Môže sa z anémie vykľuť rakovina?

Pár rokov, čo som chodil do obvodnej ambulancie, som sa liečil na málokrvnosť. Doktorka ma zakaždým poslala domov s tým, že mi predpísala klasické železo. Žiadne vyšetrenie, nič viac. Ku koncu tejto etapy som mal obrovské žalúdočné problémy a nemohol som jesť, spomína pacient Ján v novej knihe Nádej bez záruky. Bol mimoriadne slabý, pri všetkom sa zadýchal. Až keď odpadol, dostal v nemocnici transfúziu, pretože mal tretinu z normálnej hodnoty hemoglobínu. Mal totiž rakovinu hrubého čreva, pri ktorom pacienti stále a nebadane krvácajú.

29.06.2023 06:00
krv, skúmavka, rakovina Foto:
Až keď odpadol, dostal v nemocnici transfúziu, pretože mal tretinu z normálnej hodnoty hemoglobínu.
debata

Niektorí pacienti, ktorí chronicky krvácajú, prichádzajú za odborníkom už doslova so závažnou málokrvnosťou. „Majú hladinu hemoglobínu (červené krvné farbivo – pozn. aut.) okolo 80 g/l, pričom norma pre dospelého človeka je 120 – 160 g/l. Keby išlo o akútnu stratu krvi, ocitli by sa pri takýchto hodnotách doslova v hemoragickom šoku. Keďže však krv strácajú postupne, chronicky, organizmus sa tomuto stavu prispôsobí. Následkom je však závažná anémia,“ povedal v minulosti pre Pravdu chirurg doc. MUDr. Augustín Prochotský, CSc. Krvácanie z konečníka je totiž spoločným príznakom rakoviny hrubého čreva a konečníka aj ochorenia zlatá žila. Výnimkou nie je ani to, ak sa obe tieto diagnózy vyskytujú naraz.

menštruácia, kalendár Čítajte aj Ak máte "svoje dni" pridlho, dopĺňajte železo bez jeho hromadenia v čreve

Pátranie po príčinách málokrvnosti je nevyhnutné

Krvácanie je zvyčajne prvým, ale aj najčastejším príznakom hemoroidov. Krv je jasnočervená, chorý ju objaví na toaletnom papieri alebo v záchodovej mise. Za vážnu komplikáciu sa považuje aj dlhodobé, prípadne silné krvácanie. Vzniká podráždením hemoroidov po ťažkom vyprázdňovaní a časom môže podmieniť aj rozvoj anémie – málokrvnosti. Každý, kto zakrváca z konečníka, by mal v rámci prevencie navštíviť lekára. Zvlášť sa to týka pacientov vo veku nad 45 – 50 rokov, keď výrazne stúpa výskyt nádorových ochorení. Krvácanie z konečníka je totiž spoločným príznakom rakoviny hrubého čreva a konečníka i ochorenia „zlatá žila“.

Pri predstupni kolorektálneho karcinómu pacient pravidelne krváca z polypov, ale obyčajne nebadane. Aj preto sa tomu hovorí tzv. skryté (okultné) krvácanie do stolice. Viditeľné krvácanie v prípade karcinómu hrubého čreva je už, bohužiaľ, obyčajne príznakom pokročilého štádia rakoviny. U Jána zo začiatku tohto článku konkrétne išlo o štvrté štádium rakoviny, z ktorého sa napriek zlej prognóze vyliečil. Je to však poučenie, že pri každej málokrvnosti (a predovšetkým u mužov a v rizikovom veku) je nevyhnutné v spolupráci s lekárom pátrať po príčinách.

tehotná žena, gravidita, tehotnosť, železo posteľ, vitamíny Čítajte aj Tehuľky, s blížiacim sa pôrodom potrebujete 7-násobok tohto prvku! Nepodceňte IQ svojho dieťaťa

Gastroskopia či kolonoskopia

„Neostaneme len pri krvnom obraze, ten nám neposkytne všetky potrebné informácie. Určujeme bežne aj hodnoty železa v krvi, zásoby železa v organizme (feritín) či ako veľmi je organizmus "hladný“ po železe (transferín, transferínový receptor). V rámci pátrania po príčinách anémie individuálne stanovujeme aj ďalšie parametre," hovorí gastroenterológ Radovan Juríček. Práve gastroenterológovia v rámci tzv. skríningu vykonávajú preventívne kolonoskopie, prostredníctvom ktorých dokážu odhaliť nebezpečné polypy a ich odstránením zabrániť rozvoju črevnej rakoviny.

Ďalšou diagnózou v tráviacom trakte, ktorá môže ľahko viesť k anémii, sú krvácajúce žalúdočné, dvanástnikové či pažerákové vredy. Žalúdok či dvanástnik zvykne v tomto smere ľudí potrápiť predovšetkým na jar. Po zime trpíme deficitom vitamínov a iných výživných látok, mení sa dĺžka slnečného svitu, aj preto je organizmus nevýkonný. Toto si odborníci vysvetľujú ako dôvod, prečo sa v jarnom období zvýrazňujú problémy so žalúdkom. Ale už je dosť takých pacientov, čo sezónnosť v tomto smere ani nevnímajú. Stres a problémy majú stále. Našťastie v dnešnej ére liečiv zo skupiny H2 blokátorov či tzv. blokátorov protónovej pumpy nie je veľa akútne krvácajúcich vredov a liekmi sa dajú „zasušiť“. Ale platí, že príčina anémie môže byť naozaj často v tráviacom trakte a na vylúčenie vredovej choroby žalúdka a pažeráka je nevyhnutná gastroskopia.

Dajte stopku krúteniu čriev

Železo je pre naše telo nevyhnutné, ide totiž o mikroživinu, ktorú potrebujeme pre tvorbu červeného krvného farbiva hemoglobínu v červených krvinkách. Je jednou zo základných zložiek molekúl, ktoré zabezpečujú prenos kyslíka. Tí, ktorí sú pre anémiu nútení užívať železo v tabletkách, vedia, že sa to často spája s nepríjemnými tráviacimi ťažkosťami.

Železo poznáme organické hémové a anorganické nehémové. Produkty s obsahom anorganického železa sa priemerne vstrebávajú len do úrovne 5 %, a keďže z nich telo dokáže využiť len málo, musia obsahovať vysoké dávky železa. Lenže zvyškové ióny železa zbytočne dráždia sliznicu žalúdka a čreva, čo je práve dôvod tráviacich ťažkostí.

Naopak, prírodné, hémové železo má schopnosť podporiť aj vstrebanie toho nehémového a v čreve z neho ostane len malá časť, ktorá nemá nežiaduce účinky. Ak vám zvykne krútiť črevá aj bez železa v tabletkách, určite neriskujte jeho dopĺňanie prípravkami, ktoré tento problém znásobia. Môžete si predsa vybrať.

odkaz
globifer-19-5 v2

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #anémia #rakovina hrubého čreva #železo #málokrvnosť