Má ich Emma Stone, Miley Cyrus, Kim Kardashian a určite aj Selena Gomez, nasledujú ich však aj mnohí influenceri

Kozmetická stomatológia je dnes dostupnejšia a nie je taká exkluzívna pre bohatých a slávnych, ako bola kedysi. Sociálne siete urobili celebrity aj z obyčajných ľudí, ktorí sa natáčajú na kameru. S filtrami začínajú mať jasnú predstavu, ako by mohli vyzerať, keby sa nechali vylepšiť. A realita už nie je dosť dobrá.

18.11.2023 09:04
Selena Gomez Foto: ,
Jedna fazeta v Beverly Hills vyjde na 2 000 a 4 500 dolárov. Ak si chce celebrita nechať urobiť všetky zuby, ktoré pri úsmeve vidieť, môže zaplatiť až 100 000 dolárov.
debata

A tak si najprv necháte urobiť vlasy, začnete s diétou, nasleduje tvár – botox, výplne, operácia nosa, a v určitom okamihu prídu na rad zuby. Nakoniec pred pár rokmi si ich nechali urobiť aj Emma Stone (35), Miley Cyrus (30), Taylor Swift (33) alebo Anya Taylor-Joy (27). Ak zub stojí tri až päť tisíc dolárov, celá predná časť, ktorou sa usmievajú na svet, môže pokojne vyjsť aj 100 tisíc dolárov.

Príliš skoro na fazety

Biele zuby sú znakom dobrého zdravia, problém ale je, že bielenie musíte podstupovať opakovane a tiež má svoje limity. A tak je tu ďalšie, trvácnejšie riešenie – fazety.

Kozmetická stomatologička Sara Hahn sleduje veľkosť a kvalitu faziet celebrít na @veneercheck na TikToku. Od marca 2022 usilovne ukazuje, že nie každá práca je dokonalá a nie každý nový úsmev je lepší, ako bol ten starý. Ak doteraz špekulujete, či má Selena Gomez (31) fazety, podľa doktorky Hahn to vyzerá, že ich má od roku 2019. Dala si ich urobiť, keď mala 27 rokov. Čo ju prezradilo? „Predné dva zuby sú o milimeter dlhšie ako bočné rezáky,“ povie vo videu doktorka Hahn. Selena ich má presne rovnaké. Ak by bola Selena pacientkou doktorky Hahn, odporučila by jej v tomto veku zubný strojček na predné zuby, ktoré podľa jej názoru mala roztomilo trošku zakrivené, a nie fazety.

Invazívna metóda

Mnohí sledovatelia Sare Hahn ďakujú, že poodhalila, čo sa skrýva za dokonalým hollywoodskym úsmevom, ktorý zneisťuje ľudí s prirodzenými zubami. „Videla som toľko ľudí, ktorí podľa môjho názoru fazety vôbec nepotrebovali alebo poškodzovali ich vlastné zuby,“ povedala pre Washington Post. „Príliš si výsledok idealizovali alebo chceli mať úsmev ako hollywoodske celebrity.“ Často to boli mladé dvadsaťročné ženy, ktoré teraz ľutujú, že niekedy vôbec išli k zubárovi.

Môžete mať všetky peniaze na svete, ale dobrú, zdravú a prirodzenú štruktúru zubov už nikdy nedosiahnete späť. Ak raz zubár zbrúsi zo zuba 0,5 až 1 mm, aby vytvoril priestor pre fazety, ktoré vám vydržia 15 rokov, budete musieť navždy nosiť fazety alebo si nakoniec dať urobiť korunky. Zbrúsený zub už nie je taký odolný a pri každom ďalšom zásahu mu hrozí, že sa poškodí alebo dokonca odumrie. Stojí to za to?

Len módny výstrelok?

Vylepšenie úsmevu sa stalo akousi ďalšou zástavkou na ceste za slávou, píšu Washington post. Herci, speváci, influenceri, všetci majú rovnaké neprirodzené úsmevy. Podľa doktorky Hahn je to škoda, pretože nie vždy to vedie k lepšiemu výsledku a strácajú niečo, čo ona sama nazýva charakter. Hahn si myslí, že je to len ďalší trend, ktorý sa v budúcnosti bude meniť, tak ako vytrhané obočie alebo veľké prsné implantáty, ktoré si teraz nechávajú ženy potichu vyberať. Podľa nej sú fazety len módny výstrelok, preto by sme sa ním nemali nechať poblázniť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fazety #stomatológia