Tento vážny zdravotný problém má až tretina Slovákov, väčšina o ňom netuší. Lekárka apeluje: dajte si pravidelne robiť krvné testy

Pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda, vplýva na to nezdravý životný štýl, poukázala všeobecná lekárka Jana Bendová. Apeluje na zmenu životného štýlu, odporúča zdravé stravovanie či pravidelný pohyb.

28.04.2024 06:00
pečeň, žena, mladá žena, stukovatenie pečene Foto:
Pečeň je mimoriadne dôležitá, nezaťažujte ju.
debata (1)

„Ochorenie má viac ako tretina obyvateľov Slovenska, možno aj viac, pretože nemáme úplne presné čísla z celej populácie. Vidíme, že prípadov stukovatenia pečene pribúda každým rokom, pretože rastie počet ľudí, ktorí žijú nezdravo, zle sa stravujú, málo sa hýbu a priberajú," poznamenala. Nealkoholové stukovatenie pečene hrozí najmä ľuďom s nadváhou alebo obezitou.

Sú ľudia, ktorí majú extrémne stukovatenie pečene a nemusia byť obézni. Ako schudnúť z pečene?
Video
Zdroj: TV Pravda

Okrem prevencie je potrebná aj skorá diagnostika. Ochorenie je však náročné odhaliť. Lekárka upozornila na to, že v počiatočných štádiách sa zvyčajne nevyskytujú žiadne príznaky, prípadne sú podobné ako pri iných ochoreniach.

„Napríklad chronická únava. Človek sa cíti stále unavený, vyčerpaný, a môže to byť naozaj v dôsledku toho, že má toho naloženého priveľa, má veľa pracovných povinností, ale môže k tomu prispievať napríklad aj to, že má chorú pečeň," podotkla. Príznakmi môžu byť i tlak v oblasti pečene, nafukovanie či horšie trávenie.

pečeň, cirhóza Čítajte viac Stukovatenie, fibróza, cirhóza. Kedy ešte pečeň dokáže zregenerovať?

Nezanedbávajte prevenciu

Vďaka včasnej diagnostike možno nastaviť liečbu v počiatočných štádiách a zastaviť zhoršovanie ochorenia, ktoré by mohlo viesť k poškodeniu pečene. Bendová preto apeluje na ľudí, aby absolvovali krvné testy v rámci preventívnej prehliadky.

„Všeobecný lekár vyšetrí z krvi dva dôležité testy, čo sa týka funkcie pečene, nazývame ich pečeňové testy. Ak mal daný človek problém s pečeňou v minulosti alebo má lekár podozrenie, že sa s pečeňou niečo deje, môže dať vyšetriť aj ďalšie pečeňové testy a poslať na ultrazvuk. Ten ukáže, či je pečeň väčšia a stukovatená," dodala.

Ako chrániť svoju pečeň

Radia odborníci z Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici:

  1. Dodržujte vyváženú stravu – do svojho jedálnička pridajte ovocie, zeleninu, strukoviny, orechy a bielkoviny.
  2. Pravidelne sa hýbte – pohyb pomáha znižovať tuk v pečeni a pomáha prechádzať obezite.
  3. Nepite alkohol – alkohol je významnou príčinou úmrtí na ochorenia pečene.
  4. Pravidelne navštevujte lekára – pravidelné kontroly a krvné testy môžu včas odhaliť ochorenia pečene.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #alkohol #nadváha #stukovatenie pečene #stukovatenie