Prechladnutie a chrípka počas tehotenstva. Čo môže žena užívať?

Obdobie respiračných ochorení je v plnom prúde a chrípková sezóna bude trvať minimálne do marca. Na rôzne problémy poznajú lekárnici rôzne riešenia, avšak čo poradia tehotnej pacientke? Praktické rady o liekoch a výživových doplnkoch pre tehotné pripravila Mgr. Viera Blatnická z Lekárne Sever v Pezinku.

23.11.2023 00:00
Mgr. Blatnicka, Unipharma, pr
Mgr. Viera Blatnická, Lekáreň Sever, Pezinok

V tehotenstve sa nemôžu užívať lieky, ktoré sa bežne odporúčajú na respiračné a chrípkové ochorenia, keďže by mohlo dôjsť k vážnemu poškodeniu plodu. Toto je aj jeden z hlavných dôvodov, prečo bývajú tehotné ženy vylúčené z klinických štúdií. Najlepšou prevenciou je zdravý životný štýl a užívanie vhodných výživových doplnkov, ktorých je už na trhu dostatočné množstvo. V prípade, ak dôjde k ochoreniu, pri horúčke volíme krátkodobé podávanie paracetamolu, ktoré sa považuje v období tehotenstva za bezpečné. Vysoká teplota nad 38 °C je pre plod nebezpečnejšia ako užívanie vhodných liekov, lieky s obsahom ibuprofénu sa nemajú podávať počas prvého a druhého trimestra, v treťom trimestri sú zakázané.

Na liečbu nádchy sa používajú počas celého tehotenstva prípravky s obsahom morskej vody, ktoré odstraňujú opuch nosovej sliznice, pomáhajú udržiavať jej čistiacu schopnosť a tým zaistiť ochranu pred infekciou.

Bolesť v hrdle riešime cmúľaním pastiliek s dezinfekčným účinkom. Na kloktanie je možné použiť harmančekový čaj. Ak bolesti pretrvávajú viac ako 5 dní, tehotná žena by mala navštíviť lekára.

Ďalším sprievodným príznakom respiračného ochorenia môže byť aj kašeľ, ten môže byť suchý bez vykašliavania, alebo vlhký s vykašliavaním hlienu. Pri vlhkom kašli je potrebné použiť lieky na uľahčenie vykašliavania hlienov, ktorými sú sirupy s obsahom skorocelu, materinej dúšky, tymianu a lipy. Na suchý kašeľ je možné po porade s lekárom užívať lieky s obsahom účinnej látky butamirát – nie sú však vhodné v prvom trimestri.

Na trhu sa nachádza veľké množstvo čajov, ktoré sú hlavne v zimnom období obľúbené, aj napriek tomu nie všetky sú vhodné pre tehotné ženy. Medzi bezpečné bylinky pre tehotné patria ostružina malinová, pŕhľava dvojdomá, rooibos a šípky. Je vhodné dopĺňať si v takomto období vitamín C v dávke 100 mg denne.

Ak žena zistí tehotenstvo neskôr ako užila nielen voľne dostupné lieky, ale aj lieky na predpis, je nutné, aby o tom informovala ošetrujúceho lekára.

Dostupnosť liekov v lekárni si ľahko overíte na PLUSeRecept.sk

chyba