Ako roztiahnuť topánky, ktoré nás tlačia? Postupujte takto

Spôsobujú vám nové topánky otlaky na nohách? Prinášame vám tipy ako ich roztiahnuť a otlakom predísť.

05.07.2023 06:00
nohy, otlak, obuv, topánky Foto:
Samozrejme, najjednoduchšie je odporučiť, nech si ľudia kupujú pohodlné topánky.
debata

Otlaky sa vytvárajú tam, kde je málo tukového podkožného tkaniva. Aj preto najčastejšie vznikajú na chodidle, v oblasti päty, na špičkách prstov. Môžu však vzniknúť aj na spodnej časti chodidla, napríklad počas niekoľkohodinovej turistiky, kde sa ide z kopca. Tie sú veľmi nepríjemné, pretože našliapavaniu na chodidlo sa nevyhnete. Tu môžu pomôcť gélové vankúšiky na odľahčenie prednej časti nôh (mäkké vložky pod prednú časť chodidla), na ochranu päty (podpätenky), celé gélové vložky do topánok – vyhľadať sa dajú pod rôznymi názvami.

V rámci prevencie je dôležité zabezpečiť, aby sa pokožka lepšie šmýkala. Existujú na to "tyčinky proti pľuzgierom“, ktoré zlepšujú kĺzavosť kože a znižujú pravdepodobnosť odtrhnutia pokožky od zamše.

"Samozrejme, najjednoduchšie je odporučiť, nech si ľudia kupujú pohodlné topánky. To však nie je jednoduché zabezpečiť, existuje skupina ľudí, ktorí majú otlaky z nových topánok vždy, kým ich takpovediac nerozchodia, nech by si kúpili akúkoľvek pohodlnú značku,“ tvrdí podologička Ing. Milada Nádašiová z Centra pedikúry v bratislavskej Rači (podológia je náuka o chodidlách – pozn. red.).

opätky, sandále, tenisky, otlaky, chodidlo Čítajte viac Máte na nohách nafúknutý otlak? Čo by ste nemali v žiadnom prípade urobiť?

Koža si jednoducho na určitých miestach musí zvyknúť na mechanické dráždenie. Klientom radím, aby si nové topánky jemne navlhčili. Následne ich horúcim fénom poriadne vyfénovali a nohy vo froté ponožkách si obuli do vyfénovaných topánok, v ktorých budú 20–30 minút chodiť po byte. Následne nech si sadnú a nechajú topánky na nohách vychladnúť. Na záver ich vyzujú a nechajú dokonale uschnúť.“

Takisto je dôležité dať novým topánkam istý "nábehový čas“ na tzv. rozchodenie. Zoberte si so sebou dvoje topánok, jedny nové, druhé overené. Nové topánky si obujte na cestu, napríklad po zastávku verejnej dopravy, v električke či autobuse sa prezujte. Následne si ich dajte zasa iba na cestu domov.

Majte ich teda na nohách taký krátky čas, aby sa nestihli vytvoriť pľuzgiere, nechajte kožu oddychovať, aby si zvykala postupne. Existujú aj tzv. rozťahovače topánok s akýmsi trojuholníkom z umelej hmoty do špičky a pružinou, ktorá sa vloží do zadnej časti obuvi. Už sa málokde predávajú, ale ak budete hľadať, nájdete. A určite nenoste topánky na bosú nohu! Predovšetkým lodičky nie, pretože v zadnej časti topánky sú výraznejšie zahnuté, aby sa nevyzúvali, o to ľahšie však poškodia kožu.

Postup, ako „rozchodiť“ nové topánky

  • nepohodlné topánky najskôr navlhčite (napr. rozprašovačom)
  • následne ich vyfénujte horúcim vzduchom
  • potom si ich doma obujte, pričom nohy majte v ponožkách, resp. froté ponožkách
  • 20–30 minút sa v nich pohybujte doma (alebo spočiatku v nich len seďte, napr. pri televízore, knihe)
  • po vyzutí nechajte úplne vyschnúť
  • nové topánky spočiatku noste len kratší čas, neobujte si ich na celý deň bez možnosti výmeny obuvi!
  • ak idete na turistiku alebo máte nové topánky, rizikové miesta na nohe (napr. v mieste achilovky) si natrite "tyčinkou proti pľuzgierom“ a preventívne prelepte (hydrokoloidnou alebo obyčajnou náplasťou), použite gélové vložky do topánok (pod prednú časť nohy, podpätenky)
  • kúpte si „rozťahovače“ topánok (obchodne sa volajú rozťahovák obuvi, napínače/napináky na obuv, niektoré rozťahujú obuv aj do šírky, mnohé z nich sú zbytočne mohutné, nepraktické a drahé)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obuv #pľuzgier #otlaky