Dosť bolo stresu a podráždenosti. Poradíme, ako prežiť tento rok v pohode a s úsmevom na perách

Dávate si dokola každý január novoročné predsavzatia? Chcete sa naučiť lepšie zvládať stres, vedieť sa tešiť z maličkostí a preplávať týmto rokom s úsmevom na perách? Nie je problém, tu je niekoľko tipov.

25.01.2024 00:00
relax, pokoj Foto:

Stres nás ovplyvňuje mnohými spôsobmi, fyzicky aj emocionálne. Treba si však uvedomiť, že krátkodobý stres môže byť pozitívny, pomáha nám podávať lepšie výkony a sme ostražitejší.

Naopak, ak cítite tlak dlhodobo, je vysoko pravdepodobné, že sa to časom odrazí na vašom zdraví. Zbystrite, ak máte problémy so spánkom, zmenili sa vaše stravovacie návyky, stratili ste záujem o sex, potíte sa a radosť zo života vyprchala. Tieto symptómy sú spúšťané návalom stresových hormónov, ktoré pomáhajú vyrovnať sa s tlakmi alebo hrozbami.

V dôsledku toho môžete pociťovať okrem fyzických problémov, ako sú bolesti hlavy, búšenie srdca, svalové napätie, nevoľnosť a závraty aj pocity úzkosti, podráždenosť a depresiu. Z dlhodobého hľadiska sa vystavujete riziku infarktu a mŕtvice.

Stres má každý z nás, keď ale ovplyvňuje váš život, zdravie a pohodu, je dôležité, aby ste to, čo najskôr riešili. Na začiatok skúste identifikovať príčiny. Rozdeľte si dôvody vášho stresu na tie s praktickým riešením a tie, ktoré sa časom aj tak zlepšia, a na druhej strane tie, s ktorými nemôžete nič urobiť. Tieto druhé sa pokúste vypustiť, nemá predsa zmysel trápiť sa vecami, ktoré nemôžete zmeniť, alebo vecami, ktoré sa časom aj tak vyriešia samé. Skúste tiež prehodnotiť svoj životný štýl. Zamyslite sa, či si toho neberiete na svoje plecia príliš veľa a či môžete robiť veci aj pokojnejším spôsobom.

odkaz
Persen, pr, nepouzivat

Pred psychickou nepohodou sa môžete chrániť niekoľkými spôsobmi:

  • Fyzická aktivita:

Cvičenie môže byť veľmi účinné pri zmierňovaní stresu. Prekonajte lenivosť, zlú náladu, únavu a choďte sa poprechádzať do parku. Alebo začnite s behom, jogou, či pravidelným plávaním. Možností je veľa a určite viete, že pohyb uvoľňuje endorfíny, ktoré zlepšujú náladu. Dobrá nálada síce nevyrieši všetko, ale zlepší vám kvalitu života.

  • Meditujte:

Je to aktivita, ktorá je zadarmo, stačí tichý priestor a benefity sú obrovské. Pohodlne si sadnite a nechajte vaše myšlienky plynúť bez posudzovania. Meditácia môže pomôcť znížiť stres, úzkosť a zmierniť iné súvisiace problémy, ako je nespavosť a zlá koncentrácia.

  • Čas pre seba:

Vytvorte si čas na svoje záľuby a robte veci, ktoré vás napĺňajú a prinášajú vám radosť. Môže sa stať, že budete nútený vziať si voľno neskôr kvôli zlému zdravotnému stavu. Pri znižovaní úrovne stresu je dôležité nájsť rovnováhu medzi zodpovednosťou voči ostatným a zodpovednosťou voči sebe.

  • Hlboké dýchanie:

Áno, obyčajné dýchanie vás zachráni pred mnohými zdravotnými problémami. Pokojne si sadnite a hlboko sa nadýchnite cez nos a vydýchnite ústami. Sústreďte sa na dýchanie, na čerstvý vzduch, ktorý prechádza vašimi nosnými dierkami a predstavujte si, ako pri výdychu stres opúšťa vaše telo.

  • Chvíle s priateľmi:

Porozprávajte sa s priateľmi alebo rodinou o svojich pocitoch. Zdieľanie problémov môže pomôcť uvoľniť napätie a ich nezaujatý pohľad vám možno ukáže nové možnosti, ako zmierniť váš nepokoj a skočiť na vlnu pohody.

  • Pomoc z lekárne:

Na zmiernenie ľahkých foriem nervového napätia alebo dočasných ťažkostiach so zaspávaním vám urobí dobrú službu napríklad PERSEN®. Je to rastlinný liek, ktorý obsahuje koreň valeriány, list medovky a mäty. Pomáha vám navrátiť vnútorný pokoj, zbaviť vás podráždenosti a obnoviť psychickú rovnováhu. A nevyvoláva závislosť, takže ho môžete užívať aj dlhšie. Persen je liek na vnútorné použitie, ktorý je vhodný pre dospelých a deti staršie ako 12 rokov. Pred použitím si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa.

chyba