Len máloktorý nápoj má takú lahodnú chuť, upokojujúcu arómu a zároveň liečivé účinky. Pomôže vám s trávením, so zaspávaním a upokojí dušu

Nie je nič príjemnejšie, ako si dopriať lahodný horúci čaj po návrate z prechádzky. Skromná rastlinka, rumanček kamilkový, je rozšírená takmer po celom svete a po celé stáročia sa používa ako prírodný liek.

06.11.2023 00:50
rumanček kamilkový Foto:
Rumanček kamilkový má protizápalové účinky.
debata

Stačí zaliať sušené kvety horúcou vodou a pripravíte si lahodný nápoj. Je to chutná, voňavá alternatíva k čiernemu alebo zelenému čaju, nabitá antioxidantmi, ktoré znižujú riziko chorôb. A väčšina ľudí ho môže piť bez obáv. Rumanček je jednou z najpoužívanejších byliniek, ktorá sa využíva pre svoje mierne sedatívne, spazmolytické, protizápalové a hojivé vlastnosti. Napriek širokému použitiu v tradičnej medicíne, existuje len málo klinických štúdií, ktoré by tieto tvrdenia potvrdili alebo vyvrátili.

Privolajte spánok

Urobte si zo šálky rumančekového čaju večerný rituál. Rumanček je často spájaný s upokojujúcim účinkom na myseľ a so schopnosťou zmierňovať úzkosť, ktorá stojí za problémami so zaspávaním. Na tomto tvrdení je skutočne niečo pravdy. Podľa vedcov by rumanček mohol zlepšovať našu celkovú duševnú pohodu. Obsahuje apigenín, antioxidant, ktorý sa viaže na určité receptory v mozgu a spôsobuje ospalosť. Aj keď by si jeho účinky ešte zaslúžili hlbšie prebádať, pitie rumančekového čaju pred spaním rozhodne nemôže uškodiť, práve naopak, jeho účinky vás milo prekvapia, ak máte problémy so zaspávaním alebo so spánkom.

Dobrý na žalúdok

Niektoré štúdie naznačujú, že rumanček by mohol byť účinný aj pri podpore nášho trávenia a potenciálne by mohol znižovať riziká určitých zažívacích problémov. Je to ale ťažké s určitosťou potvrdiť, pretože je často súčasťou bylinných zmesí, ktoré sa pri týchto problémoch používajú. Pravdepodobne to súvisí s jeho protizápalovými vlastnosťami. Aj keď to nebolo nikdy vedecky dokázané, mnohým ľuďom pomáha pitie rumančekového čaju upokojiť žalúdok. V ľudovej medicíne sa používa aj pri nevoľnostiach alebo plynatosti.

Má vplyv aj na krvný cukor

Existujú určité dôkazy, že pravidelné pitie rumančekového čaju trikrát denne by mohlo pomôcť ľuďom, ktorí potrebujú udržať hladinu cukru v krvi pod kontrolou a znížiť inzulínovú rezistenciu. Vyplýva to zo štúdie z roku 2016. Výskum Trusted Source naznačuje, že rumanček môže zlepšiť glykemický a lipidový profil a hladinu oxidačného stresu u ľudí s cukrovkou a znížiť riziko komplikácií súvisiacich s týmto ochorením. To ale neznamená, že by bol rumanček vhodnou náhradou liekov na liečbu cukrovky. Je to len užitočný doplnok existujúcej liečby.

Mnoho ďalších výhod

Rumančekový čaj je bohatý na antioxidanty, ktoré potenciálne dokážu znížiť krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi, ak sa pije spolu s jedlom. To by mohlo ovplyvniť zdravie srdca. Jedna štúdia dokonca zistila, že pitie rumančekového čaju niekoľkokrát do dňa by mohlo pomôcť predchádzať rakovine štítnej žľazy. Často sa využíva na liečbu áft, čo je bežný vedľajší účinok chemoterapie. Pitie horúcich bylinných čajov, vrátane rumančekového, môže pomôcť zmierniť príznaky PMS, ako sú kŕče a bolesť

Bezpečný čajík

Ešte je potrebný ďalší výskum, ale oplatí sa rumančekový čaj zahrnúť do bežného nápojového lístka. Nakoniec jeho potenciálne výhody môžete bez obáv preskúmať na vlastnej koži. Rumanček sa považuje za bezpečný a vedľajšie účinky sa vyskytujú len vzácne. Nezabudnite si však vždy pripraviť čerstvú šálku čaju. A pretože rumanček je členom čeľade, do ktorej patrí aj ambrózia, ľuďom s alergiou by mohol zhoršiť príznaky. Potenciálne by mohol reagovať aj s niektorými liekmi, preto je jeho užívanie vhodné prekonzultovať s lekárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rumanček