Dotyk síry, ktorý lieči pokožku

Atopický ekzém alebo atopická dermatitída sú dva zaužívané názvy toho istého ochorenia kože. Obraz choroby môže byť veľmi odlišný v závislosti od veku pacienta. Chorobu pomenoval a po prvýkrát klinicky opísal v roku 1808 anglický lekár Robert Willan, slávny odborník, ktorý sa považuje za zakladateľa dermatológie ako samostatného medicínskeho odboru.

28.04.2023 13:33
Smrdaky, pr nepouzivat

Výraz „ekzém“ odvodil z gréckeho slova „ekzeo“ označujúceho niečo, čo preniká na povrch, v tomto prípade na povrch kože. Výraz „atopický“ odvodil z gréckeho „atopos“, čo znamená „čudný, nezvyčajný“. Existuje niekoľko rôznych názorov na to, do akej skupiny vlastne atopický ekzém zaradiť. Mnohí sa domnievajú, že ide o kožné ochorenie, iní trvajú na chorobe autoimunitného charakteru. V zásade sú pravdivé obe. Atopický ekzém je geneticky dané ochorenie, ktorého výsledkom je imunitná odpoveď organizmu, ktorá je typická svojimi nežiaducimi prejavmi na koži.

„V priemyselných krajinách sa v priebehu posledných troch desiatok rokov trojnásobne zvýšil výskyt ekzému a často ho sprevádzajú alergické ochorenia ako astma, senná nádcha, alergické zápaly spojiviek, žihľavka a podobne,“ píše sa v odbornom časopise Derma. Označuje sa to ako atopický syndróm. Zhoršenie ochorenia sa typicky objavuje na jar a na jeseň.

Smrdaky, pr nepouzivat

Pacienti alebo rodičia malých ekzematikov sa často snažia nájsť „zázračný liek“ či postup, ktorý by ekzém definitívne vyliečil. Pri úrovni súčasných medicínskych poznatkov o tejto diagnóze je však nájdenie takejto terapie iluzórne. Cieľom liečby je nahradiť v pokožke chýbajúce zložky, odstrániť alebo aspoň obmedziť spúšťacie faktory a udržať tak ekzém v prijateľnom stave. V tom môže výrazne pomôcť aj kúpeľná liečba.

Smrdáky sú unikát v liečbe kože

Medzi kúpele doslova svetového významu na liečbu ekzematických ochorení patria Smrdáky. Ide o unikát v liečbe kožných ochorení, čo dokazujú už viac ako 200 rokov – tak dlho existujú na tomto mieste oficiálne kúpele. Účinky prameňov v Smrdákoch však ľudia objavili a začali využívať podstatne skôr.

Smrdaky, pr nepouzivat

Zakladateľom kúpeľov v Smrdákoch na Záhorí, sedem kilometrov od Senice, bol Jozef Vietoris. Po ňom je dnes pomenovaný aj jeden zo vzácnych prameňov. Tých je v Smrdákoch štrnásť a vrty sú vedené až do hĺbky 301 m. V súčasnosti sa na ťažbu unikátnej sírovodíkovej vody s najvyšším obsahom síry v Európe používajú dva z prameňov – Jozef I. a Jozef II. Hypotonická zásaditá voda obsahuje zhruba 600 mg/l sírovodíka. Bohatá a liečivá podzemná voda je na tomto území pozostatkom pásma ostrovov, ktoré kedysi tvorili územie dnešných Karpát. Áno, bolo tu praveké more. V morských lagúnach sa roky hromadili sedimenty, z ktorých bakteriálnou premenou časom vznikli ložiská liečivých sírovodíkových vôd.

Dá sa urobiť zázrak za 10 dní?

Voda v Smrdákoch, ktoré sú súčasťou Ensana Health Spa Hotels, je iná, ako mnohé geotermálne vody na Slovensku. Koncentrácia sírovodíka v tejto vode je najvyššia na svete! Pri prameni je studená. Vďaka tejto teplote si zachováva prekvapujúco vysoké množstvo aktívnych minerálnych látok. Pre tých, ktorí si z časového hľadiska nemôžu dovoliť 28 dní trvajúci kúpeľný pobyt, existuje najnovšia alternatíva vo forme 10-denného intenzívneho pobytu, ktorý s kožou dokáže urobiť divy.

Smrdaky, pr nepouzivat

Intenzita pobytu spočíva v nahustení liečebných procedúr. Klienti, ktorí sa rozhodnú urobiť pre svoju pokožku maximum, absolvujú počas každého dňa pobytu 5 liečebných procedúr. Vychutnajú si šesťhektárový park, výbornú kuchyňu a neuveriteľný pokoj, ktorý z tohto miesta vyžaruje. Vieme, že stres a nespokojnosť vedú k zvýšenému výskytu ložísk, k častejšiemu škriabaniu a k celkovému zhoršeniu klinického obrazu. Na udržanie dosiahnutých výsledkov každý z klientov, ktorý siahne po tejto novinke, získa balíček s názvom ambulantná liečba, ktorý obsahuje 10-krát po tri procedúry denne. Tie je možné vyčerpať si v priebehu ďalších šiestich týždňov, pokojne aj počas víkendov.

Kombináciou desiatich intenzívnych dní v kúpeľoch spoločne s balíčkom ambulantnej starostlivosti sa možno tešiť z rovnakého efektu, aký by priniesol 28 dní trvajúci kúpeľný pobyt v Smrdákoch. Kúpeľná liečba dokázateľne zlepší stav ekzematickej pokožky na nasledujúcich 6 až 12 mesiacov. Všetky potrebné informácie nájdete na www.kupelesmrdaky.sk.

Kombinovaný intenzívny derma program pre dospelých

Pobyt zahŕňa:

  • ubytovanie na 10 nocí s plnou penziou
  • 5 x liečebné procedúry osoba/prenocovanie
  • 3 x lekárske vyšetrenie
  • bezplatné využívanie fitness
  • 10 x ambulantná kúpeľná liečba (3 liečebné procedúry za deň)
  • zvýhodnená cena ubytovania (v prípade záujmu počas ambulantnej liečby)
Smrdaky, pr nepouzivat
chyba