Pomôžu vám na prechladnutie aj chrípku. Jedna z nich je teraz veľmi obľúbená...

Sú krehké, malé, občas ťažko uveriť, že majú veľký liečebný potenciál, preto niektoré z nich nevieme správne doceniť.

24.11.2023 06:01
shutterstock 1808030101 Foto:
Hviezdica prostredná
debata

„Bylinky majú v sebe neuveriteľnú silu v podobe širokého spektra zdraviu prospešných látok. Mnohé druhy si často na záhrade ani nevšimneme, s niektorými bojujeme ako s burinami, no pritom nám doslova pod nosom rastú malú lekárne,“ hovorí odborná asistentka Eva Ivanišivá z Ústavu potravinárstva, Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. Z veľkého množstva byliniek, ktoré si zvyčajne nevšímame alebo podceňujeme, a zároveň sa hodia aj na liečbu prechladnutia a chrípky, je to napríklad sedmokráska obyčajná, hviezdica prostredná, púpava lekárska alebo pýr plazivý.

Do záhrady alebo do lekárne?

Patríte k tým, ktorí sa liekom aj rôznym prípravkov z lekárne radšej vyhýbajú a vracajú sa k prírodnej liečbe? Nie je to náhoda, podľa Evy Ivanišovej, ktorá publikuje svoje práce o bylinkách doma i v zahraničí, síce žijeme v modernej a pretechnizovanej dobe, ale zároveň sa čoraz častejšie vraciame k tradíciám spojených s využitím prírodnej liečby.„Bylinky sú pre nás ľahko dostupné a zároveň sa nám ponúkajú doslova zadarmo. Pozitívom je, že si čoraz viac ľudí uvedomuje nadmernú konzumáciu syntetických liečiv a doplnkov, ktorú sa snažia nahradiť prírodnými prostriedkami. K syntetickým prípravkom sa prikláňajú ozaj až vtedy, keď je to nevyhnutné.“

Existuje správna doba na popíjanie bylinkových čajov?

  • Žalúdočné čaje sa popíjajú pred alebo po jedle.
  • Prieduškové ráno, na obed a večer.
  • Urologické pite do 17. hodiny.
  • Pred spaním sa odporúčajú hlavne relaxačné a upokojujúce zmesi a zmesi proti nespavosti.
  • Niektoré druhy by sa nemali užívať večer a pred spaním. Táto informácia je ale vždy uvedená na obale.

Vysoká teplota im väčšinou svedčí

V bylinkách sa nachádzajú biologicky aktívne látky, ktoré môžu pôsobiť protizápalovo, antioxidačné a niektoré aj imunomodulačne. „Vtedy priamo podporujú tvorbu špecifických lymfocytoch, čím nám zvyšujú a zlepšujú imunitný systém,“ vysvetľuje vedkyňa. „Tento účinok môže byť spôsobený konkrétnou látkou, ale väčšinou sa zosilní v spolupráci s ďalšími látkami. Napríklad, ak polyfenoly spolupracujú s vitamínmi a minerálmi.“ Tento efekt sa nazýva synergizmus, jedna látka podporuje aktivitu druhej. Jednotlivé druhy sa síce môžu používať samostatne, ale v zmesiach účinkujú lepšie. Ale ani tu nesmie podľa odborníčky panovať anarchia a musíme byť opatrní, napríklad ak užívame liečivá na riedenie krvi alebo krvný tlak. „Vtedy môžu mať niektoré zložky rastlín negatívny účinok. Ľudia s takými problémami by sa o užívaní akýchkoľvek liečivých rastlín mali poradiť s odborníkom. Opatrné musia byť aj tehotné ženy, pretože niektoré druhy podporujú prekrvovanie ženských orgánov a môžu spôsobiť krvácanie,“ varuje Eva Ivanišová.

Čajové zmesi, ktoré môžeme využiť pri nachladnutí

  1. Kvet lipy, kvet agátu, kvet bazy, vňať yzopu, kvet podbeľu
  2. Plody rakytníku, listy a plody čiernej ríbezle, vňať mäty, list skorocelu
  3. Kvet lipy, kvet bazy, kvet pľúcniku, kvet prvosienky, vňať repíku

Často si neuvedomujeme, že aj s bylinkami to môžeme prehnať. Všetko s mierou platí aj pri liečivých rastlinách. „Existuje síce niekoľko druhov, kde dlhodobé užívanie nespôsobuje problémy, no väčšinou si musíme dávať pozor na množstvo a dávku a približne po troch týždňoch užívania si urobiť aspoň mesiac prestávku,“ upozorňuje odborníčka z SPU v Nitre.

Super bylinka

Aj niektoré druhy byliniek sú raz obľúbené, a potom na ne trochu zabudneme. „V každom období je nejaký trend a to aj v tejto sfére prírodných liečív. Či už rakytník alebo bobule goji. Každá bylinka je svojím spôsobom výnimočná a super,“ hovorí vedkyňa Eva Ivanišová. Podľa nej sa momentálne vyzdvihujú najmä buriny ako hviezdica prostredná. „Má protizápalové a antioxidačné účinky, obsahuje pomerne dosť železa, ktoré je veľmi dobre biologicky využiteľné. Dokonca sú známe aj jej protirakovinové účinky.“ Z tejto rastliny môžeme pripraviť čaj, alebo ju na jar konzumovať čerstvú, pripravujú sa z nej šaláty aj nátierky. Rastlina je bohatá aj na vitamín C, chlorofyl a polyfenoly, čím môže byť veľmi osožná aj pri nachladnutí.

Aké bylinky sú najlepšie na prechladnutie a chrípku?

  • Na znižovanie telesnej teploty je najlepší kvet lipy, agátu a bazy.
  • Ak sa vyskytujú hlieny a kašeľ, výborný je čaj z kvetov podbeľu, pľúcniku, prvosienky, tiež cibule, anízu a feniklu.
  • Imunitu podporia vitamínové zmesi napríklad z listov a plodov ríbezle, rakytníku a šípok.
  • Kašeľ, uvoľňovanie dutín, teplota, oslabená imunita, na všetky tieto neduhy účinne pôsobia aj listy čiernej ríbezle, vňať túžobníka brestového, list šalvie alebo vňať yzopu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #liečivé bylinky