Pokračovanie článku: Tieto vety nikdy nehovorte človeku v depresii

Niekedy je ťažké rozlíšiť, či mám len úzkosť, som unavená, smutná alebo je to už depresia. Ako to mám rozoznať?

V prvom rade si treba povedať, že neexistuje iba jeden druh depresie. Na to, aby sme mohli depresiu diagnostikovať, sa musia vyskytovať aspoň štyri z už spomínaných príznakov po dobu najmenej dvoch týždňov. Z toho aspoň dva hlavné, ktorými sú depresívna nálada, strata záujmu a radosti z aktivít a zníženie energie. Potom hovoríme o depresívnej epizóde. Pokiaľ teda odsledujete niektoré z príznakov aj na sebe, je načase zvážiť, či nepotrebujete pomoc odborníka. Môžete si tiež skúsiť vyplniť niektorý z on-line testov. Stačí si do vyhľadávača napísať „test depresie“.

Tomáš Féllinger, terapeut pôsobiaci na...
Tomas Fellinger, pr, nepouzivat Tomáš Féllinger, terapeut pôsobiaci na platforme Hedepy

Čo mám teda robiť, ak si „diagnostikujem“ depresiu?

Ak si myslíte, že máte depresiu, moje odporúčanie bude zrejme očakávané – porozprávať sa s odborníkom. Pokiaľ máte pocit, že na to stačíte sami, odporúčam napriek tomu aspoň psychoterapeutickú pomoc. Pokiaľ naopak cítite, že sa vám problém už silne vymyká z rúk, môžete zájsť rovno za psychiatrom, ktorý vám môže predpísať potrebnú medikáciu. V každom prípade by som bol veľmi opatrný, predsa len aj depresia sa môže skončiť smrťou, preto by som sa nezahrával. Aj vo chvíli, keď dostaneme lieky, netreba podceňovať pri liečbe psychoterapeutické vedenie.

Ak nechcem užívať lieky, existuje nejaká iná cesta, ako sa liečiť z depresie?

Existuje. Určite by som ako prvú spomenul psychoterapiu. Pripájam ale varovanie, že táto cesta môže trvať dlhšie ako s pomocou liekov. Tým najťažším môže byť práve prvý krok. U ľudí s depresiou je výrazne zasiahnutá motivácia, čo môže podnikanie krokov k pomoci veľmi skomplikovať.

Existuje tiež množstvo self-help aplikácií, pomôcť môžu aj knihy. Veľkú úlohu potom môže zohrať aj životný štýl – dostatok spánku, vyvážený jedálny lístok, kontakt s dobrými priateľmi, obmedzenie alkoholu a ďalších návykových látok. To všetko môže viesť k zlepšeniu.

Počas pandémie sme sa okrem iného naučili konzultovať zdravotné problémy on-line. Je takáto forma terapie rovnako účinná ako osobné stretnutie s odborníkom?

Áno, výskumy ukazujú, že pokiaľ ide o psychoterapiu rozhovorom, je on-line forma porovnateľne účinná s terapiou zoči-voči. Výzvou a určitou ťažkosťou môže byť, ak terapeut pracuje vo svojom prístupe napríklad s telom. Tým, že na monitore počítača vidíme často iba tvár, prichádzame o reč tela, ktorou s nami klient tiež môže nejakým spôsobom komunikovať. Občas sa tiež môže stať, že nám pre nízke rozlíšenie kamery uniknú niektoré detaily v mimike alebo sa vyskytne technický problém. Tieto riziká sú však dnes už vďaka vyspelej technológii výrazne minimalizované. Hoci so sebou on-line terapia nesie niekoľko špecifík, výskumy hodnotia jej efekt ako porovnateľný s osobným stretnutím.

Ako s človekom v depresii komunikovať, aby som mu ešte viac nepriťažila?

Depresia je choroba. Rovnako, ako keď dostane človek chrípku. Chce to starostlivosť. A povedal by som, že aj veľa trpezlivosti zo strany okolia. Určite by sme nemali človeku s depresiou dávať najavo, že je to akýmkoľvek spôsobom jeho vina a že si za ňu môže sám. Depresia nie je vlastnosť ani slabá vôľa. Rozhodne nepomáhajú výroky typu – to si len nahováraš, je to len v tvojej hlave, keby si sa snažil, tak to prekonáš a podobne.

Nesúďme, ale podporujme a rešpektujme. Aj keď je to mnohokrát nad naše sily. Počúvajme, hovorme otvorene. Opäť – je to ťažké, obzvlášť pokiaľ skúsenosti s depresiou nemáme. Keď nám tak náš blízky hovorí o pocitoch beznádeje a napríklad aj o myšlienkach na smrť, ťažko sa to znáša, napriek tomu tu pre chorého buďme. Ponúknime mu pomocnú ruku – napríklad aj s každodennými úlohami, s ktorými sa musí vyrovnať. Skúsme ho pozvať, avšak nenútiť, aby nám napríklad robil spoločnosť pri niektorých aktivitách, pomôžme mu s hľadaním odbornej pomoci aj s prvým vykročením smerom k nej.

Pre okolie chorého ide o veľa neľahkých úloh, nemôžem preto zabudnúť ešte na poslednú vec – pri tom všetkom by sme nemali tiež zabúdať na seba a svoje psychické blaho. Nie ste psychoterapeuti, preto ak vydávate pri styku s človekom trpiacim depresiou mnoho zo seba samého, nezabudnite sa venovať aj aktivitám, pri ktorých môžete svoje duševné sily načerpať späť.

chyba