Nemáte preukaz poistenca? Aj tak vás musia ošetriť

Nedajte sa odbiť, lekár si ľahko overí, kde ste poistený.

20.12.2023 12:00
Muž u lekára Foto:
Lekár vás nesmie odmietnuť, hoci nemáte kartičku poistenca.
debata

Každý poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je povinný poskytnúť neodkladnú zdravotnú starostlivosť vždy a každému bez výnimky. Dôvodom na odmietnutie jej poskytnutia nie je ani absencia preukazu poistenca. Vyplýva to zo stanoviska Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

„Absencia preukazu poistenca v takýchto prípadoch určite nie je dôvodom na odmietnutie poskytnutia zdravotnej starostlivosti, navyše, ak osoba má pri sebe kópiu tohto preukazu. Poistný vzťah je možné overiť aj priamo cez portál úradu na overenie poistných vzťahov v Centrálnom registri poistencov," ozrejmil úrad. Podotkol, že v zmysle zákona posudzuje poskytnutú zdravotnú starostlivosť a správnosť medicínskych postupov a má kompetenciu preveriť, či bola zdravotná starostlivosť poskytnutá správne.

„V prípade, ak je úradu doručené podanie, predmetom ktorého je odmietnutie poskytnutia zdravotnej starostlivosti, úrad postúpi takéto podanie na priame vybavenie poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, prípadne zriaďovateľovi," doplnil ÚDZS.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotná starostlivosť #poistenec štátu #poistenec