Benzín z fľaše od Jupíka, kompót z ľuľkovca, šalát z listov jesienky. Neotrávte si leto

Na bratislavské telefónne číslo 5477 4166 Národného toxikologického informačného centra Univerzitnej nemocnice v Bratislave (NTIC) volávajú odborníci aj laici. Najviac otráv je náhodných a najväčší podiel na nich majú lieky, po nich nasledujú chemikálie. Polovicu všetkých telefonátov obyčajne tvoria konzultácie týkajúce sa otráv detí. Práve prázdniny sú obdobím ich snorenia po domoch, záhradných kôlňach či pivniciach. Starí rodičia by mali myslieť na to, že pri návšteve vnúčat treba odložiť lieky aj chemikálie na bezpečné miesto.

12.07.2023 06:00
macík, hračka, tabletky, lieky, otrava Foto:
Najviac otráv je náhodných a najväčší podiel na nich majú lieky, po nich nasledujú chemikálie. Polovicu všetkých telefonátov obyčajne tvoria konzultácie týkajúce sa otráv detí.
debata

Lieky: Väčšina otráv, až 80 %, vzniká v domácnosti a najohrozenejšou skupinou sú deti. Deti sa veľmi často priotrávia voľnopredajnými liečivami s účinnými látkami ako ibuprofén či paracetamol. Ľudia sa totiž často mylne domnievajú, že voľnopredajný liek je neškodný. Veľmi nebezpečné sú lieky, ktoré obyčajne užívajú starí rodičia, a tí majú svoje liečivá neraz uložené na ľahko dostupných miestach.

Pri silných liekoch, ako sú antireumatiká, pri účinných látkach ovplyvňujúcich centrálnu nervovú sústavu či liekoch na poruchy rytmu srdca, môžu byť pre malé dieťa smrteľné už dve-tri tabletky. Dodnes rezonuje prípad spred rokov, keď dvojročné dieťa pojedlo antireumatiká a do štyroch hodín zomrelo. „Najohrozenejšou skupinou sú batoľatá do troch rokov, pretože malé deti snoria, dávajú si všetko do úst,“ vysvetľuje PharmDr. Silvia Plačková, PhD., vedúca NTIC. „Aj preto môže byť veľmi riziková domácnosť starých rodičov, ktorí si neuvedomia nebezpečenstvo a majú voľne položené často veľmi toxické lieky – proti bolesti, na srdce, antidepresíva a podobne.“

Chemikálie: Sú na druhom mieste v počte otráv. Jedno dieťa na Slovensku, malo vtedy štyri roky, dávnejšie vypilo neznáme množstvo 10 % podofylínového roztoku na bradavice, ktorý si matka kúpila cez internet. Navyše ide o liek, ktorý sa musí uchovávať oddelene, s označením: Pozor, žieravina! Napriek liečbe dieťa upadlo do kómy. Prežilo, ale s následkami. Na Slovensku sa stalo aj to, že štvorročné dieťa vypilo benzín z umelohmotnej fľaše od Jupíka. Dospelá žena sa počas návštevy u svojho brata napila v kuchyni z pivovej fľaše prípravku na ničenie hmyzu. Zomrela. Mnohí dospelí majú totiž život ohrozujúci zlozvyk: zvyšky rôznych čistiacich a dezinfekčných prípravkov prelievajú do fliaš od nealkoholických nápojov. Stalo sa už aj to, že hosťovi takto naliali chemikáliu v reštaurácii.

dieťa, otrava, liek, chemikálie Čítajte rozhovor Nástrahy prázdnin: Na diaľku sme študovali odseknutú hlavu hada

Rastliny: Častou príčinou otráv u detí býva lákavý vzhľad rastlín, prípadne aj u dospelých podobnosť jedovatých rastlín so známymi nejedovatými rastlinami. V lete často dochádza ku zámenám čučoriedok za ľuľkovec zlomocný. Jedna 27-ročná mamička z neho dokonca uvarila kompót. Jedla ho ona aj jej deti, jedno osemročné a dve jednoročné. Otrava sa prejavila suchosťou v ústach, poruchami videnia, halucináciami. Chvalabohu, nikto nezomrel. Stalo sa už aj to, že ľuľkovec podali 9-mesačnému dieťaťu. Našťastie, dieťa bobule prehltlo celé a nerozhrýzlo ich. Už 3–5 bobúľ u takéhoto dieťaťa môže byť smrteľná dávka! Ľahko si možno popliesť aj bazu čiernu a bazu chabzdovú. Chabzda, našťastie, v surovom stave zapácha.

Slováci sa už otrávili, dokonca zomreli aj po konzumácii šalátu z listov jesienky namiesto medvedieho cesnaku a podobne je to s jedovatou konvalinkou. Ide však o jarné otravy. Jedovatý je aj tis obyčajný. Deti lákajú jeho červené plody, ktoré síce jedovaté nie sú, ale veľmi jedovaté je semienko v jeho vnútri (našťastie, je ťažké ho rozhryznúť). Už 50–100 kusov ihličia tisu je smrteľná dávka pre dospelého. Jedovatá bytová rastlina je aj populárna difenbachia.

Huby: Ľudia sa nimi najčastejšie otrávia počas hubárskej sezóny. Našou najjedovatejšou hubou je muchotrávka zelená, ktorej plodnica môže pripraviť o život až dvoch dospelých ľudí. Toxín sa nachádza vo všetkých jej častiach a neodstráni sa varením, mrazením ani sušením. Hubári si ju často v tomto období mýlia s pečiarkou či plávkou. V NTIC viackrát zaznamenali prípad, keď dieťa zjedlo hubu, ktorú si samo odtrhlo. Väčšina otráv u detí je však spôsobená konzumáciou hubového jedla. Otráviť sa však možno aj jedlými hubami, ak sú nesprávne skladované v nepriedušných obaloch a zaparia sa.

Módne otravy: V rámci trendu tzv. surovej stravy treba upozorniť, že aj inak veľmi zdravé strukoviny ako fazuľa sú v surovom stave jedovaté. Jed sa ničí až 15-minútovým varom. V NTIC sa už stretli aj s predávkovaním módnym vitamínom B17, ktorý obsahujú najmä marhuľové jadrá. Čo sa týka moderných kapsulí na pranie, do ktorých malé deti môžu zahryznúť, nie sú jedovaté, ale penia. Rodičia často zbytočne vyvolávajú vracanie, čím situáciu ešte zhoršia a podobne je to aj s vypitím bublifuku. Pri penivých látkach a chemikáliách s leptavými účinkami sa nikdy nevyvoláva vracanie pre riziko vzniku chemického zápalu pľúc a poleptania útrob dvakrát. Pozor aj na elektronické cigarety a tekutinu v nich obsiahnutú. Radšej sa treba poradiť na telefónnom čísle 155 alebo NTIC – 02/5477 4166, 0911 166 066.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otrava hubami #otrávenie #otravy