82-ročný senior športovec zomrel na obávanú infekčnú chorobu. Je to prvá obeť po 55 rokoch...

V susednom Česku zomrel na infekčné ochorenie záškrt 82-ročný senior. Stalo sa tak prvýkrát od roku 1969. V posledných troch rokoch sa objavilo viac prípadov, predtým české úrady posledné ochorenie zaznamenali pred 27 rokmi.

06.03.2024 14:00
očkovanie, vakcína, tetanus, doktor, pacientka Foto:
V dospelosti sa odporúča preočkovanie.
debata

Muž pochádzal z Prahy, ale skonal v jihlavskej nemocnici. Malo ísť o aktívneho a športujúceho seniora, ktorý netrpel žiadnym iným vážnejším ochorením. Záškrt tak lekári považujú za priamu príčinu jeho úmrtia, hoci okolnosti smrti ešte budú prešetrovať hygienici.

Za minulý a predminulý rok české úrady evidujú celkom 12 prípadov záškrtu. Od začiatku roku už ochorelo ďalších šesť ľudí a teraz došlo k prvému zaznamenanému úmrtiu od roku 1969.

Posledný prípad záškrtu bol v ČR pred rokom 2022 v roku 1995. „Vývoj znovu ukazuje na dôležitosť preočkovania proti záškrtu v dospelosti. S ohľadom na rýchlo rastúce počty prípadov čierneho kašľa a zároveň stále aktuálnu možnosť nákazy záškrtom je ideálne nechať sa preočkovať v dospelosti trojkombináciou, a to proti tetanu, čiernemu kašľu a záškrtu,“ uviedla riaditeľka českého Štátneho zdravotného ústavu Barbora Macková.

Ako doplnila, preočkovanie proti záškrtu nie je v Českej republike zatiaľ ani odporúčané. V zatiaľ neprijatom návrhu sa odporúča preočkovanie proti záškrtu vo veku 25 rokov a 40 rokov, prípadne ako súčasť pravidelného preočkovania proti tetanu.

Protilátky chýbajú

Výsledky medzinárodnej štúdie v 18 európskych krajinách u osôb vo veku 40 až 49 a 50 až 59 rokov ukázali významný nedostatok protilátok proti záškrtu v dospelej populácii. Deti sa proti chorobe očkujú povinne, poslednú dávku vakcíny dostanú medzi desiatym a jedenástym rokom života.

Najčastejšie sa záškrt prejavuje ako ťažká angína s napadnutím sliznice krku, čo potom vedie k zúženiu dýchacích ciest. Príčinou smrti je zvyčajne zlyhanie dýchacieho systému. Toxín, ktorý baktéria produkuje, poškodzuje tkanivo dýchacích ciest, čo vedie k tvorbe hustého hlienu a vzniku povlakov. Hlien bráni prívodu kyslíka a dochádza k uduseniu.

Okrem toho môže toxín spôsobiť aj ďalšie komplikácie, ako sú napríklad zlyhanie srdca alebo poškodenie ďalších orgánov.

Infekcia záškrtom sa dá liečiť bežne dostupnými antibiotikami, podmienkou je ale včasná diagnostika, čo nie je samozrejmosťou najmä preto, že ako záškrt sa môže prejavovať aj veľa iných chorôb. Rýchlej diagnostike tak môže uniknúť.

debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #čierny kašeľ #záškrt