Za chronický únavový syndróm môžu zrejme prekonané infekcie

Chronickú únavu charakterizuje najmenej šesť mesiacov trvajúce silné vyčerpanie, ktorému nepomáha odpočinok na lôžku.

08.12.2023 05:00
muž, práca, únava, stres Foto:
Chronický únavový syndróm postihuje mužov viac, ako sa predpokladalo.
debata

Pacienti tiež uvádzajú bolesti, mozgovú hmlu a iné príznaky, ktoré sa môžu zhoršiť po cvičení, práci alebo inej aktivite. Neexistuje žiadny liek ani krvný test alebo sken, ktorý by umožnil rýchlu diagnózu.

Lekári nedokázali určiť príčinu, hoci výskumy naznačujú, že ide o dlhodobú nadmernú reakciu organizmu na infekciu alebo iný otras imunitného systému. Toto ochorenie sa dostalo do povedomia takmer pred 40 rokmi, keď boli hlásené prípady v Incline Village v Nevade a Lyndonville v štáte New York. Niektorí lekári syndróm odmietali ako psychosomatický a nazývali ho „chrípkou mladých ľudí“. I dnes ešte pretrváva názor, že ide o prejav hypochondrie, úzkosti či depresie. Únavový syndróm má dnes veľa ľudí s takzvaným dlhým covidom.

V Spojených štátoch amerických trpí chronickým únavovým syndrómom zhruba 1,3 percenta dospelých, vyplýva to z prvého celonárodného reprezentatívneho odhadu amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Odhad je vyšší, ako naznačovali predchádzajúce štúdie.

Medzi ďalšie zistenia patrí, že syndróm je častejší u žien ako u mužov, avšak rozdiely medzi pohlaviami sú menšie, ako udávali predchádzajúce výskumy. Tie naznačovali, že syndróm chronickej únavy je predovšetkým choroba bohatých belošských žien.

debata chyba
Viac na túto tému: #chronická únava #chronický únavový syndróm