Krásna americká snoubordistka Amy Purdy sa nevzdala ani po štyroch amputáciách a dokázala preraziť

Dramatický životný príbeh Amy Purdy sa začína, keď mala sotva devätnásť. Krásne dievča rado snoubordovalo a živilo sa masírovaním ľudí. Aj v tento deň Amy vstala do práce, ale niečo bolo inak. Necítila sa dobre...

12.11.2023 18:27
Amy Purdy Foto:
Krásna a všestranne nadaná Amy Purdy.
debata (3)

Mysliac si, že ide o bežnú chrípku, vrátila sa radšej domov, aby si ľahla späť do postele. Ani nie o 24 hodín upadla do septického šoku. Pri prevoze do nemocnice prestala dýchať a zlyhali jej viaceré orgány. To spôsobilo zastavenie prívodu krvi do dolných končatín a Amy v umelom spánku, napojená na prístroje bojovala v nemocnici o život s diagnózou bakteriálna meningitída.

Rozhodla sa, že sa tomu nepoddá

Amputovali jej obe nohy pod kolenom, odstránili slezinu, obličky jej vypovedali službu a prišla aj o sluch v jednom uchu. Lekári jej dávali dvojpercentnú šancu na prežitie. Dostala sa z toho. Prešla fázou, keď sa spoliehala na iných, aby všetko za ňu urobili, a potom dostala svoje prvé „nohy“. Nevedela si predstaviť, že by s nimi mohla žiť. Boli desivé a ich nosenie bolestivé. Amy bola fyzicky a emocionálne zrútená, šokovaná a zničená, keď si uvedomila, že zvyšok života bude musieť prežiť s týmto „kusom hardvéru“. Nakoniec sa ale rozhodla, že bude napredovať. Jej hlavným cieľom sa stalo postaviť sa na snoubord a vrátiť sa späť na zjazdovku. Týždeň pred 21. narodeninami jej otec daroval obličku. A len tri mesiace po transplantácii, vyzbrojená množstvom lepiacej pásky a skrutiek si postavila svoj prvý pár snoubordových nôh, prihlásila sa na súťaž a vyhrala.

herec Sam Neill Čítajte aj Hercovi z Jurského parku nezabrala chemoterapia, prognóza pri takomto ochorení nie je priaznivá, hovorí smutne hematologička

Stal sa z nej niekto

Na každý šport, ktorý Amy robí, potrebuje novú protézu – inú na plávanie, inú na beh, inú na chôdzu, inú na snoubord. V roku 2005 založila so svojím budúcim manželom Danielom Galeom spoločnosť Adaptive Action Sports. Organizáciu, ktorá otvára dvere ľuďom s telesným postihnutím a umožňuje im zúčastňovať sa akčných športov. Vďaka svojej kreativite a pozitívnemu prístupu sa dostala k mnohým zaujímavým spoluprácam. Stala sa hviezdou. Zahrala si v klipe Madonny, v reklame na Super Bowl, vo filme, bola u Oprah, napísala bestseller, dvakrát sa zúčastnila americkej tanečnej súťaže a vyhrala tri paralympijské medaily. Amy verí, že telo môže zlyhať, ale ak duch ostane nezlomný, dostaneme sa cez všetky ťažké životné situácie. „Nájdite vo svojom živote veci, za ktoré môžete byť vďační. Každý deň prináša nové svetlo a príležitosti. Vďačnosť je kľúčom k šťastiu a úspechu,“ tvrdí Amy. Je presvedčená, že môžeme mať všetko na svete, ale ak nie sme vďační, vo vnútri sa cítime prázdni.

Ďalšie trápenie

Pred štyrmi rokmi prišla ďalšia veľká životná skúška. Mala štyridsať, bola na vrchole svojich síl. Počas vystúpenia v Las Vegas pocítila kŕč v lýtku a o dva dni neskôr sa prebudila v neznesiteľných bolestiach. Diagnóza: masívna krvná zrazenina v ľavej nohe siahajúca od bedra až pod koleno. Spôsobilo ju vážne poranenie tepny pod kolenom. „Prišlo to z ničoho nič,“ opísala pre časopis Women's Health. Krátko na to sa dozvedela, že lekári majú zviazané ruky a obávajú sa, že už nikdy nebude môcť nosiť protézu na ľavej nohe. Amy ale nechcela zostať na vozíku. Prvá operácia úspešne odstránila zrazeninu zo stehna, ale stále zostávala v kolene a dolnej časti nohy.

Naomi Watts Čítajte aj Prepadla som úplnej panike, cítila som sa osamelá, ako keby som nejakým spôsobom zlyhala, popisovala svoj stav herečka Naomi Watts

Amy čelila dileme: „Musela som si odpovedať na otázku, či chcem naďalej žiť s jednou obličkou a bez nohy, alebo si chcem zachrániť nohu a riskovať stratu obličky a ďalšiu transplantáciu.“ Rozhodla sa pre postup, v ktorom ju mnohí lekári odmietli podporiť. Bolestivá liečba fungovala, ale hoci zrazenina zmizla, prietok krvi v nohe zostal obmedzený. Nasledovala liečba v hyperbarickej komore, ktorá jej porušila ušný bubienok a mnoho ďalších bolestivých zákrokov. Amy počas štyroch rokov absolvovala desať operácií, vrátane dvoch amputácií boľavej nohy, len aby jej ju lekári dokázali zachrániť. Musela nájsť spôsob, ako nepodľahnúť zúfalstvu a bojovať ďalej. „Keď sa porovnávame s ostatnými alebo dokonca so svojím starým ja, je to tá najsabotujúcejšia vec, ktorú môžeme urobiť,“ hovorí Amy. Podľa nej je jednou z najlepších stratégií sústrediť sa na prítomný okamih bez ohľadu na to, akým okolnostiam čelíme. „Berte veci deň za dňom, krok za krokom postupujte ako dieťa,“ radí dnes ostatným motivačná spíkerka.

Teraz je oporou svojmu otcovi

Aj keď tomu mnohí lekári neverili, Amy už takmer rok opäť stojí na protézach. Hoci už oficiálne svoju športovú kariéru zavesila na klinec, jej hlas je vo svete stále počuť. Prednáša a píše svoju druhú knihu. A tak, ako po celé tie roky stál otec v najťažších chvíľach po jej boku, v posledných dňoch ho ona sprevádza v nemocnici. Presne na jej narodeniny 7. novembra musel podstúpiť dvojitý bypass. Amy však nie je vystrašená, je vďačná. Je ako maják na ceste v temnote a dodáva silu ostatným, ktorí bojujú svoje bitvy. „Naučila som sa, že keď je život ťažký, musíme byť ešte vďačnejší,“ napísala na Instagram Amy k fotografii so svojim otcom. Tento týždeň si spolu pripomenuli aj výročie transplantácie obličky, ktorú jej otec pred 23 rokmi z bezpodmienečnej lásky daroval.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Amy Purdy