Je to žlčníkový záchvat, zapálený pankreas alebo vás páli záha?

Sviatky sa spájajú aj s rizikom niektorých akútnych zdravotných problémov. Neprejedzte sa až na pohotovosť.

26.12.2023 06:00
bolesť, sono, ultrazvuk, žlčník, žlčníková... Foto:
Žlčník bolí pod pravým rebrovým oblúkom.
debata

Gastroenterológ a dietológ Peter Minárik upozorňuje, že zdravotné riziká vyplývajú z extrémneho prejedenia, a to najmä u ľudí trpiacich na ochorenia tráviaceho traktu, ako sú žlčníkové kamene, chronický zápal pankreasu alebo chronické nešpecifické zápaly čreva. Ľudia so slabšou toleranciou niektorých živín – napríklad laktózy, fruktózy, histamínu alebo lepku, môžu pri nadmernom jedení očakávať tráviace aj iné ťažkosti, ktoré by pri menšom množstve jedla a lepšom výbere surovín, potravín a pokrmov nemuseli vôbec nastať. Problémy môžu vzniknúť aj pri nadmernom pití alkoholu. Výnimkou nebývajú ani ťažkosti, ktoré vznikajú pri zapichnutí rybacích kostí do slizníc horných dýchacích ciest alebo pažeráka. Diabetici musia byť takisto ostražití. „V prípade väčšieho porušenia zásad diabetickej diéty, čo by sa však malo stať naozaj výnimočne, môže u pacientov trpiacich na cukrovku nastať po konzumácii nadmerného množstva sladkostí hyperglykémia,“ dodáva P. Minárik.

1. Žlčníkový záchvat

Jedli ste veľa a piate cez deviate? Užívali ste si vyprážané jedlá s prílohami s nadmerným množstvom tuku? Táto kombinácia dokáže spôsobiť problémy aj ľuďom, ktorí sa tešia relatívnemu zdraviu. Ak cítite intenzívnu kŕčovitú bolesť na pravej strane pod rebrami, ktorá vyžaruje do pravej lopatky, je to žlčník.

V orgáne, ktorý pripomína malý balónik, sa hromadí žlč, ktorá nám pomáha lepšie tráviť mastné jedlá. Keď sa prejedáme alebo jeme veľa mastného, žlčník sa snaží stiahnuť, aby vypudiť dostatok žlče, ktorá nám to všetko pomôže stráviť. Ak pri tom narazí na prekážku v podobe žlčníkového kamienka, vznikajú kŕčové – kolikovité bolesti. Záchvaty bývajú najčastejšie po mastnom a ťažko stráviteľnom jedle. Trápia viac ženy ako mužov a žlčníkové kamene sa tvoria s pribúdajúcim vekom. Odhaduje sa, že ich má 30 – 40 % našej populácie. Viac ako polovica ľudí o svojich žlčníkových kameňoch nevie a nemá pri nich žiadne problémy. Ako prvé sa ohlási zvyčajne nechutenstvo, nafukovanie, pocit tlaku v bruchu. Neskôr môže nastúpiť kŕčovitá bolesť, kolika, ktorá sa zhoršuje pri hlbokom nádychu, v predklone alebo pri dotyku bolestivého miesta. Bolesť prichádza vo vlnách, na chvíľu môže ustúpiť, keď sa žlčník uvoľní, ale sotva sa opäť snaží vylúčiť žlč cez žlčovod, ktorý je upchatý kameňom, bolesť je späť. Ťažkosti trvajú dovtedy, kým kamienok uviaznutý vo vývode žlčníka, nespadne nazad do tela žlčníka, prípadne, ak má drobné rozmery, kým sa „neprederie“ do veľkého spoločného žlčovodu. Vtedy však hrozí, že kamienok v spoločnom žlčovode uviazne, zablokuje ho, žlč nemôže odtekať z pečene do tenkého čreva a môžeme ožltnúť.

Ako to bolí?

V priebehu žlčníkového záchvatu sa odporúča pokoj na lôžku v teple a pôst – žiadne jedlo, žiadne nápoje. Liečiť si žlčníkový záchvat doma sa neodporúča. Výnimočne môžu koliku uvoľniť aj spazmolytické kvapky alebo tabletky, ktoré dostanete kúpiť v lekárni bez receptu. Väčšinou sú však potrebné silnejšie spazmolytiká, podávané vo forme kvapkovej infúzie priamo do žily. Navyše lekári vyšetreniami väčšinou zistia presnú príčinu koliky. Kŕč môže byť taký silný, že vám zovrie ruky v päsť a nedokážete ich otvoriť. Sprevádza ho aj nevoľnosť a zvracanie. Bolesť pod pravým rebrovým oblúkom môže mať aj iné dôvody, preto je urgentná návšteva zdravotníckeho zariadenia plne odôvodnená.

