Zdravotný stav Céline Dion sa šokujúco horší. Čo sa to s ňou deje?

Kanadská speváčka Céline Dion (55) sa nemá dobre, jej neurologické ochorenie neustále postupuje. Neovláda už svoje svaly. „Láme mi to srdce,“ zverila sa jej sestra Claudette (74).

19.12.2023 18:00 , aktualizované: 19:00
Celine Dion Foto:
Céline Dion sa nedarí dobre.
debata

Obetavá setra Claudette sa o svoju sestru svedomito stará, pre fanúšikov však nemá dobré správy. „Céline na sebe pracuje veľmi tvrdo, ale už neovláda svoje svaly. Srdce mi láme hlavne skutočnosť, že práve ona mala vždy všetko perfektne pod kontrolou,“ povedala speváčkina sestra v rozhovore pre kanadské noviny 7 jour.

Interpretka svetoznámeho hitu My Heart Will Go On trpí zriedkavým ochorením Stiff person syndrómom, čo v preklade znamená syndróm stuhnutého človeka. Práve pre jeho vzácnosť sa zatiaľ o chorobe veľa nevie a neexistuje ani žiadna účinná liečba. Pacient tak len musí čakať na zhoršovanie zdravotného stavu. Dostupné lieky iba bránia zhoršovaniu stavu alebo miernia príznaky.

Ide o vzácne autoimunitné ochorenie, ktoré sa prejavuje svalovou stuhnutosťou a kŕčmi svalstva. Tie dokážu byť také silné, že zlomia až kosť. Svalové kŕče sú v pokročilej fáze choroby už trvalé. Typická je aj takzvaná Frankensteinova chôdza, ktorá je kŕčovitá a ťažkopádna.

„Navzdory všetkému ona aj my všetci veríme, že sa raz vráti na javisko,“ dúfa sestra. Šance, že sa tak stane, ale nie sú príliš vysoké. „Najhoršie je, že hlasivky a srdce sú tiež svaly. Táto myšlienka je zdrvujúca,“ je nešťastná Claudette. Celá rodina sa modlí, aby sa čoskoro na chorobu podarilo nájsť liek, avšak ako speváčkina sestra vraví: „Túto chorobu má veľmi málo ľudí na svete, a tak jej vedci nevenujú toľko pozornosti.“ Trpí ňou len jeden človek z milióna.

Umelkyňa oznámila svetu svoje ochorenie na jar, keď musela zrušiť spevácke turné, ktorého začiatok pôvodne ohlásila na leto a malo pokračovať až do jari budúceho roka. Céline stíha v posledných rokoch jedna pohroma za druhou, začiatkom roku 2016 zomrel po ťažkom boji na rakovinu jej milovaný manžel, kanadský spevák a hudobný manažér René Angélil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Parkinsonova choroba #Céline Dion #svaly