poľovníckej štatistiky od roku 2007 do 2014 k útoku nedošlo,“ pripomína zásahový tím.

Medveď v uliciach Liptovského Mikuláša. Čítajte viac Medveď v Liptovskom Mikuláši zranil päť ľudí, vrátane 10-ročného dievčaťa. Mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

Pasívna obrana je najlepšia

Predsa len sa však môže stať, že šelma zaútočí. V tom prípade treba postupovať nasledovne – ľahnúť si na brucho tvárou k zemi, ramenami a rukami si chrániť hlavu a krk, ostať bez pohybu (hrať mŕtveho“) a jednoducho vyčkať, kým medveď neodíde.

„Ak vás medveď prevráti, znova sa dostaňte do pôvodnej polohy, aby ste mali brucho a ostatné životné orgány chránené pri zemi. Brániaci sa medveď väčšinou prestane útočiť, keď zistí, že už nie ste hrozbou. Aktívna obrana by mohla predĺžiť útok a zvýšiť pravdepodobnosť vážneho zranenia,“ prízvukuje zásahový tím.

Medveď nemá záujem útočiť na ľudí, je to plaché zviera a snaží sa s človekom neprísť do styku. Ak zaútočí, robí to preto, lebo sa cíti ohrozený (napríklad samica s mladými alebo medveď, ktorého vyrušíte a on vás nestihol zaregistrovať vopred). Dobrou správou však je, že strety s medveďom sú stále i na Slovensku výnimočné a pri dodržaní bezpečnostných opatrení by k útoku na človeka prísť nemalo.

Sprej môže pomôcť, vyberte si ten vhodný

Medveďa možno skúsiť odohnať použitím paprikového spreja určeného pre prípady napadnutia alebo ohrozenia medveďom. Sprej by mal mať aspoň 225 gramov a obsahovať jedno až dve percentá látky kapsaicínu. Jeho dosah by mal byť aspoň 7,5 metra a striekať by mal aspoň šesť sekúnd.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Turistika #medveď #medveď hnedý