Ísť pedikérke alebo podológovi? Každý z nich ošetruje nohy trochu inak

Pedikúra, podológia a podiatria sú tri rozdielne odbory zaoberajúce sa ošetrovaním nôh. Aj na Slovensku sme sa inšpirovali švajčiarskym modelom, kde je ošetrenie pacientov rozdelené na základe ich rizikovosti.

02.07.2023 06:00
pedikúra, starostlivosť o nohy Foto:
Pedikúra, podológia a podiatria sú tri rozdielne odbory zaoberajúce sa ošetrovaním nôh.
debata

Pacienti sú rozdelení do troch skupín:

  1. nerizikový klient – stačí ísť na pedikúru (pedikérovi stačí rekvalifikačný kurz pedikúry)
  2. stredne rizikový (semikritický) klient – mal by vyhľadať podológa (je potrebné zdravotnícke štúdium podológie)
  3. rizikový, kritický pacient – by mal vyhľadať lekára podiatra (ide už o lekársky odbor, ktorý zahŕňa diabetológov, chirurgov, dermatológov, angiológov a rehabilitačných lekárov). Pod pojmom rizikový klient sa vnímajú pacienti s vlečúcim sa hojením rán alebo infekciami následkom cievnych ochorení, neurologických faktorov, dialyzovaní, onkologickí pacienti, HIV pozitívni, transplantovaní, pacienti s hepatitídami, s nadmerným krvácaním atď.
opätky, sandále, tenisky, otlaky, chodidlo Čítajte viac Máte na nohách nafúknutý otlak? Čo by ste nemali v žiadnom prípade urobiť?

Pedikúra

je názov pre starostlivosť o nohy ako celok. Ide teda o starostlivosť chodidlá a k tejto starostlivosti sa pridáva časť končatiny až po predkolenie. Podľa živnostenského zákona a tzv. kvalifikačného štandardu ide o remeselnú službu, ktorá zahŕňa špeciálne kúpele, zmäkčovanie pokožky, nanášanie masiek, masáže nôh (v zmysle masáže chodidiel a predkolenia), upravovanie, lakovanie, strihanie a zbrusovanie nechtov na nohách. Rovnako sú povolené aj špeciálne úkony ako uvoľňovanie zarastených nechtov, obrusovanie a odstraňovanie zhrubnutej pokožky na pätách, pod prstami a v okolí nechtov.

Pedikúra zahŕňa aj depiláciu nôh, rôzne zábaly. Pri pedikúre ide predovšetkým o zdravie nôh, aj keď nezanedbateľný je aj estetický vzhľad. Včasnou pedikúrou je možné predísť rôznym ďalším komplikáciám, napr. skorému rozvinutiu rôznych diabetických rán, zahnisaniu zarastených nechtov či prasknutiu zhrubnutej pokožky na chodidlách, vytvoreniu veľmi nepríjemného kurieho oka či rozšíreniu bradavíc alebo plesní po celých chodidlách.

„Pedikúra už dávno nie je len doménou žien. Pedikérske salóny stále častejšie navštevujú muži, aj keď je pravda, že mužov privedie predovšetkým nejaký problém, napr. zarastený necht, prasklina na chodidle či nemožnosť zohnúť sa k chodidlám a ostrihať si nechty,“ vysvetľuje Ing. Milada Nádašiová, prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti.

Pedikér/pedikérka sa profesionálne stará o chodidlá a nechty na nohách prostredníctvom mokrej alebo suchej pedikúry. Ošetruje nechty a okolie nechtov, hyperkeratózu (zhrubnutie) kože, rieši prípadné zarastanie nechtov. Mokrou pedikúrou zmäkčuje kožu, skracuje nechty, upravuje ich do rôznych tvarov. Suchou pedikúrou brúsi a dohládza chodidlá s pomocou brúsky s odsávaním frézami rôznej veľkosti a zrnitosti, skracuje nechty a upravuje ich do rôznych tvarov.

Dobrý pedikér či pedikérka by mali mať vedomosti o kozmetických prípravkoch, ktoré sa používajú v pedikúre. Je potrebné poznať ich zloženie, vlastnosti, účinky a použitie a aj to, ako sa správne skladujú. Pedikér dodržiava hygienické zásady a požiadavky a používa také prípravky a prostriedky, ktoré neohrozujú zdravie zákazníkov. Dezinfikuje si nástroje!

nohy, chodidlá, posteľ Čítajte viac Bradavice sú vírusové ochorenie. Takto sa ich možno zbaviť

Podológia

je nelekársky odbor, ktorý zabezpečuje komplexnú starostlivosť o nohu. Vyžaduje spoluprácu lekárov z rôznych oborov. Medzi najvýznamnejšie patrí diabetológia, interná medicína, endokrinológia, angiológia, ortopédia a dermatológia. Podológ teda vykonáva zdravotné ošetrenie nôh a chodidiel aj semikritickým (stredne rizikovým) klientom a kritickým, čiže rizikovým klientom na základe odporúčania odborného lekára.

Ošetrenie nôh u podológa môže zahŕňať okrem vyšetrenia celého pohybového aparátu, so zameraním sa na chodidlo a dolné končatiny, aj ošetrenie nôh postihnutých rôznymi kožnými ochoreniami, ošetrenie zarastených nechtov vrátane rekonštrukcie trvalo poškodenej nechtovej platničky a trvalo poškodených nechtov, podporu liečby mykotických nechtov, ošetrovanie nôh diabetikom vrátane ošetrovania syndrómu diabetickej nohy (v rozsahu predpisu lekára), ošetrovanie kurích ôk a mozoľov klientov s cievnymi nedostatočnosťami, ošetrovanie zhrubnutia kože rôzneho pôvodu. Podológ ovláda základy farmakológie, ošetrenia rán, pozná teóriu výroby individuálnych vložiek do topánky je schopný vyrobiť individuálny korektor na korigovanie tvaru a deformácie prstov chodidiel.

Podiatria

je už lekársky odbor (zahŕňa lekárov diabetológov, chirurgov, dermatológov, angiológov a rehabilitačných lekárov), ktorý vykonáva intervenčné opatrenia pre zahojenie a liečenie kritických pacientov s chorobnými stavmi nôh. Podológ je v prípade rizikového pacienta len podporným článkom v rozsahu, aký určí lekár špecialista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pedikúra #podiatria #Podológia