Používate v lete ochranu? Mali by ste, inak zvyšujete výskyt tohto nebezpečného ochorenia

Rakovina kože je jednou z najčastejších foriem rakoviny a jej výskyt stále narastá. Pred slnečnými lúčmi, ktoré ju často spôsobujú sa môžete jednoducho chrániť.

20.06.2023 06:00
žmúrenie, slnko, oči, tieň, žena Foto:
Melanóm má vysokú schopnosť tvoriť metastázy lymfatickou, ale aj krvnou cestou. Môže metastázovať prakticky do všetkých orgánov a tkanív v tele.
debata

Slovensko sa už po 20. raz zapojilo do celoeurópskej kampane Euromelanoma, tentoraz zameranej na zlepšenie správania zameraného na ochranu pred UV-žiarením medzi tínedžermi. Nedávna štúdia na vyše 400-tisíc respondentoch ukázala, že ľudia, ktorí pred dosiahnutím veku 18 rokov utrpeli ťažké popálenie od slnka (konkrétne bolestivé popálenie s intenzívnym začervenaním alebo pľuzgiermi, ktoré trvalo dva dni alebo dlhšie), majú v dospelosti o 18 % vyššiu pravdepodobnosť, že im lekár nájde podozrivý útvar na koži.

„Predpokladá sa, že do roku 2040 sa zvýši výskyt rakoviny kože na celom svete o 85 %. Ak chceme zvrátiť tento trend, musíme myslieť na ochranu pred slnkom už v prípade detí a tínedžerov,“ povedala profesorka Veronique del Marmolová, predsedníčka iniciatívy kožných lekárov Euromelanoma. Samostatná štúdia ukazuje, že napriek tomu, že 84 % tínedžerov si uvedomuje súvislosť medzi nedostatočnou ochranou počas vystavenia UV žiareniu a vznikom rakoviny kože, 76 % z nich priznáva, že sa pred slnkom ani zďaleka nechráni vždy.

Prieskum na takmer 1 500 mladých ľudoch vo veku 15 až 19 rokov zároveň ukázal, že…

Pri vystavení slnečnému žiareniu:

27 % vždy nosí pokrývku hlavy

17 % má vždy odev s dlhými rukávmi

21 % vždy používa slnečné okuliare s ochranou pred UV žiarením

49 % vždy alebo často zostáva v tieni

52 % vždy používa opaľovací krém na tvár

56 % vždy používa opaľovací krém na odhalené časti tela

klobúk, slnečné okuliare, opaľovanie Čítajte viac Viete, že zákerný melanóm má svoju abecedu? Treba ju poznať. F ako "funny" vtipné nie je

Používaš ochranu?

Výsledky skríningu na 394 681 pacientoch počas uplynulých ročníkov kampane Euromelanoma, ktorí vypĺňali rozsiahly dotazník v ambulanciách lekárov, preukázal, že ťažké popáleniny od slnka v detstve zvyšujú riziko výskytu podozrivých lézií v dospelosti takmer o pätinu..

84 % tínedžerov chápe, že vystavenie slnečnému žiareniu zvyšuje riziko rakoviny kože a napriek tomu sa ani štvrtina z nich nechráni vždy pred slnkom..

Pri príležitosti Európskeho dňa melanómu sa začala informačná kampaň „Používaš ochranu?“, ktorá sa zameriava na tínedžerov. Jej cieľom je obmedziť celosvetový trend nárastu prípadov rakoviny kože.

MUDr. Zuzana Murárová, PhD., dermatoonkologička z Národného onkologického ústavu v Bratislave:

„Rakovina kože má, bohužiaľ, stúpajúcu tendenciu. Podľa štatistík sa výskyt rakoviny kože, predovšetkým melanómu, za posledných 30 rokov zvýšil až štvornásobne. Dôvodom je starnutie populácie, zmena v štýle obliekania, cestovanie k moru a nadmerné slnenie. Najohrozenejší sú ľudia s bledým typom pokožky, s veľkým počtom znamienok, s genetickým sklonom na vznik kožnej rakoviny, ľudia s oslabeným imunitným systémom alebo tí, ktorí už niekedy kožnú rakovinu prekonali. Zmyslom preventívnych kampaní, akou je aj Európsky deň melanómu, je upozorniť širokú verejnosť na rizikové faktory kožnej rakoviny, jej klinické prejavy, možnosti diagnostiky a liečby. Práve takéto aktivity často podporia rozhodnutie absolvovať preventívne dermatologické vyšetrenie.

Pri kožnej rakovine, obzvlášť pri malígnom melanóme, sú včasná diagnostika a liečba veľmi dôležité. Čím skôr sa nádor zachytí a lieči, tým je prognóza pre pacienta priaznivejšia. Verím, že aj tohtoročná kampaň privedie do dermatovenero­logických ambulancií čo najviac doposiaľ váhajúcich pacientov a zároveň pripomenie dôležitosť racionálneho pobytu na slnku bez zbytočného spálenia kože,“ uvádza onkodermatologička MUDr. Zuzana Murárová, PhD., z Národného onkologického ústavu v Bratislave a delegátka za Slovensko v skupine Euromelanoma.

Aj v prípade metastatického ochorenia (keď už pacient má metastázy, akési dcérske nádory) v súčasnosti existujú možnosti systémovej liečby. Tá sa stanovuje podľa tzv. mutačného stavu melanómu. Ďalšími modernými možnosťami liečby sú imunoterapia a biologická liečba tzv. BRAF + MEK inhibítormi. Tieto inovatívne možnosti liečby významne predlžujú život pacienta s pokročilým, čiže metastatickým ochorením.

Melanóm má vysokú schopnosť tvoriť metastázy lymfatickou, ale aj krvnou cestou. Môže metastázovať prakticky do všetkých orgánov a tkanív v tele. Najčastejšie však metastázuje do kože, podkožia a najbližších, tzv. regionálnych lymfatických uzlín. Po vyoperovaní pôvodného melanómu pozorujeme na koži, predovšetkým v okolí jazvy, často tzv. satelitné metastázy. Najčastejším orgánovým postihnutím krvnou cestou sú metastázy v pečeni, pľúcach, mozgu, kostiach a vo vzdialenejších lymfatických uzlinách.

albín, albíni, albinizmus, Afrika, Malawi Čítajte viac Život bez pigmentu je prekliatím. Aj takto vyzerajú albíni v Afrike

Európsky deň melanómu

Slovensko sa už od roku 2004 aktívne zapája do európskeho projektu EUROMELANOMA DAY, ktorý sa koná vždy v máji. V Európe sa táto akcia prvýkrát konala v roku 2000. V roku 2023 sa koná už 20. ročník. Propaguje sa skríning (vyhľadávanie) a preventívne vyšetrenia materských znamienok s cieľom poukázať na dôležitosť samovyšetrenia, prevencie, včasnej diagnostiky a zásad bezpečného opaľovania.

Samozrejme, na preventívne kontroly materských znamienok treba chodiť celoročne, ale úlohou EUROMELANOMA DAY je pripomenúť to najmä pred nástupom leta a dovoleniek. Každoročne sú len počas samotnej kampane diagnostikované nové malígne melanómy, ale aj nemelanómové druhy rakoviny kože (bazaliómy a spinaliómy).

Brožúry a videá pre verejnosť sú zdieľané na webových stránkach a sociálnych médiách edukačnej platformy www.trhkoze.sk a na stránkach pacientskej organizácie www.rakovinakoze.org, www.sds-sk.sk a www.euromelanoma.eu/sk-sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #melanóm #SPF #UV lúče #spinalióm