Počas chrípkovej sezóny stúpa počet infarktov a porážok. ,Prsty’ v tom má systémový zápal v tele, ktorý spôsobuje chrípka

Nakúpte si vreckovky, obujte teplé ponožky a zásobte sa vitamínmi. Chrípková sezóna potrvá až do apríla a odborníci predpokladajú, že bude rovnako intenzívna, ako bola tá minulá na prelome rokov 2022 a 2023.

25.11.2023 10:37
nádcha, chrípka, choroba, prechladnutie,... Foto:
Zostaňte v posteli. vo vašom tele práve prebieha ,zápas´.
debata (1)

V Európe sa vírusom chrípky každoročne nakazí približne 10 až 30 percent ľudí. Minulú sezónu prišiel prvý vrchol chorobnosti, ktorý u nás spôsobil celoštátnu chrípkovú epidémiu, prekvapivo skoro, ešte pred vianočnými sviatkami. Tak nejako nám to pripomenulo, že SARS-CoV-2 nie je jediný vírus, ktorý si žiada našu pozornosť.

Vírusy chrípky dobre prežívajú práve v mrazivom zimnom počasí. Prenášajú sa maličkými kvapôčkami, ktoré sa v suchom prostredí rozbíjajú na ešte menšie, ľahšie časti, čím sa im darí zostať vo vzduchu dlhšie. Naopak, v teple sú väčšie, ťažšie a hneď spadnú na zem. Okrem toho v zime sa naše telo snaží šetriť teplo, preto sa nám sťahujú cievy najmä na sliznici dýchacích ciest, čo umožňuje vírusom ľahšie preniknúť do organizmu.

Aký bude mať chrípková sezóna priebeh, epidemiológovia odhadujú podľa vývoja na južnej pologuli. Kým my sa ešte čľapkáme v mori, v auguste vrcholí chrípková sezóna v Austrálii. Tento scenár sa síce nemusí u nás do bodky naplniť, ale vedcom poskytuje aspoň približnú predstavu, na základe ktorej sa môžu vopred pripraviť.

Prečo počas jednej sezóny ochorie viac ľudí ako inokedy? K tomu zvyčajne dochádza, keď sa objavia nové kmene. Vírusy, ktoré medzi nami cirkulujú, majú tendenciu mutovať, aby sa vyhli našej imunite. Vírusy chrípky sa však môžu vyvíjať aj veľkými a náhlymi zmenami. Vtedy sa časti rôznych kmeňov môžu navzájom kombinovať. Tieto nové vírusy bývajú infekčnejšie a smrteľnejšie ako kmene, z ktorých vznikli.

Obdobie upchatých nosov a kašľov

„Ľudia si bežné prechladnutia a virózy zamieňajú s chrípkou, a preto ju považujú za banálne ochorenie. Nie je to tak. Kto už raz chrípku zažil, vie, že je to oveľa silnejšia choroba – človeka doslova „zloží“ do postele. V prvé dni nedokáže ísť do práce, zvyčajne ju sprevádzajú vysoké horúčky a bolestivý kašeľ,“ upozorňuje všeobecná lekárka pre dospelých Jana Bendová. Nezabudne pripomenúť, že chrípka je najviac nebezpečná pre seniorov, ľudí s poruchou imunity a tiež pacientov s chronickými ochoreniami, napríklad s cukrovkou alebo astmou.

Ak vás to drapne, nemusíte hneď letieť do ordinácie za lekárom. Vlastne sa to ani neodporúča a sú na to hneď dva dobré dôvody. „Počas chrípky ste infekční a ak nemáte nasadené rúško, ľahko nakazíte ostatných v čakárni a chrípka sa rýchlo bude šíriť ďalej. Druhým dôvodom je symptomatická liečba chrípky. Inými slovami, na chrípku nie sú žiadne špeciálne lieky a liečia sa len jej príznaky,“ vysvetľuje lekárka.

Sirupy na tlmenie kašľu alebo lieky na zníženie horúčky pomáhajú chrípku ľahšie zvládnuť. S nimi vám však dokáže poradiť aj lekárnik. „Pacienti často odchádzajú po vyšetrení sklamaní, že nedostali žiadne silnejšie, zázračné lieky (ani antibiotiká nie!). Očakávajú, že sa stane zázrak a oni budú na druhý deň fit.“

Výsledok nemá vplyv na liečebný postup

Chrípku sa neoplatí prechodiť. Podľa lekárky Jany Bendovej dostáva telo a hlavne jeho imunita zabrať. Potrebuje sústrediť všetky svoje sily na boj s infekciou. Ak naďalej pracujeme a neoddychujeme, imunita nedokáže fungovať na sto percent a ochorenie potom trvá dlhšie alebo sa skomplikuje. „Nie je nutné celé dni preležať v posteli, ale mali by ste mať pokojový režim, teda veľa oddychovať, neprepínať sily,“ upozorňuje lekárka. A koľko zostať v posteli? To je vraj individuálne, niekomu stačia 2 až 3 dni, iný potrebuje dlhšie.

