Na Slovensku umiera najviac ľudí na rakovinu hrubého čreva. Len 12 percent Slovákov absolvuje preventívnu prehliadku, ktorá by toto ochorenie mohla zachytiť

Spomedzi krajín OECD sme na prvom mieste v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva. Bezplatnú kontrolu hrubého čreva a konečníka ignoruje 89 percent Slovákov, čo je 3,9 milióna dospelej populácie.

26.11.2023 20:46
črevo, hrubé črevo, kolorektálny karcinóm,... Foto:
S pribúdajúcim vekom začínajú byť Slováci trochu zodpovednejší a zanedbávajú preventívne prehliadky menej.
debata (2)

Na test okultného krvácania a skríning rakoviny hrubého čreva máme nárok od 50+ rokov bezplatne. Ak sa potvrdí pozitívny nález, nasleduje kolonoskopia. Toto vyšetrenie by sa malo robiť preventívne po päťdesiatke raz za 10 rokov.

Na preventívne prehliadky hrubého čreva a konečníka sa občas dostaví len každý desiaty Slovák, úplne sa im vyhýba viac žien (75 percent) ako mužov (65 percent). Ide o alarmujúce čísla, keďže práve pri prevencii sa častokrát náhodne objaví život ohrozujúce ochorenie, ktoré na začiatku nebolí a nemá žiadne príznaky. Preventívne prehliadky ignorujú ľudia bez ohľadu na finančný, rodinný či psychický stav.

S pribúdajúcim vekom začínajú byť Slováci trochu zodpovednejší a zanedbávajú preventívne prehliadky menej. Pravidelne ich absolvuje približne každý piaty človek vo vekovej kategórii od 45 rokov. Rakovina hrubého čreva je pritom druhým najčastejším zhubným nádorom u mužov a tretím u žien.

Máme strach?

Lekár Milan Kulkovský z ambulancie vnútorného lekárstva NsP Považská Bystrica hovorí, že na to, prečo Slováci nechodia na pravidelné kontroly, nie je jednoduché odpovedať. „Niektorí sa boja samotného vyšetrenia, niektorí majú obavy zo zlého výsledku, a preto radšej neurobia žiadny krok k tomu, aby sa ho dozvedeli. Nielen v tomto prípade, ale aj vo všeobecnosti platí, že všetko odkladáme do poslednej možnej chvíle a to aj s vedomím, že už môže byť neskoro.“ Ako ďalej podotýka držiteľ ocenenia TOP lekári Slovenska, problémom je aj to, že ľudia sa radšej liečia doma či alternatívne a do nemocnice prichádzajú, až keď je neskoro. Jeho slová potvrdzujú aj dáta z prieskumu, najmä s rodinou rieši svoje zdravie až polovica opýtaných, s priateľmi či lekárnikom tretina.

Lekár núka riešenie

Rakovinu hrubého čreva spôsobujú nielen zlé stravovacie návyky, ktoré si so sebou nesieme ešte z detstva, ale aj fakt, že veľa ľudí nevie, že od určitého veku má nárok na test na skryté krvácanie. „Jeho pozitivita odštartuje sled ďalších vyšetrení, ktorých cieľom je za ideálnych okolností zachytiť skoré štádium nádorového ochorenia,“ objasňuje Milan Kulkovský s tým, že zvrátiť trend ignorovania preventívnych prehliadok by mohla obdoba systému fungujúceho u zubárov.

Ľudia si už zvykli, že ak neprídu na preventívnu prehliadku, čaká ich trest – platba za ošetrenie. „Časom bude nevyhnutné prísť so spoluúčasťou na diagnostike a liečbe, ak pacient pravidelne zanedbáva preventívne prehliadky, nedodržiava režimové a liečebné opatrenia. V rámci prevencie závažných ochorení zohrávajú dôležitú úlohu aj obezita, fajčenie a nadmerný príjem alkoholu. Tu by pomohli napríklad vyššie dane,“ vraví Milan Kulkovský.

Pri zuboch sme poctiví

Systém odmeny – trestu pri zubároch skutočne funguje, čo dokazujú aj dáta z prieskumu. Vyplýva z nich, že na pravidelné zubné preventívne prehliadky chodí takmer ¾ Slovákov, konkrétne 69 percent z opýtaných mužov a 77 percent z opýtaných žien. Rovnako poctivo sa, podľa prieskumu Pilulka.sk, staviame aj k preventívkam u všeobecných lekárov.

Platí, že preventívna prehliadka môže priamo zachrániť život alebo výrazným spôsobom zlepšiť jeho kvalitu. „Pri prevencii a skorej diagnostike nehovoríme len o onkologických ochoreniach, ale napríklad aj o cukrovke a kardiovaskulárnych ochoreniach. Je obrovský rozdiel, ak vám všeobecný lekár diagnostikuje cukrovku v jej počiatočnom štádiu, keď ešte nedošlo k rozvoju chronických komplikácii alebo vám ju zistia až vtedy, keď skončíte v zlom stave v nemocnici,“ uzatvára lekár Milan Kulkovský.

Rozsiahly prieskum nadnárodnej lekárenskej skupiny Pilulka.sk a výskumnej agentúry Behavio bol realizovaný na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku a Rakúsku na reprezentatívnej vzorke 1 000 ľudí z každej krajiny.

Na aké preventívne prehliadky máte nárok

Dospelí

  • všeobecný lekár
  • zubár
  • ženy gynekológ
  • muži urológ
  • gastroenterológ

Ženy 40+

  • mamografia
  • EKG s cieľom zachytenia ischemickej choroby srdca alebo porúch srdcového rytmu
  • vyšetrenie stolice na skryté (okultné) krvácanie a skríning rakoviny hrubého čreva
  • kolonoskopia raz za 10 rokov

Muži 50+

  • urologické vyšetrenie raz za 3 roky
  • vyšetrenie stolice na skryté (okultné) krvácanie a skríning rakoviny hrubého čreva
  • kolonoskopia raz za 10 rokov

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #preventívne prehliadky #rakovina hrubého čreva a konečníka