Čím viac zubov stratíte, tým väčšie riziko demencie vám hrozí

Štúdia na Rory Meyers College of Nursing na Newyorskej univerzite skúmala zdravotné údaje 34 000 amerických pacientov. Vedci zistili, že čím viac zubov pacienti stratili, tým väčšiemu riziku demencie čelili a tým zreteľnejší bol pokles kognitívnych funkcií.

22.11.2023 17:28
zub, zubár, stomatológ, chrup, ďasná,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Zhoršovala sa u nich pamäť, pozornosť, učenie, jednoducho mentálne schopnosti. Hlavnou príčinou straty zubou bolo ochorenie ďasien.

Parodontitída je chronické zápalové ochorenie bakteriálneho pôvodu, ktoré postihuje tkanivá obklopujúce zuby. Nie sú to len ďasná, ale aj väzivové tkanivá, zubný cement, ktorý pokrýva povrch zubného koreňa, a časť čeľuste, v ktorej sú umiestnené zubné lôžka.

Odhaduje sa, že v závažnom stave má toto ochorenie približne 19 percent celosvetovej dospelej populácie. To predstavuje viac ako 1 miliardu ľudí na celom svete. Podľa WHO existuje veľmi silné spojenie medzi sociálno-ekonomickým postavením (príjmom, povolaním a úrovňou vzdelania) a výskytom a závažnosťou ochorení ústnej dutiny. Túto závislosť možno badať naprieč krajinami s vysokými, strednými i nízkymi príjmami.

====== Fajčenie maskuje príznaky ======

Hlavnými rizikovými faktormi paradontitídy sú zlá ústna hygiena a užívanie tabaku. Fajčenie ju môže nielen zhoršovať, ale maskuje aj jej príznaky. Cigaretový dym nepriaznivo pôsobí na prostredie ústnej dutiny. Spôsobuje zúženie ciev, čo vedie k zníženiu prívodu živín do tkaniva, poškodzuje funkciu bielych krviniek, znižuje odolnosť tkaniva a poškodzuje bunky. V určitých prípadoch môže maskovať symptómy ochorenia, ako sú opuch, začervenanie či krvácanie ďasien. Keď jedného dňa s fajčením skončíte, môže dôjsť paradoxne k zhoršeniu týchto symptómov, pretože sa obnoví prietok krvi v tkanivách.

Strata schopností

V pokročilých štádiách, následkom ústupu kosti dochádza k zvýšenej pohyblivosti a migrácii zubov. V najhoršom prípade o ne môžete úplne prísť.

Vedci z Newyorskej univerzity vypočítali, že s každou stratou zuba rastie riziko poklesu kognitívnych funkcií o 1,4 percent a demencie 1,1 percent. Celkovo mali tí, ktorí prišli o zuby, o 48 percent vyššie riziko kognitívnych porúch a o 28 percent vyššie riziko demencie.

Vedcom však ešte nie je jasný mechanizmus, ktorý stojí za týmto vzťahom. Zaujímavé ale je, že toto riziko nebolo významné u starších dospelých so zubnými náhradami, čo naznačuje, že včasná liečba problémov v ústnej dutine môže chrániť pred stratou mentálnych schopností.

Vždy máte na výber

„Prvotná terapia je stále rovnaká,“ upozorňuje zubný lekár z kliniky Dr. Martin. „Ochorenie je nutné najprv stabilizovať, zmeniť návyky pacienta a motivovať ho k čisteniu. Až následne sa hľadajú protetické riešenia, ako chrupu prinavrátiť funkciu a estetiku.“

Situácia je v pokročilom štádium ochorenia častokrát komplikovaná, pretože chýba väčší počet zubov a zostatkový chrup nie je v dobrej kondícii. Pri náhrade chýbajúcich zubov môže ortodontista siahnuť po zubných implantátoch alebo mostíkoch.

„Pri zubných implantátoch môže byť komplikáciou nedostatok objemu kosti následkom resorpčných zmien. V takomto prípade sa pristupuje k augmentačným technikám, ktorých cieľom je kosť dobudovať. Potom môžeme zaviesť zubný implantát,“ vysvetľuje doktor Slašťan a upozorňuje, že takýto pacienti majú zvýšenú náchylnosť k periimplantitíde, zápalu, ktorý môže pri recidíve ochorenia viesť až k strate implantátu.

V čistení nezľavte

Pri rekonštrukcii chrupu u paradontického pacienta je podľa neho nutné predpokladať ďalší vývoj ochorenia a mať v zálohe aj plán B, ak by sa ochorenie vrátilo a situácia v ústach by sa naďalej zhoršovala. „Protetická práca sa zhotovuje tak, aby sa obnovili funkcie a estetika chrupu a súčasne sa dala jednoducho čistiť,“ vysvetľuje zložitý postup zubný lekár.

Pravdepodobne v tejto fáze si vydýchnete, konečne máte po tom, ale tým sa to nekončí. Parodontitída je ochorenie, ktoré je možné stabilizovať. Liečba býva zdĺhavá a náročná a jej úspech do veľkej mieri závisí od vašej motivácie. Ak máte pocit, že ste z najhoršieho vonku, nezabudnite, že v momente, keď prestanete zuby poctivo čistiť a chodiť na pravidelné kontroly, môže dôjsť k opätovnému vzplanutiu ochorenia. Urobte si z čistenia zubov prioritu. Oplatí sa to z finančného hľadiska. Zubná kefka, medzizubné pomôcky a pravidelná dentálna hygiena sú neporovnateľne lacnejšie ako liečba pokročilých štádií. Rozdiel môže byť v stovkách až tisícoch eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #demencia #paradontitída