Riziku úmrtia na chrípku a zápal pľúc pomáha predchádzať jedna vec. Viete ktorá?

Z májovej štúdie uverejnenej v časopise British Journal of Sports Medicine vyplýva, že ak budeme dodržiavať odporúčania pre fyzickú aktivitu, mohli by sme znížiť riziko úmrtia na chrípku a zápal pľúc o 48 percent.

25.11.2023 18:00
tréning, žena, cvičenie, tanec Foto:
Pohyb a cvičenie majú väčší význam, než sa zdá.
debata (1)

Odporúčania pre svojich občanov vydalo americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnych vecí. Podľa neho by dospelí mali mať aspoň 150 minút miernej aeróbnej aktivity a dvakrát alebo viackrát miernej aktivity na posilnenie svalov týždenne.

Štúdia sa opierala o údaje z prieskumu vyše 570 000 ľudí z amerického Národného prieskumu zdravia v rokoch 1998 až 2018. Ľudia popisovali svoje návyky v oblasti fyzickej aktivity a podľa toho, do akej miery spĺňali odporúčané množstvo pohybu, boli rozdelení do skupín. Sledovaní boli priemerne deväť rokov. Za ten čas došlo k 1 516 úmrtiam na chrípku alebo zápal pľúc.

nádcha, chrípka, choroba, prechladnutie, vreckovky, covid, muž Čítajte viac Počas chrípkovej sezóny stúpa počet infarktov a porážok. ,Prsty’ v tom má systémový zápal v tele, ktorý spôsobuje chrípka

Splnenie oboch odporúčaní znížilo riziko spojené s úmrtím na chrípku alebo zápal pľúc takmer o polovicu, ak bola splnená len jedna časť odporúčaní, riziko kleslo o 36 percent. Samozrejme, pohybové aktivity môžu mať pozitívny vplyv aj na prevenciu iných chorôb. Podobným spôsobom dokáže pravidelný pohyb významne znížiť aj riziko úmrtia súvisiace s COVID-19.

Bez ohľadu na vek alebo vnímanú úroveň fyzickej zdatnosti by sme sa mali začať viac hýbať a menej sedieť. Ale aj keď neodcvičíte odporúčané množstvo, aj menšia fyzická aktivita dokáže poskytnúť väčšiu ochranu ako žiadna. Vyhradiť si každý deň 10 minút na cvičenia je oveľa jednoduchšie, ako sa nazdávate. Zamyslite sa nad tým, ako rýchlo uplynie 10 minút, keď bezmyšlienkovite scrollujete sociálne siete alebo sledujete obľúbený televízny program. Je to malá časová investícia, ktorá môže priniesť veľké zdravotné výhody.

zub, zubár, stomatológ, chrup, ďasná, Parodontitída Čítajte aj Čím viac zubov stratíte, tým väčšie riziko demencie vám hrozí

Treba však poznamenať, že išlo o observačnú štúdiu, to znamená, že z nej nemožno vyčítať, čo spôsobuje úmrtia alebo im zabraňuje, len to, aké faktory sú spojené s určitou úrovňou rizika. Aeróbna aktivita: rýchla chôdze, plávanie, bicyklovanie, beh alebo chôdza do schodov Posilňovacie cvičenia: dvíhanie činiek, drepy, výpady, ťažká práca na záhrade

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #zápal pľúc