Ako si znížiť riziko vzniku rakoviny?

Rakovina je všeobecné pomenovanie, ktoré sa používa pre rozsiahlu skupinu nádorových ochorení. Typické pre ňu je nekontrolované a časté delenie buniek v tele.

03.03.2023 06:00
zdravá strava, životný štýl, prevencia chorôb,... Foto:
Za súčasť zdravého životného štýlu považujeme najmä pravidelný pohyb a aktívny (nie sedavý) životný štýl, udržiavanie primeranej hmotnosti, znížený prísun živočíšnych tukov, zvýšený prísun zeleniny a ovocia, strukovín, celozrnných výrobkov.
debata

1. Zdravými rozhodnutiami a zdravým životným štýlom

Za súčasť zdravého životného štýlu považujeme najmä pravidelný pohyb a aktívny (nie sedavý) životný štýl, udržiavanie primeranej hmotnosti, znížený prísun živočíšnych tukov, zvýšený prísun zeleniny a ovocia, strukovín, celozrnných výrobkov; červené mäso je doplnkom pestrej rastlinnej stravy, nie základ jedálnička, vyhýbanie sa tabaku a miestam, kde hrozí pasívne fajčenie, minimálny príjem alkoholu, ochranu pokožky pred slnečným žiarením.

2. Pravidelnými preventívnymi lekárskymi prehliadkami

Pravidelné preventívne lekárske prehliadky a aktívne vyhľadávanie niektorých nádorových ochorení a ich diagnostika vo včasnom štádiu (napríklad skríning rakoviny krčka maternice, rakoviny prsníka, rakoviny hrubého čreva) zlepšujú prognózu pacientov – čím skôr sa začne liečba, tým vyššie bývajú šance na úspešné vyliečenie.

onkologické ochorenie, vírus, rakovina, nádor Čítajte aj Onkologických ochorení pribúda. Ako zabrániť nechcenému deleniu buniek v tele?

3. Očkovaním proti niektorým vírusom

Očkovanie proti ľudskému papilomavírusu (HPV) pomáha predchádzať veľkej časti prípadov rakoviny krčka maternice, ale aj rakovine genitálií, anusu a niektorým typom rakoviny hlavy a krku. Očkovanie proti HPV má najväčší efekt u dospievajúcich detí, ktoré ešte nezačali pohlavne žiť. Na Slovensku je očkovanie 9-valentnou vakcínou proti HPV plne hradené poisťovňami dievčatám a chlapcom v 12. roku života. Vakcína proti hepatitíde B zas môže pomôcť znížiť riziko rakoviny pečene.

Zdroj: UVZ SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #rakovina #zdravý životný štýl #onkologické ochorenia #zdravie a prevencia