Poznáte rozdiel medzi paracetamolom a ibuprofénom? Ktorý sa na čo hodí

Liečivá s účinnými látkami paracetamol a ibuprofén nemajú rovnaké účinky, hoci si to o nich často myslíme. Paracetamol tlmí horúčku a miernu bolesť, nepomôže však pri zápale ani kašli. Ibuprofén zmierňuje zápalové procesy v tele.

10.03.2024 11:00
paracetamol, paralen, tabletka, liek, lieky Foto:
Paracetamol znižuje horúčku a nezápalovú bolesť.
debata

Paracetamol je vhodné užívať pri horúčke či miernej bolesti. Pri bolesti zápalového pôvodu či kašli treba siahnuť po liekoch s iným liečivom. Poukázal na to farmaceut Jakub Ďurčík z lekárne Dr. Max v Martine.

„Po paracetamole môžete siahnuť pri horúčke, miernej až stredne silnej bolesti. Napríklad pri migrénach, bolesti zubov, menštruačných bolestiach, bolestiach chrbta, svalov a kĺbov," priblížil odborník. Liečivo je vhodné aj pre tehotné a dojčiace ženy, pokiaľ sa použije najnižšia účinná dávka a len počas najkratšej doby.

V lekárňach možno nájsť paracetamol v kombinácii s inými liečivami. Kombinované prípravky je však farmaceuta vhodné zvoliť, ak sú okrem horúčky a bolesti pridružené aj iné príznaky, ako sú zápal a opuch slizníc nosa, sekrét z nosa, kýchanie alebo suchý či vlhký kašeľ. „Do úvahy treba vziať aktuálny stav choroby a iné ochorenia, prípadne lieky, ktoré sa užívajú," dodal odborník.

Paracetamol sa neodporúča užívať pri precitlivenosti na liečivo, pri ťažkom poškodení pečene alebo obličiek, pri anémii s rozpadom červených krviniek a ani u alkoholikov. Nie je vhodné ho užívať ani pri bolestiach zápalového pôvodu. „Vtedy treba voliť liečivá s protizápalovým efektom, ako ibuprofén, kyselinu acetylsalicylovú, diklofenak alebo naproxén," vysvetlil Ďurčík.

paracetamol, paralen, tabletka, liek, lieky Čítajte viac Máte "opicu"? Paralen radšej neužívajte

Nie je proti kašľu

Paracetamol zároveň netlmí kašeľ ani nepodporuje vykašliavanie hlienov. „Na vlhký kašeľ možno použiť lieky s obsahom ambroxolu, bromhexínu, acetylcysteínu, erdosteínu či guajfenezínu, naopak, na suchý kašeľ sa volí butamirát, dextrometorfán, levodropropizín, kodeín či oxeladín," doplnil farmaceut.

Pre dospelých je obvyklé dávkovanie paracetamolu 500 miligramov každých štyri až šesť hodín, pričom maximálna denná dávka nesmie prekročiť 4 000 miligramov. Dávkovanie u detí závisí od hmotnosti na jeden kilogram sa dávkuje desať až 15 miligramov paracetamolu.

„Pri pití nápojov obsahujúcich toto liečivo sa už nemôžu súčasne užívať iné lieky s obsahom paracetamolu či iného analgetika, pretože hrozí predávkovanie a toxicita," dodal Ďurčík.

chrípka, nádcha, teplota, choroba, horúčka, Čítajte viac Zvýšená teplota nie je dôvod na paniku. Pozor však na horúčku

Lieky s obsahom ibuprofénu

V prípade horúčky je jedna dávka lieku s ibuprofénom päť až desať miligramov na jeden kilogram hmotnosti dieťaťa. To znamená, že dvadsaťkilogramové dieťa môže naraz prijať 100 miligramov ibuprofénu. Maximálna denná dávka je potom tridsať až štyridsať miligramov na kilogram, to značí u spomenutého dieťaťa 600 až 800 miligramov.

U detí nad 12 rokov a dospelých sa už dávky môžu zvýšiť, tri-až štyrikrát denne možno podať liek s obsahom 200 až 400 miligramov ibuprofénu, maximálne teda 1 600 miligramov.

Na ibuprofén by si mali dávať zvýšený pozor deti aj dospelí trpiaci chorobami tráviaceho traktu. Môže spôsobiť akútne či chronické poškodenie, najčastejšie žalúdočné vredy alebo krvácanie do tráviaceho ústrojenstva.

Ľudia, ktorí už žalúdočný či dvanástnikový vred z rôznych dôvodov mali, nesmú tieto lieky užívať vôbec. Preferujú sa iné medikamenty, ktoré tráviaci trakt viac šetria.

Opatrne by mali s ibuprofénom narábať aj ľudia trpiaci problémami so srdcom či obličkami, ďalej pacienti, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi a dokonca by sa nemal podávať ani deťom, ktoré práve prekonávajú ovčie kiahne.

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #zápal #horúčka #ibuprofén #paracetamol