Teplo, teplejšie, horúco. Objavte prostriedok, ktorý zmierni návaly tepla v menopauze a ďalšie nepríjemné príznaky

Priemerná dĺžka života ženy na Slovensku je okolo 78 rokov. To znamená, že ak menopauza, čiže posledná menštruácia ako nevyhnutná hranica vyhasnutia činnosti vaječníkov, nastane vo veku okolo päťdesiatky (priemer je 52 rokov), žena prežije tretinu života v estrogénovom deficite. V nedostatku ženských pohlavných hormónov. O tom, ako sa to dá riešiť, sa zhovárame s MVDr. Petrou Vidrickovou, PhD., produktovou a medicínskou špecialistkou slovenskej firmy BIOMIN, a.s.

14.11.2023 00:00
Biomon 1, pr, nepouzivat

Ktorý príznak menopauzy je podľa vašich poznatkov pre ženu najviac obťažujúci?

Nedá sa na to úplne jednoznačne odpovedať. Každá dáma v zrelom veku v určitom momente vníma práve ten svoj aktuálny príznak ako najviac obmedzujúci. Odrazu sa mení niečo, na čo bola doteraz zvyknutá, čo bolo pre ňu päťdesiat rokov samozrejmé – a teraz už nie je. Navyše sú veľmi citlivo zo strany žien vnímané príznaky, ktoré môžu obťažovať aj okolie, ako je napríklad nadmerné potenie. Práve z tohto dôvodu sú považované za veľmi nepríjemné predovšetkým viditeľné vonkajšie prejavy menopauzy – návaly tepla a potenie.

A prečo vlastne dochádza k poruchám termoregulácie, ku známym návalom?

Presná príčina návalov tepla zatiaľ nie je úplne pochopená. Vo veľkej miere tieto návaly súvisia s poklesom hladín ženského pohlavného estrogénu. Tento pokles ovplyvňuje termoregulačné centrum mozgu, a tým spôsobí náhle zmeny v telesnej teplote. Rovnako mení teplotný prah organizmu a telo aktivuje termoregulačný mechanizmus inak ako za normálnych okolností. Návaly tepla sú spojené s rýchlym rozšírením krvných ciev, čo vedie k zvýšenému prietoku krvi, najmä v oblasti pokožky, a to sa prejaví nadmerným potením. Žena, ktorá máva návaly, to nevie ovplyvniť a ani predpovedať, kedy sa objaví ďalší. Bude to v práci alebo na návšteve? Dobrou správou možno je, že návaly sa v úvodnej fáze menopauzy vyskytujú často, ale časom ich frekvencia aj sila klesá. Organizmus si na absenciu hormónov postupne zvykne.

2mesacne 3D fotka, pr, nepouzivat

A aké sú tie ďalšie typické symptómy, ktoré ženám „v prechode“ strpčujú život?

Príznakov, ktoré sa spájajú s menopauzou, sme napočítali až štyridsaťpäť. Úprimne, vymenovať detailne všetky je náročné, každá žena „to má trochu inak“. Môžeme vymenovať tie najčastejšie, ako je strata pocitov šťastia, zmeny nálad, poruchy spánku a zmena kvality kostí v podobe ich rednutia, ktoré vedie ku osteopénii až osteoporóze.

Ako vplýva na príznaky menopauzy psychika? Platí, že ak je žena „v pohode“, má menej obťažujúce príznaky? A nedostáva sa do „nepohody“ práve vinou nepríjemných klimakterických prejavov? Nie je to začarovaný kruh?

biomin 6, pr, nepouzivat

Je to previazaný kruh, presne! Byť v „pohode“ sa totiž nedá, pretože v tele sa prestali tvoriť endorfíny. Ženy sú precitlivené, úzkostlivé a náladové. Zásadne trpí psyché, a teda telo ako celok. Ak sa k tomu pridá horšie stravovanie, nedostatok pohybu a relaxu, tak sa vlastne celkový stav len zhoršuje.

Čo urýchľuje nástup menopauzy?

Tých faktorov je mnoho. Je to najmä genetika, ale aj životný štýl, vonkajšie stimuly a celkový prístup k životu. Aktívna pracujúca žena s koníčkami, pravidelným športom a premyslenou stravou má predpoklad na zásadne iný priebeh menopauzy. Stále milovaná a zamilovaná žena s aktívnym sexuálnym životom vstúpi do menopauzy pravdepodobne neskôr, čo je celkovo pozitívny prognostický faktor najmä v zmysle dlhodobejšej ochrany pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a osteoporózou. Aj jej priebeh môže byť ľahšie zvládnuteľný.