Toto vám pomôže

Žlčníkové problémy sú často nepredvídateľné. Určitá prevencia výskytu záchvatov spočíva v úprave zloženia stravy, vo vylúčení alkoholu, znížení nadváhy a hladiny cholesterolu. Liečba liekmi je celoživotná, preto sa častejšie pristupuje k odstráneniu žlčníka. Výnimočne sa môžu drobné kamienky s mäkkou konzistenciou rozdrviť rázovými vlnami na drobný prach, ktorý sa vyplaví zo žlčníka cez žlčovody do čreva a následne odídu z tela stolicou. Bežne sa používajú aj lieky rozpúšťajúce mäkké cholesterolové kamienky, majú však svoje presné indikácie a dostať ich možno len na predpis lekára.

Dajte sa vyšetriť lekárom

Bolesť pri žlčníkovom záchvate môže vystreľovať až k pravej lopatke, preto môže byť mylne považovaná za prejav infarktu. K omylu prispievajú aj ďalšie príznaky, ako je potenie a strach, držanie sa za hrudník v predklone. Ak bolesť na hrudníku nie je spojená so srdcovým infarktom, neznamená to, že nie je nebezpečná. Pri pankreatitíde, kde sa k príznakom navyše pridáva aj búšenie srdca, treba vyhľadať lekársku pomoc. Infarkt sa dá pomýliť aj s pálením záhy. Bolesťou v pravom podbrušku môže byť prejavom aj zápalu slepého čreva.

2. Zápal podžalúdkovej žľazy

Akútny zápal pankreasu, pankreatitída, je jeden z najzávažnejších stavov, ku ktorému sa môžeme dopracovať bezhlavým prejedaním sa. Vyvoláva ho kombinácia jedál – prekladanie tučných, mastných pokrmov, s kyslými a sladkými tesne za sebou, a zapíjanie tvrdým alkoholom.

Bolestiam pankreasu sa v oblasti brucha len tak niečo nevyrovná. Niekedy môže byť bolesť miernejšia a pretrvávať dlhšie, takže si na ňu opäť spomeniete, keď sa prihlási po káve alebo jedle bohatom na tuky. Zvyčajne však býva veľmi intenzívna. Tupá bolesť sa vyskytuje najmä v hornej časti brucha, v strede, pod oboma rebrovými oblúkmi. Často sa postupne zhoršuje a vyžaruje až do chrbta. Úľavu môžete pocítiť pri predklone. Podžalúdková žľaza je neveľký, asi 10 centimetrov dlhý orgán, ktorý je dôležitý pri spracovaní potravy, hoci ním jedlo vôbec neprechádza. Pankreas tvorí v špeciálnych žľazách tráviace enzýmy, ktoré pankreatickým vývodom vylučuje do dvanástnika v tesnej blízkosti spoločného žlčovodu, na slizničnom hrbolčeku, ktorý sa nazýva Vaterova papila. Toto tesné vyústenie žlčového a pankreatického vývodu v tenkom čreve je často príčinou javu, keď žlčové kamene spôsobujú akútnu pankreatitídu. Žlčové kamene sa tvoria, keď žlč v žlčníku obsahuje príliš veľa cholesterolu, bilirubínu alebo nedostatočné množstvo žlčových solí. Keď sa žlčový kameň zasekne v žlčovom kanáliku, ktorý vedie zo žlčníka a ústi do tenkého čreva spoločne s pankreatickým vývodom, môže spôsobiť jeho upchatie. To spôsobí spätný tok pankreatických enzýmov do pankreasu, čo má za následok poškodenie a zápal pankreasu.

Kamene alebo ste veľa vypili?

Ak ste doteraz nemali žiadny takýto zážitok, príznaky akútnej pankreatitídy vás pravdepodobne nepríjemne prekvapia. Patria k nim nielen bolesti a citlivosť brucha na dotyk, nevoľnosť a zvracanie, ale napríklad aj rýchly pulz a búšenie srdca. Akútnu pankreatitídu spôsobujú nielen spomínané žlčové kamene, ale aj dlhodobá konzumácia alkoholu. Príležitostne sa môže vyvinúť aj u ľudí, ktorí sa pravidelne odtrhnú z reťaze cez víkend, a stáva sa, že akútny záchvat vyvolá aj jediné veľké množstvo alkoholu. K ďalším faktorom, ktoré zvyšujú výskyt pankreatitídy, patrí fajčenie a výnimočne ju dokážu vyprovokovať aj káva, citrusové plody, tučné, údené a vyprážané jedlá.

