Bolesť svalov - čo pomáha?

Nesprávne držanie tela alebo ich nadmerné používanie spôsobuje častokrát bolesť svalov a napätie. Čo s tým?

15.01.2018 06:00
svaly, bolestivé svaly, nohy Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Ľudské telo má viac ako 650 svalov. Svalová bolesť, známa tiež ako myalgia, je ochorenie, ktoré má vo väčšine prípadov svalovú príčinu. V zriedkavých prípadoch sú to iné ochorenia, napríklad imunitného či nervového systému. Svalová horúčka je asi najznámejšou formou bolesti svalov. V dôsledku preťaženia dochádza k malým trhlinám na Z-diskoch vo svalovom tkanive, čo spôsobuje zápal, čo následne vedie k opuchom svalov.

Bolesť častokrát vymizne v priebehu pár a nevyžaduje lekársku pomoc. Symptómy sa môžu stať problémom, ak príznaky bolesti trvajú dlhšie a nie sú spôsobené špecifickým nadmerným používaním alebo poranením. Dlhodobá bolesť svalov môže byť príznakom zápalových ochorení, výživových nedostatkov, fibromyalgie, metabolických porúch, hormonálnych zmien a dokonca aj duševných porúch. Ak sa bolesť svalov nestupňuje, a vyskytuje sa sporadicky, možno použiť osvedčené domáce prostriedky, lieky proti bolesti a liečivé náplasti.

Namiesto toho, aby sme sa šetrili, telesná činnosť je teraz to pravé orechové. Pretože stagnácia často vedie k zhoršeniu symptómov. Najlepšie je každý deň naplánovať trochu gymnastiky, prechádzky alebo iné druhy športu ako je bicyklovanie, plávanie či rýchla chôdza. Liečivé náplaste sú mobilnou formou termoforu či termolampy. Obsahujú aj účinné zložky, ktoré podporujú proces hojenia a pod oblečením sú prakticky neviditeľné. Špeciálne masti obsahujú regeneračné, analgetické a hojivé vlastnosti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zápal #hojenie #bolesť svalov #opuch #svalová horúčka #myalgia