Krvácanie z nosa môže signalizovať aj leukémiu či vysoký krvný tlak

Krv z nosa tiekla už niekedy asi každému. Vo väčšine prípadov nejde o nič vážneho, niekedy to však môže byť signál závažnejšieho ochorenia.

11.12.2023 06:00
alergia, nádcha, nos, vreckovka Foto:
Krvácanie z nosa je nepríjemné, no zväčša nezávažné.
debata

Ako krvácanie z nosa rýchlo a účinne zastaviť? Určite sa nemá zakláňať hlava dozadu, ani si neľahajte. Tieto spôsoby môžu vyvolať nebezpečné vdýchnutie krvi. Moderné odporúčania sú dnes iné, lekári radia vo vzpriamenom sede hlavu mierne predkloniť dopredu, aby ste krv neprehltli či práve nevdýchli.

Ďalej treba stisnúť mäkké časti nosa k sebe a vydržať tak aspoň tri minúty bez prerušenia, podľa potreby aj dlhšie. Okrem toho pomôže, keď si v tejto polohe na zátylok, koreň nosa či na hornú peru položíte studený obklad, postačí obyčajná vreckovka namočená vo vode. Na čelo sa už obklad dávať nemá.

„Pri krvácaní pomôže, ak dieťa (alebo i dospelý) raz silno vydýchne nosom, potom mu do nosa vložte tampóniky vaty namočenej do studenej vody a pritlačte k nim mäkké časti nosa,“ radí vo svojej knihe Sprievodca detskými chorobami známa pediatrička Monika Antošová. Tampóniky možno v prípade potreby za pár minút vymeniť za nové.

Kedy je krvácanie z nosa normálne?

Krvácanie z nosa je normálne hlavne u detí či mladých ľudí počas infekcie horných dýchacích ciest (nádcha, nachladnutie), keď je sliznica nosa veľmi prekrvená a môže ľahko zakrvácať. V nose sa totiž nachádza bohatá sieť ciev. K spusteniu sa krvi potom stačí, ak sa silnejšie vysmrkáte. „Najčastejšou príčinou je narušenie drobných ciev, vlásočníc na sliznici nosa alebo v nosovom vchode,“ vysvetľuje detská lekárka Monika Antošová.

Krvácanie z nosa môže ľahko vyvolať aj suchý vzduch v domácnosti, čo je najmä problém zimných mesiacov. Vlhkosť v byte by preto nemala klesnúť pod 40 percent. Ďalšou príčinou môže byť pasívny kontakt s cigaretovým dymom. A krv sa z nosa môže spustiť aj vo veľmi horúcom počasí.

Môže to byť leukémia či ateroskleróza

Nie vždy sú však príčiny krvácania z nosa nezávažné. Spozornite, ak sa objavuje bez zjavnej príčiny a nejde zastaviť. Vtedy už môže byť príznakom i vážnejšieho ochorenia. Obávanou je rakovina krvi, leukémia. K lekárovi utekajte, ak si spolu s krvácaním z nosa všimnete zvýšený výskyt modrín alebo drobných zakrvácaní do kože (takzvané petechie), silnú, nevysvetliteľnú únavu, zvýšenú teplotu, bolesť nôh či často sa opakujúce infekcie. Práve to sú ďalšie varovné príznaky leukémie.

Ďalšími príčinami krvácania z nosa, ktoré si vyžadujú lekára, je vysoký krvný tlak, ateroskleróza (kôrnatenie ciev, ktoré môže viesť až k srdcovému infarktu či náhlej cievnej mozgovej príhode), poruchy zrážanlivosti v krvi či výskyt nádoru v nose.

Tento zdravotný problém sa môže vyskytnúť aj v tehotenstve alebo, keď vás trápi hormonálna nerovnováha. Ak beriete lieky na riedenie krvi a objaví sa krvácanie z nosa, poraďte sa tiež so svojím lekárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nos #krvácanie #leukémia #chronická myelocytová leukémia