Problémy nepodceňujte

Najťažšie formy zápalu môžu pankreas nezvratne poškodiť už do niekoľko hodín, preto je nutná návšteva príslušného zdravotníckeho zariadenia – najlepšie urgentného oddelenia rajónnej nemocnice s poliklinikou, a netreba ju pri závažných prejavoch odkladať. Ďalší diétny postup je na zvážení ošetrujúcich lekárov. Po počiatočnej hladovke a podávaní tekutín a liekov vo forme infúzií sa pri zlepšovaní klinických príznakov začína s pozvoľnou čajovou diétou a následne podávaní hlienových a vločkových polievok pripravených z varenej bielej ryže, obilných vločiek, prípadne z varenej mrkvy. Neskôr sa môžu pridať sucháre a banánové pyré. Ďalší diétny postup riadi v spolupráci s lekárom nutričný terapeut spolu s asistentkou výživy. Problémy s pankreasom je nevyhnutné riešiť už pri prvom záchvate, a to aj vtedy, keď ste sa z neho dostali pomerne ľahko.

Pozor na alkohol

  • Obmedzte pitie tvrdého alkoholu a šampanského.
  • Nekombinujte alkohol s bublinkovými nápojmi, ktoré prekysľujú žalúdok, urýchľujú jeho vstrebávanie a stav opitosti sa dostaví oveľa skôr.
  • V pravidelných malých dávkach niečo zjedzte.
  • Zbytočne nemiešajte.
  • Na odvodnenie (dehydratáciu) myslite priebežne. Každý pohárik alkoholu zapite neperlivou vodou alebo zajedzte zeleninou alebo ovocím. Najlepšie sú jabĺčka, ktoré neutralizujú alkohol.

3. Pálenie záhy

Potraviny s vysokým obsahom tukov, vyprážané jedlá, slané oriešky alebo čokoláda. Alkohol, sýtené bublinkové nápoje, aj káva môžu spôsobiť „kyselinu“.

Zvieravé pálenie, dokonca tlak za hrudnou kosťou, návrat kyslých či horkých štiav do krku a pocit na vracanie nepatria k najžiadanejším zážitkom počas sviatkov. Príležitostný reflux je však pomerne bežný jav. Väčšinou sa s ním stretneme pri prejedení, konzumácii alkoholu, fajčení, pití sýtených nápojov alebo ak vyjedáme večer chladničku. Čím viac tučnej stravy zjeme, tým viac kyseliny a enzýmov žalúdok a pankreas vyprodukujú. Časť z týchto štiav si môže začať raziť cestu nahor k pažeráku. Žalúdočná kyselina má pH okolo dvoch. Naše žalúdky sú vystlané ochrannými membránami, ktoré ich chránia pred jej účinkami, ale pažerák takú ochranu nemá, preto vzniká nepríjemný pocit pálenia za hrudnou kosťou.

Toto vám pomôže

Ak sa pálenie záhy objavuje len zriedka, nie je nebezpečné a pomôcť si dokážete aj sami. Vypite pohár mlieka, dajte si za hrsť mandlí, zjedzte zrelý banán, nastrúhaný surový zemiak alebo vypiť alkalizujúcu minerálku. Pomocou týchto potravín sa vám podarí zneutralizovať žalúdočné kyseliny. Vyskúšať môžete aj jedlú sódu, ktorá prinesie pomerne rýchlu úľavu (postačí jedna čajová lyžička). Vyhnite sa cigaretám, káve, alkoholu a oddychujte s podloženou hlavou. V lekárňach sa na neutralizáciu kyselín predávajú antacída. Zlúčeniny vápnika, horčíka a hliníka sa vyrábajú vo forme žuvacích tabliet s rôznou príchuťou alebo ako tekuté suspenzie na okamžité použitie. Ich nevýhodou je krátky účinok, horčík môže spôsobovať hnačku, vápnik a hliník zápchu. Preto sú vhodné len pri príležitostnom pálení záhy ako rýchla pomoc. Nástup účinku je približne do 20 minút.

Káva vytriezvieť nepomôže

To, že káva pomôže vytriezvieť, považuje gastroenterológ Peter Minárik za absolútny mýtus. „Alkohol sa totiž v organizme vstrebe, naviaže na štruktúry v mozgu a jeho tlmiaci účinok nemôžeme potlačiť povzbudzujúcim účinkom kávy,“ vysvetľuje. Káva neurýchli odbúravanie alkoholu v organizme. Pečeň jednoducho potrebuje na metabolické odbúranie alkoholu svoj čas.

Alkohol nerozpustí skonzumovaný tuk

Známy mýtus o tom, že alkohol rozpustí tuk, patrí k mnohým, ktoré sa tradujú v súvislosti s výživou. Podľa lekárskej vedy je však omyl myslieť si, že ak skonzumujete väčšie množstvo mastných a vyprážaných potravín, tak vám pomôže zapiť ich alkoholom, ktorý vraj skonzumovaný tuk „rozpustí“, a tak uľahčí trávenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #pálenie záhy #pankreatitída #žlčníkový záchvat