Je lepší surový ako pilulky, dajte si naň ale pozor, ak máte citlivý žalúdok

„Gingerol je jedna z najdôležitejších bioaktívnych látok zázvoru, vykazuje antioxidačné, antimikrobiálne, protizápalové účinky a pomáha znižovať cholesterol,“ vysvetľuje vedkyňa Eva Ivanišová z SPU v Nitre.

24.11.2023 14:31
zázvor Foto:
Zázvor uvoľňuje upchatý nos, čistí dýchacie cesty.
debata

Zázvor pochádza z Juhovýchodnej Ázie. Jeho podzemnú časť ľudia celé tisícročia využívali v tradičnej východnej medicíne a v poslednej dobe sa na tento zázrak prírody zamerala aj veda. Kúzlo tohto koreňa spočíva v zložení, zo stopätnástich chemických zlúčenín je číslom jeden gingerol.

Lepšie ako pilulky je malý drink

Vyskúšali ste už zázvorový šot? Je to malé množstvo, asi 30 mililitrov koncentrovanej, za studena lisovanej šťavy z čerstvého koreňa zázvoru, ktorá sa pije pravidelne na lačný žalúdok. A prečo nalačno? Má to svoj dôvod. Poradie, v akom konzumujeme jedlo, je poradie, v akom ho telo spracováva. Ak najprv zjeme niečo ťažké a až za tým vypijeme zázvorový šot, ocitne sa „v rade“ na trávenie. Kým sa dostane na rad, začne kvasiť. Fermentáciou sa vytvára etanol a ďalšie črevné plyny, ktoré znepríjemňujú proces trávenia.

Keď vypijeme čerstvý zázvorový šot na prázdny žalúdok, tekutina ide priamo do čreva a vitamíny a minerály sú spracované za oveľa kratší čas. Vďaka tomu nápoj posilní imunitu a naštartuje metabolizmus.

„Musíme byť ale opatrní,“ varuje Eva Ivanišová. „Nie každý môže šoty konzumovať na lačný žalúdok. Látky v zázvore ho môžu podráždiť a namiesto pozitívnych účinkov sa dostavia problémy. Takže šoty áno, ale opatrne s dávkovaním a ak máte citlivý žalúdok, určite nie nalačno.“

Zázvor proti chrípke a prechladnutiu
  • Má antivírusové a antibakteriálne vlastnosti.
  • Uvoľňuje upchatý nos, čistí dýchacie cesty.
  • Utišuje bolesť hrdla.
  • Posilňuje imunitný systém.
  • Otepľuje pri zimnici a upokojuje.

Céčko z citrusov

Odborníčka na bylinky upozorňuje, že aj v prípade zázvoru platí staré známe pravidlo: v malom množstve liek, no vo väčšom jed. Dospelí by nemali skonzumovať viac ako 5 g a tehotné ženy a deti dokonca nie viac ako 1 g denne. „V zázvore sa nachádzajú aj látky, ktoré môžu blokovať využitie určitých látok, ktoré sa požívajú pri liečbe cukrovky a vysokého krvného tlaku a v takom prípade treba konzumáciu zázvoru konzultovať s odborníkom.“

Účinok zázvoru môžu zosilniť aj citrusy, v ktorých sa nachádza kyselina citrónová. Existuje mnoho receptov na chrípku a prechladnutie, ktoré obsahujú túto kombináciu. Odborníčka z SPU v Nitre však vysvetľuje, že hoci citrusy patria do nášho jedálneho lístka, mali by sme byť s ich konzumáciou opatrní. „Na náš organizmus pôsobia ochladzujúco. Napríklad grapefruit obsahuje vysokú koncentráciu flavonoidov ako naringín a naringenín, ktoré sa neodporúčajú ľuďom, ktorí užívajú lieky na liečbu obličiek a vysokého krvného tlaku, pretože blokujú ich využitie.“

Vitamín C, ktorý sa tak často dáva do súvisu s citrusmi, môžeme doplniť aj zo slovenského ovocia. Vysokým obsahom sa môžu pochváliť plody rakytníka, ríbezlí, šípok, ale aj jablká a hrušky.

Surový je lepší

Odborníci odporúčajú, aby sme zdravotné výhody zázvoru získavali radšej z potravín a nápojov namiesto prehĺtania zázvorových piluliek, ktoré môžu obsahovať iné, neznáme zložky. Výživové doplnky nepodliehajú takej prísnej regulácii ako lieky. Môže byť ťažké rozpoznať množstvo, kvalitu a zložene komerčne dostupných výživových doplnkov. Mali by sme siahať len po tých, ktorých účinnosť a zložky boli preverené treťou stranou, nielen výrobcom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zázvor #gingerol #zázvorový šot