Biomin ako slovenská firma je verejnosti známy skôr kalciovými produktmi s vápnikom vyrobenými z vaječných škrupín, doplnkami výživy na kĺby, kosti, počas covidu ste prišli s produktmi na imunitu. Prečo menopauza?

Paradoxne na menopauzu myslíme už 33 rokov v rámci ponuky nášho prírodného vápnika. Systematicky naše pacientky vedieme k preventívnemu užívaniu vápnika a vitamínov K2 a D3 s nástupom prvých príznakov menopauzy. Teda verím, že môžem povedať, že toto obdobie vďaka dlhodobej práci dobre poznáme a prípravok na jej

zmiernenie je vlastne len akýmsi prirodzeným vývojom. Možno nám to trvalo trochu dlhšie, ale venovali sme roky príprav optimálnej receptúre, koncentrácii a kvalite použitých surovín. Navyše, toto je len prvý prípravok a budú nasledovať ďalšie. Naše pacientky počúvame a máme ich radi. Asi preto!

biomin 4, pr, nepouzivat

Prípravkov s fytoestrogénmi je na trhu veľmi veľa. Čím sa odlišuje ten od Biominu?

Takýto komplexný a vyvážený preparát na našom trhu nie je. Jedinečnosť výživového doplnku BioBalance spočíva v jeho komplexnom zložení. Obsahuje 10 starostlivo vybraných a skombinovaných zložiek, ktorých účinky boli predmetom dlhodobých vedeckých štúdií. BioBalance obsahuje okrem dvoch zdrojov fytoestrogénov aj vyváženú kombináciu rastlinných extraktov, vitamíny aj minerálny prvok, ktoré majú harmonizujúci vplyv na ženský organizmus a pomáhajú naraz zmierňovať viacero symptómov menopauzy.

Tak si povedzme, na čo okrem fytoestrogénov (ďatelina, sója) slúžia ďalšie menej známe zložky ako bajkalín, maca, griffonia?

Radi prichádzame s niečím novým a chceme byť priekopníkmi v prevencii. Účinkom fytoestrogénov na estrogénové receptory sa vysvetľuje ich úloha v redukcii symptómov menopauzy, ako sú návaly tepla, potenie a podráždenosť. Ako bolo spomenuté vyššie, príznakov menopauzy je však omnoho viac, tak ostatné zložky pomáhajú zmierniť ďalšie nežiaduce symptómy. Maca napriek tomu, že neobsahuje fytoestrogény, môže ovplyvňovať hladiny niektorých hormónov, vďaka čomu môže pomôcť zmierniť hormonálnu nerovnováhu typickú pre menopauzu. Je považovaná za adaptogén, pomáha teda telu prispôsobiť sa zmenám, zvyšuje energiu a výkonnosť. Zlepšuje tiež náladu. Bajkalín je bioflavonoid a má silný antioxidačný a protizápalový účinok. Griffónia je zdrojom chemickej látky, ktorá je prirodzeným prekurzorom serotonínu, teda „chemikálie dobrého pocitu“ v mozgu. Existujú dôkazy, že môže ovplyvniť apetít, najmä znížením túžby po sacharidoch a potláčaním hladu.

biomin 5, pr, nepouzivat

Kde získavate jednotlivé zložky?

BIOMIN je unikátny v prístupe k výberu surovín, akokoľvek to dnes vyznieva ako klišé. Všetky suroviny majú svoj príbeh, každý dodávateľ je nám známy a presne vieme, čo použijeme na výrobu. Plus v našom laboratóriu si sami vždy preverujeme kvalitu výsledného výrobku nad rámec stanovených noriem. Ak je to možné, tak ako slovenská firma preferujeme slovenských a prípadne európskych dodávateľov.

Ak je klimaktérium prirodzený proces, na ktorý je ženský organizmus nastavený, prečo je potrebné počas neho brať akékoľvek prípravky? Nech už sú hoci aj prírodné?

Zásadne sa posunulo vnímanie ženy v spoločnosti a zmenilo sa jej postavenie. Dnes nie je možné, aby aktívna, pracujúca žena/matka pociťovala stratu vlastnej sebaistoty a svojich schopností v danom čase. Zároveň sa s nárastom vedeckých štúdií podarilo spoznať a vyrobiť súbor aktívnych látok, ktoré ju v menopauze podporia, dodajú jej istotu, a môže sa na ne spoľahnúť.

Viac informácií nájdete na:

www.biobalance.sk, alebo www.biomin.sk, alebo na Facebook stránke: Biomin Slovensko

BIOMIN, pr, nepouzivat
chyba