„Všímajte si signály, ktoré vám telo dáva. Prechodená chrípka oslabí imunitu, následkom čoho môžete bývať častejšie chorí, prípadne vám môže pretrvávať zápal v tele. Organizmus potrebuje nejaký čas na rekonvalescenciu, aby sa dal úplne do poriadku.“

Chrípka môže mať aj ťažký priebeh, pre ktorý je nutná hospitalizácia, môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, viesť k trvalým zdravotným následkom alebo dokonca spôsobiť smrť. „Ak sa príznaky ani po 3 až 4 dňoch samoliečby nezlepšujú, pretrvávajú vysoké horúčky, ktoré sa nedarí zrážať bežnými liekmi, bolestivý kašeľ, pridruží sa sťažené dýchanie, prípadne vykašlete krv, odporúčam navštíviť lekára,“ hovorí Jana Bendová.

Slovenskí epidemiológovia upozorňujú, že v období chrípkovej epidémie na Slovensku zomrie priemerne 816 ľudí ročne. Viac ako polovicu tvoria úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia v priamej súvislosti s ochorením chrípky.

„Zákernosť tohto ochorenia je aj v preukázanej súvislosť medzi chrípkou a závažnými príhodami, ako sú infarkt a mozgová príhoda. Jednoducho povedané, počas chrípkovej sezóny stúpa počet ľudí, ktorí dostanú infarkt alebo porážku a ,prsty’ v tom má práve systémový zápal v tele, ktorý spôsobila chrípka,“ vysvetľuje aj pre laikov lekárka.

Starší ľudia, tehotné ženy, deti do päť rokov, ľudia s chronickým ochorením alebo oslabenou imunitou == majú väčšiu pravdepodobnosť závažného priebehu chrípky.

Ako zistíte, či je to chrípka?

Máte pocit, že sa v ambulancii zasa tak veľa nestalo? „Vzorky na potvrdenie (alebo vylúčenie) chrípky sa odoberajú len na niektorých pracoviskách, ambulanciách, ktoré sú zapojené do projektu monitorovania chrípkovej situácie na Slovensku, sú to sentinelové ambulancie. Dôvodom, prečo sa vzorky zvyčajne neodoberajú, je fakt, že diagnózu chrípky možno s vysokou pravdepodobnosťou stanoviť aj bez týchto odberov, na základe príznakov a epidemiologickej situácie. Teda či je práve v danom období chrípková sezóna,“ hovorí Jana Bendová. Podľa nej výsledok nemá vplyv ani na liečebný postup. „V princípe je totiž jedno, či máte chrípku, infekciu RSV, alebo inú vírusovú infekciu, postup liečby bude pri všetkých týchto ochoreniach rovnaký a bude sa riadiť podľa príznakov ohorenia.“

Najlepšia ochrana

Podľa NPZ (Národného portálu zdravia) sa preukázalo, že očkovanie proti chrípke významne znižuje počet kardiovaskulárnych udalostí o 26 až 53 percent a znižuje počet kardiovaskulárnych úmrtí o 56 percent. Predpokladá sa tiež, že očkovanie proti chrípke môže byť pri sekundárnej prevencii srdcového infarktu v dôsledku chrípky rovnako účinné ako zanechanie fajčenia alebo liečba statínmi pri liečbe vysokého krvného tlaku.

Napriek množstvu dôkazov, ktoré podporujú úlohu očkovania proti chrípke v prevencii srdcovo-cievnych ochorení, ako aj dôkazov o potrebe očkovania chronicky chorých pacientov, je miera očkovania proti chrípke veľmi nízka.

„Chrípku ako lekárka nepodceňujem a sama sa dávam každý rok zaočkovať. Ideálne obdobie je koniec októbra a začiatok novembra, navyše mi pacienti už hlásia aj horšiu dostupnosť chrípkovej vakcíny v lekárňach, ale zohnať sa ešte dá,“ pripomína termín lekárka. Ak sa podľa doktorky Bendovej dáte zaočkovať už počas bežiacej chrípkovej sezóny, môže sa ľahko stať, že sa vám nestihne vytvoriť dostatočne vysoká hladina protilátok. Zvyčajne to trvá 1 až 2 týždne.

„Ak sa v tomto čase stretnete s nakazeným človekom, pravdepodobne ochoriete a budete mať pocit, že vakcína neúčinkovala, prípadne, že ste na chrípku ochoreli v dôsledku očkovania,“ vysvetľuje odborníčka a dodáva, že očkovanie proti chrípke nezabráni tomu, aby ste sa chrípkou nakazili. Zaočkovaný človek však má zvyčajne miernejší priebeh ochorenia, rýchlejšie a zotaví a má menšie riziko vzniku komplikácií.

3× chrípka
  • Obdobie nákazlivosti, teda obdobie, kedy sa od chorého na chrípku môžu nakaziť ľudia v jeho okolí, je 3 až 5 dní od vzniku príznakov u dospelých a do 7 dní u malých detí. Najvyššia nákazlivosť je na začiatku ochorenia.
  • Chrípka môže postihnúť kohokoľvek a závažné problémy súvisiace s chrípkou sa môžu vyskytnúť v akomkoľvek veku. Na imunitu proti chrípke vplýva vek a zdravotný stav.
  • V čase prudkého nárastu prípadov chrípky môžu byť v detských kolektívoch zavedené opatrenia – napríklad chrípkové prázdniny. Počet neprítomných detí alebo žiakov musí vtedy prekročiť 20 percent z celkového počtu detí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #porážka #infarkt myokardu