Viete, že zákerný melanóm má svoju abecedu? Treba ju poznať. F ako "funny" vtipné nie je

Pomocníkom pri podozrení na túto diagnózu sú „ABCDEFG kritériá“ označujúce najvýraznejšie charakteristiky začínajúceho melanómu.

17.06.2023 06:00
klobúk, slnečné okuliare, opaľovanie Foto:
Melanóm má vlastnú abecedu. A treba ju poznať.
debata

A Predstavuje asymetriu. Nebezpečné je znamienko, ktoré nemá pravidelný oválny alebo kruhový tvar, môže mať akoby výbežky.

B Predstavuje ohraničenie, okraj (z anglického border). Pigmentové znamienka môžu byť ostro ohraničené, ale okraj môžu mať aj rozstrapkaný, mnohotvárny. Neostré, akoby rozpité ohraničenie znamienka je podozrivé.

albín, albíni, albinizmus, Afrika, Malawi Čítajte aj Život bez pigmentu je prekliatím. Aj takto vyzerajú albíni v Afrike

C Znamená farbu (z anglického colour). Ak má znamienko viacero farebných odtieňov, treba ho ukázať odborníkovi. Zhubné znamienka majú často odtiene hnedej či čiernej farby, môže sa v nich dokonca objaviť červená, biela či modrá farba! Melanómy môžu nielen tmavnúť, ale aj strácať farbu. Niekedy môže melanóm pôsobiť len ako dlho sa nehojaca, mokvajúca vyrážka!

D Značí priemer (diameter) alebo rozmer (dimension). Melanómy majú obyčajne priemer väčší ako 5 mm.

E Označuje vyvýšenie pôvodne plochého znamienka (elevácia). Môže sa tým myslieť aj evolution, čiže vývoj. Podozrivé je všetko, čo rastie.

F Znamená smiešne vyzerajúci nález (funny looking lesion). Melanóm je akýmsi škaredým káčatkom medzi ostatnými znamienkami na tele. Je iný ako ostatné.

G Znamená rast (growing) – platí pri melanómoch, ktoré rastú priamo do výšky.

Ženy si každý mesiac dávajú robiť gélové nechty. Ale čo UV lampa?
Video
Môže opakované používanie UV lampy viesť ku melanómu? Mnohí pacienti prichádzajú so zanedbanými nádormi v oblasti pod nechtom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #melanóm #kožné znamienka #kožné choroby