Chorobám predchádza aj sauna

Zdraviu v zime neprospieva len strava bohatá na vitamíny. Zlepšiť imunitu pomôžu aj sauna, parný kúpeľ či soľná jaskyňa.

19.12.2012 06:00
sauna - leto - potenie sa - svaly - fešák -... Foto:
Ľudia, ktorí navštevujú saunu, sú odolnejší proti prechladnutiu, chrípkovým vírusom, majú zdravšiu a krajšiu pleť.
debata

Saunovanie prináša telu len pozitívne účinky. Predchádza virózam, zlepšuje dýchanie, pomáha pri bolestiach svalov a kĺbov. Vylučuje z tela škodlivé látky a dobre pôsobí aj na psychiku. Pobyt v saune spočíva v dôkladnom prehriatí celého tela a následnom prudkom ochladení. Za tridsať minút saunovania telo vylúči toľko škodlivých látok, koľko obličky spracujú za dvadsaťštyri hodín.

V saune z tela nielen odchádzajú škodlivé látky, ale saunovanie podporuje krvný obeh a čistí pokožku. Ľudia, ktorí navštevujú saunu, sú odolnejší proti prechladnutiu, chrípkovým vírusom, majú zdravšiu a krajšiu pleť. Najpoužívanejšie sú dva druhy sauny: klasická sauna, v ktorej sa saunuje pri teplote od 75 do 90 °C s vlhkosťou vzduchu 20 až 35 %, druhým typom je suchá sauna (teplota 95 až 100 °C, vlhkosť vzduchu 5 až 10 %).

Niektorí ľudia však uprednostňujú infra sauny, kde je teplota okolo 50 oC. Nezáleží na tom, pre aký druh sa rozhodnete, v každej sa z tela vyplavujú nečistoty a čistí sa pokožka. Odporúčaná doba saunovania je raz za týždeň 90 až 120 minút.

Ak na sebe spozorujete príznaky ochorenia ako upchatý nos, bolesť v krku, sauny sa radšej vzdajte. Potením v saune a striedaním teplôt sa stav organizmu výrazne zhorší a choroba rýchlejšie postupuje. Ísť do sauny po skončení choroby je prospešné, sauna pomáha vypudiť z tela zvyšky vírusov.

Parné kúpele
Parné kúpele by si mali vybrať ľudia, ktorí si chcú prehriať telo, ale uprednostňujú nižšie teploty ako v klasickej saune, prípadne sa im v saune zle dýcha. Teplo v parných kúpeľoch sa pohybuje väčšinou okolo štyridsiatich stupňov a mnohé wellness centrá ich ponúkajú napríklad s arómoterapiou. Vtedy inhalujete bylinné či soľné esencie na zvýšenie zdravotného účinku. Parné kúpele pôsobia skvelo na astmu, dýchacie problémy, pri zápale priedušiek aj pri reumatických ťažkostiach. Otvárajú póry a zbavujú telo nečistôt.

Soľná jaskyňa
Príjemná izbová teplota okolo 22 °C a minerály pre telo v množstve, ako by ste strávili niekoľko dní pri mori. Soľné jaskyne vynikajú unikátnymi mikroklímami obsahujúcimi dôležité minerály a stopové prvky. Draslík napríklad znižuje krvný tlak, magnézium chráni pred chorobami srdca, bróm pôsobí priaznivo na nervovú sústavu a jód zase na správny chod štítnej žľazy.

debata chyba