Z rakoviny pankreasu sa dostane len 10 percent ľudí, potvrdil to aj odchod bývalej ministerky školstva Martiny Lubyovej alebo Vaša Patejdla

Včera zomrela bývalá ministerka školstva Martina Lubyová po dlhej a ťažkej chorobe vo veku 56 rokov, informovala TASR. Mohlo ísť o rakovinu pankreasu, s ktorou sa pred troma rokmi vedkyňa a politička zdôverila týždenníku Šarm.

21.11.2023 09:35
martina lubyova, rozhovor, Foto:
Bývalá ministerka školstva Martina Lubyová.
debata (9)

Nemala vtedy žiadne ťažkosti a nález si na preventívnej prehliadke všimol urológ. Pred dvomi mesiacmi nečakane podľahol zákernému ochoreniu aj šesťdesiatosemročný spevák Vašo Patejdl. Obe tieto smutné udalosti upriamili pozornosť opäť na toto zákerné ochorenie. „Rakovina pankreasu patrí medzi nebezpečné formy rakoviny, pretože sa často diagnostikuje až v pokročilom štádiu, pomerne rýchlo a agresívne napreduje a má veľmi vysokú úmrtnosť,“ vysvetľuje odborníčka Zuzana Sninská z Nemocnice Cyrila a Metoda v Bratislave.

Nebezpečná diagnóza

Rakovina pankreasu je zákerná v tom, že na začiatku zväčša nespôsobuje žiadne ťažkosti a väčšinou sa diagnostikuje náhodne. „V čase, keď už nádor spôsobuje symptómy, často vyrástol alebo sa rozšíril aj mimo pankreas,“ varuje lekárka. Najčastejšie ťažkosti, s ktorými sa vtedy pacienti stretávajú, sú bolesti brucha, krížov, chudnutie a žltačka. Z. Sninská však upozorňuje, že tá už je predzvesťou pokročilejšieho štádia, keď sa nádor rozšíril na žlčové cesty a spôsobuje ich upchatie. Okrem žltého sfarbenia kože patrí k ďalším príznakom aj svrbenie kože, nechutenstvo, nutkanie na vracanie alebo vracanie.

Veril, že za to mohli cigarety

Keď v roku 2008 diagnosti­kovali rakovinu pankreasu v štvrtom štádiu hercovi Patrikovi Swayzemu, v jednom z rozhovorov povedal: „Môžete sa staviť, že prechádzam peklom. A videl som len jeho začiatok.“ O rok na to mu rakovina metastázovala do pečene. Väčšinu života bol tuhým fajčiarom a veril, že tento zlozvyk prispel k rozvoji tohto agresívneho ochorenia. Presné príčiny však nie sú známe. Nielen fajčenie, ale aj alkoholizmus, ale aj obezita či cukrovka patria k ďalším rizikovým faktorom.

Steve Jobs prežil deväť rokov. Zázrak?

„Prognóza rakoviny pankreasu patrí k jednej z najhorších. Päť rokov od stanovenia diagnózy prežije len asi 1percento pacientov,“ vysvetľuje lekárka Zuzana Sninská. Stevovi Jobsovi rakovinu pankreasu diagnostikovali v roku 2003 a dokázal s ňou prežiť osem rokov. „Išlo o zriedkavú neuroendokrinnú rakovinu, ktorá rastie pomalšie a ľahšie sa lieči,“ vysvetlil onkológ Leonard Saltz z Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Prežitie pri tomto type rakoviny pankreasu sa meria v rokoch, a nie v mesiacoch. Steve Jobs neskôr oľutoval, že na začiatku liečby odmietol operáciu a deväť mesiacov sa „liečil“ prostriedkami alternatívnej medicíny.

Odhaduje sa, že 10 percent pacientov, ktorí a dostanú k včasnej liečbe, sa uzdravia. Tieto nádory sa musia nájsť skôr, ako metastázujú alebo sa zväčšia, vtedy môžu byť chirurgicky odstránené. Na Slovensku sa ročne diagnostikuje asi tisíc nových pacientov s rakovinou pankreasu, 80 percent, ktorí podstúpia operáciu a liečbu, dokážu lekári život len o niekoľko mesiacov predĺžiť.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina pankreasu #Martina Lubyová