Poisťovňa po novom prepláca dôležité vyšetrenia u praktikov

Všeobecná zdravotná poisťovňa bude praktikom preplácať nové zdravotné výkony. Jej poistenci tak budú mať prístup k najnovšej diagnostike vybraných akútnych stavov priamo v ambulanciách zazmluvnených všeobecných lekárov.

21.03.2024 12:00
Muž u lekára Foto:
Poistenci získajú lepšiu starostlivosť.
debata

Lekárom bude uhrádzané POCT vyšetrenie, ktoré umožňuje rýchlejšiu diagnostiku, a teda aj rýchlejšie nasadenie liečby. „Ide o vyšetrenia, ktoré sa vykonávajú vyšetrením vzorky krvi a súvisia so život ohrozujúcimi stavmi, ktoré potrebuje všeobecný lekár bez zbytočného odkladu diagnostikovať,“ priblížila prezidentka Asociácie všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková. Priamo v ambulancii tak budú môcť stanoviť základné enzýmy, ktoré súvisia s akútnym infarktom srdca, srdcovým zlyhávaním alebo embolizáciou.

Čas pacienta ušetrí aj zazmluvnené vyšetrenie POCUS, ktoré budú môcť vykonávať odborne vyškolení všeobecní lekári. Ide o vyšetrenie malým prenosným ultrazvukom, ktorý je určený na rýchlu diagnostiku. Vďaka nemu je možné rýchlo a neinvazívne stanoviť závažné akútne chorobné stavy ako napríklad trombus v dolnej končatine alebo monitorovať zmeny zdravotného stavu u chronických pacientov.

„Ide o ďalšiu významnú kompetenciu všeobecných lekárov, pretože v ambulanciách v západnej Európe má pacient k tomuto vyšetreniu už štandardne prístup. Je skvelé, že pacient nebude už musieť zbytočne cestovať a zároveň sa odbremenia ambulancie špecialistov,“ zhodnotila Palušková. Nejde o „veľké“ sonografické vyšetrenie, ale rýchlu diferenciálnu diagnózu stavov, ktoré by pacienta mohli ohroziť na živote.

debata chyba
Viac na túto tému: #Všeobecná zdravotná poisťovňa #praktik