Tisícky Slovákov netušia, že majú cukrovku. Alebo sú od nej len krôčik

Približne 150-tisíc ľudí na Slovensku nemá ani tušenie o svojom rozvíjajúcom sa prediabete či samotnej cukrovke. Potvrdili to aj výsledky preventívno-osvetového projektu Maj svoj cukor pod kontrolou, ktorý počas decembra uskutočnila naša najväčšia zdravotná poisťovňa v spolupráci so Slovenskou diabetologickou spoločnosťou (SDS). Len počas jedného mesiaca sa tak podarilo zachytiť viac ako dve stovky ľudí so začínajúcim alebo už rozvinutým diabetom.

15.03.2023 06:00
hypoglykémia, hyperglykémia, diabetes,... Foto:
Prediabetes sa definuje ako hraničná glykémia nalačno – medzi 5,6 až 6,9 mmol/l.
debata

Do projektu Maj svoj cukor pod kontrolou sa počas posledného mesiaca roku 2022 zapojilo 59 diabetologických ambulancií na Slovensku, v ktorých ošetrili 1 455 poistencov VšZP. Až takmer 16 % z nich (228 poistencov) malo po odmeraní hladiny cukru v krvi podozrenie na prediabetes či na ochorenie diabetes mellitus. „V 128 prípadoch odborníci po vyšetrení odoslali pacientov na ďalšie vyšetrenie k všeobecnému lekárovi s podozrením na prediabetes a až 100 poistencov rovno objednali na konzultáciu u diabetológa s podozrením už na manifestnú cukrovku,“ upresňuje diabetologička MUDr. Adriana Ilavská, PhD.

O vyšetrenie prejavili záujem najmä ženy, ktoré tvorili 62 % z tých, ktorí sa rozhodli dať si cukor preventívne odmerať. Vekový priemer vyšetrených bol 56 rokov. „Jedna špecializovaná ambulancia počas decembra 2022 v priemere vyšetrila vyše 36 poistencov VšZP,“ približuje Ilavská.

Krôčik od cukrovky

Na základe WHO kritérií sa prediabetes definuje ako hraničná glykémia nalačno – medzi 5,6 až 6,9 mmol/l. Porušená je glukózová tolerancia, to znamená, že po vypití glukózy, „cukrovej vody“ (tzv. orálno-glukózo-tolerančný test) je po dvoch hodinách hladina cukru v krvi 7,8 – 11 mmol/l. Glykovaný hemoglobín je medzi 6,1 až 6,4 %. Prediabetické stavy sú bez príznakov, takže je potrebné po nich pátrať pri preventívnych prehliadkach , pri predoperačných vyšetreniach, alebo ak má pacient rizikové faktory.

Možnosť skríningu hladiny cukru v krvi ponúkla VšZP svojim dospelým poistencom od 1. decembra do 23. decembra 2022. Vyšetrenie bolo bezplatné, bez výmenného lístka a bez čakania. Odmerať si hladinu cukru v krvi bolo možné vo vybraných ambulanciách diabetológov na celom Slovensku.

TV relácia „Ide o zdravie“

Video
Doc. MUDr. Zbyněk Schroner, PhD.: Len krôčik od cukrovky? Pomôcť znížiť hmotnosť môže skupina nových liekov.

Cukrovku na začiatku nesprevádzajú žiadne výrazné ťažkosti. Odborníci odhadujú, že hyperglykémie máva pacient už 8 až 10 rokov pred stanovením diagnózy. Diagnóza diabetes mellitus skracuje život diabetika o 10–15 rokov.

"Prediabetes je porucha, pri ktorej organizmus vylučuje inzulín s oneskorením. Telo prijme potravu, ale kým sa preberie a začne s vylučovaním inzulínu, jedlo je dávno strávené. Prebytočný inzulín potom vyvoláva v človeku nepríjemné pocity ako hlad, nervozitu či potenie. Prediabetes môže byť výsledkom nezdravého stravovania a životného štýlu, v ktorom nemá miesto pohyb,“ povedala v minulosti diabetologička z Bratislavy MUDr. Katarína Černá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #diabetológ #Slovenská diabetologická spoločnosť #prediabetes