Dodržujú na vianočných trhoch hygienu? Takto to odhalíte!

Vianočné trhy sú obľúbené, avšak môžete si z nich doniesť nepríjemné tráviace problémy.

18.12.2023 13:00
vianocne trhy, bratislava 2017, advent, Foto: ,
Vianočné trhy v hlavnom meste.
debata

Kto by ich nemal rád? Vianočné trhy dokážu privolať tú pravú vianočnú atmosféru a dobrotám, ktoré ponúkajú stánkari, len ťažko odolať. Predtým, ako si objednáte, sa však presvedčte, či predajca dodržiava hygienické štandardy. Zvládnete to aj ako laici.

Úrad verejného zdravotníctva SR priniesol základný prehľad pre spotrebiteľov, ako môžu rýchlo vyhodnotiť, či je v stánku všetko v poriadku. Čo si teda treba všímať?

„Vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch musia byť vhodne chránené pred kontamináciou z okolitého prostredia (prikryté aspoň ochrannou fóliou). Pri príprave a manipulácii s nimi nesmú osobám, ktoré podávajú hotové pokrmy zákazníkom, chýbať jednorazové rukavice a pokrývka hlavy,“ komentujú hygienici.

Zákazník by mal pred kúpou pokrmu venovať pozornosť aj čistote pracovných dosiek či kuchynských pomôcok v stánkoch a čistote pracovného odevu zamestnancov. Všimnúť by si mal aj to, či zamestnanci dodržiavajú základné hygienické zásady, napríklad či nechytajú polotovary, potraviny či hotové pokrmy holými rukami. Chladené potraviny a používané polotovary nesmú byť uložené voľne, patria do chladiacich zariadení.

„Tieto jednoduché odporúčania možno brať ako orientačné záchytné body, vďaka ktorým sa cez výdajné okienko možno narýchlo presvedčiť, či pracovníci dodržiavajú aspoň základný hygienický štandard. Ten je dôležitý pre zdravotnú bezpečnosť ponúkaného sortimentu, a preto je dobré, ak zjavné nedostatky dokáže na prvý pohľad rozpoznať už samotný zákazník,“ uvádza úrad. Regionálne úrady verejného zdravotníctva ako obvykle vykonávajú na vianočných trhoch celoslovenské kontroly.

debata chyba
Viac na túto tému: #vianočné trhy #vianočné trhy 2013 #tráviace problémy