Nemusíte piť alkohol, aby ste ju mali. Ak si nedáte pozor, toto ochorenie sa môže zhoršovať

U žien v reprodukčnom veku je výskyt stukovatenej pečene nižší než u mužov. Po nástupe menopauzy sa však situácia mení a skóre sa vyrovnáva.

26.11.2023 11:36
pečeň, žena, mladá žena, stukovatenie pečene Foto:
Regeneráciu pečene môžu podporiť esenciálne fosfolipidy.
debata

Menopauza musíme prejsť všetky a svojím spôsobom s jej príchodom počítame. Mnohé z nás však netušia, že toto prechodné obdobie, ktoré prichádza okolo päťdesiatky, sprevádza aj viacero fyziologických zmien spojených s následným rizikom vzniku rôznych zdravotných problémov.

Jedným z menej známych, no veľmi vážnych možných následkov je nealkoholová tuková choroba pečene. Väčšinou si spájame ochorenie pečene s pitím alkoholu, ale v tomto prípade k nemu dochádza z iných príčin. Nealkoholová tuková choroba pečene postihuje až 30 percent dospelých.

Ako súvisí so zmenami počas menopauzy

Vaječníky s pribúdajúcim vekom produkujú menej vajíčok, ich funkcia sa postupne utlmuje a v dôsledku toho sa znižuje tvorba hormónov estrogénu a progesterónu. A práve estrogén hrá, okrem iného kľúčovú úlohu aj v tom, ako a kam naše telo ukladá tuky, pričom s poklesom jeho hladiny sa môže začať hromadiť tuk v oblasti brucha a to následne vedie k vyššiemu riziku vzniku nealkoholovej tukovej chorobe pečene.

Menopauza zvyšuje pravdepodobnosť ochorenia

Odborníci majú čoraz viac dôkazov, ktoré hovoria o súvislosti menopauzy s postupom a závažnosťou nealkoholovej tukovej choroby pečene.

U žien v reprodukčnom veku je výskyt tohto ochorenia nižší než u mužov. Po nástupe menopauzy sa však situácia mení a skóre sa vyrovnáva. Zdá sa, že výskyt tohto ochorenia je u žien po menopauze vyšší v porovnaní so ženami pred menopauzou, aj v porovnaní s mužmi.

Epidemiologické, klinické i experimentálne štúdie poukazujú na vyššie riziko nealkoholovej tukovej choroby pečene a vyššiu mieru vážnej fibrózy pečene u žien po menopauze v porovnaní so ženami pred menopauzou a tiež na to, že staršie ženy s týmto ochorením majú vyššiu úmrtnosť ako muži.

Metaanalýza, o ktorej informuje odborný portál endocrineweb s odvolaním sa na článok v časopise Menopause, preukázala, že menopauza súvisí s takmer 2,4 -násobne vyššou pravdepodobnosťou vzniku nealkoholovej tukovej choroby pečene.

Ochorenie sa pritom môže postupne rozvinúť z ľahkého stukovateniu pečene (steatózy) do nealkoholového zápalu pečene (steatohepatitídy) až do fibrózy a cirhózy či dokonca viesť k hepatocelulárnemu karcinómu.

Na vine sú estrogény

Zmeny reprodukčných hormónov podľa vedcov súvisia s rozvojom a postupom nealkoholovej tukovej choroby pečene u žien, pričom ženy so syndrómom polycystických vaječníkov a ženy s nedostatkom estrogénov sú vystavené zvýšenému riziku.

Odborníci dávajú nižšie hladiny estradiolu (jeden z troch hlavných estrogénov) v sére do súvislosti s nealkoholovým zápalom pečene u postmenopau­zálnych žien. Upozorňujú však, že sú potrebné ďalšie dáta.

Okrem nedostatku estrogénov sa u postmenopau­zálnych žien ukazuje aj relatívny nadbytok androgénov a pokles proteínu viažuceho pohlavné hormóny. Zdá sa, že tieto hormonálne zmeny sa navzájom ovplyvňujú s nárastom brušnej tukovej hmoty, ktorý sa tiež objavuje u postmenopau­zálnych žien, a so starnutím, pričom obe úzko súvisia so závažnosťou a progresívnymi formami nealkoholovej tukovej choroby pečene.

Prechod do nealkoholového zápalu pečene je kľúčovým rizikovým faktorom cirhózy, hepatocelulárneho karcinómu a srdcovocievnych príhod. Nealkoholová tuková choroba pečene je navyše v súčasnosti hlavnou príčinou transplantácie pečene u žien bez hepatocelulárneho karcinómu.

Spoľahlivou pomocou pre pečeň sú esenciálne fosfolipidy

Klinicky overené výhody v liečbe ochorení pečene poskytujú fosfolipidy s vysokým obsahom fosfatidylcholínov, ktoré sú zdrojom esenciálnych mastných kyselín.

Fosfatidylcholíny tvoria základný stavebný prvok bunkových membrán a zúčastňujú sa na mnohých dôležitých procesoch. Podieľajú sa napríklad na metabolizme tukov a cholesterolu.

Ako sa preukázalo vo výskumných štúdiách, esenciálne fosfolipidy dodávané do tela sa začleňujú do poškodených bunkových membrán pečeňových buniek a prispievajú k regenerácii pečene tým, že zvyšujú metabolickú aktivitu pečeňových buniek a podporujú ich regeneráciu.

Regeneráciu pečene môže významne podporiť každodenné užívanie 1 800 mg esenciálnych fosfolipidov počas jedla. Odporúčaná dĺžka užívania by mala byť najmenej 1 – 3 mesiace.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nealkoholová steatóza #stukovatená pečeň #nealkoholová tuková choroba