Trápi ma tetánia, hyperventilácia alebo panická porucha? Poznajte, s čím bojujete

Tetánia, hyperventilácia, panická porucha, panické záchvaty, úzkosť a depresia sú psychické problémy, ktoré sa prejavujú výraznými fyzickými príznakmi. Viete, aký je medzi nimi rozdiel? Ak poznáte, čo presne vás trápi, liečba bude účinnejšia.

25.04.2024 06:00
žena, smútok, depresia Foto:
Psychické problémy treba aktívne riešiť.
debata

Tetánia: nepríjemné kŕče

Pre tetániu sú charakteristické svalové kŕče, ktorých príčinou je nadmerné podráždenie nervového systému, a to zvyčajne v dôsledku nedostatku vápnika. Dôvody tohto stavu môžu byť rôzne: nedostatok minerálu v strave, nedostatočné vstrebávanie v črevách alebo zlá funkcia takzvaných prištítnych teliesok, ktoré produkujú hormón zvaný parathormón. Práve ten reguluje hladinu vápnika v krvi.

Psychiatrička: Ku komu s depresiou? Psychiatrovi či psychológovi? Ako môže pomôcť praktický lekár?
Video
Zdroj: TV Pravda

Tetánia môže spôsobiť bolestivé kŕče rôznych svalových skupín, často začínajú v rukách či prstoch rúk a postupujú ďalej do tváre, krku a nôh. Medzi prejavy patrí aj sťažené dýchanie alebo pocit, že sa postihnutý nemôže nadýchnuť.

A hoci tetánia má fyzickú príčinu, stres, úzkosť či depresie zvyšujú riziko jej vzniku alebo prispievajú k tomu, že sa kŕče opakujú. Stav sa lieči podávaním vápnika a vitamínu D, aby sa obnovila rovnováha minerálu v tele.

infarkt, žena, bolesť v hrudi Čítajte viac Neurologička o tetánii: Pri záchvate môžu vzniknúť bolestivé kŕče a strach zo smrti

Hyperventilácia: keď dýchate príliš usilovne

Kto ju zažil, nechce si to zopakovať. Pri hyperventilácii dýcha človek príliš rýchlo a zároveň hlboko, čo spôsobuje nadmerné vylučovanie oxidu uhličitého z tela. To môže viesť k rôznym príznakom, vrátane závratov, zmätenosti, trasu, mravčenia v rukách a okolo úst, rýchlej činnosti srdca a dokonca aj mdloby.

Hyperventiláciu spôsobujú úzkosti, stres, emocionálne napätie alebo fyziologické príčiny, ako je napríklad nadmerná stimulácia dýchacieho centra v mozgu. Možno jej predchádzať nácvikom správneho dychového vzorca, kontrolou stresu, prípadne liečbou príčiny, ak je známa.

Dýchanie do igelitového vrecúška

Pri akútnom stave pomáha, ak postihnutý dýcha do igelitového vrecúška. Tento postup sa nazýva reinhalácia oxidu uhličitého. Keď dýchate do vrecúška, opakovane vdychujete vzduch obsahujúci oxid uhličitý, čo môže pomôcť obnoviť jeho rovnováhu v tele a znížiť nadmerné dýchanie. Tento spôsob upokojuje dýchacie ústrojenstvo a zmierňuje symptómy hyperventilácie.

panika, panický atak, strach, preľaknutie, žena Čítajte viac Štyri dôvody vzniku panických atakov. Ako presmerovať svoju pozornosť?

Panický záchvat: pocit na zomretie

Panický záchvat je intenzívny, desivý a ťažko zvládnuteľný prejav úzkosti. Postihnutý má pocit, že práve zomiera. K nepríjemným fyzickým príznakom patria rýchly pulz, bolesť na hrudi, problémy s dýchaním, potenie, závraty, tras.

Medzi psychické symptómy sa zaraďujú pocit nereálna či odtrhnutia od reality, silný strach zo smrti alebo pocit straty kontroly. V skutočnosti však človeku, ktorý práve zažíva panický záchvat, nič nebezpečného nehrozí.

Na panických záchvatoch je zradné, že prichádzajú bez varovania a často aj bez nejakého zjavného spúšťača. Objaviť sa teda môžu aj vo chvíli, keď sa človek cíti psychicky celkom dobre. Úľavu mnohým postihnutým prinesie zistenie, čím vlastne trpia a že nie sú v ohrození. Potom im buď záchvaty celkom zmiznú alebo sa naučia ich zvládnuť.

Veľmi pomáha vedomá snaha upokojiť sa najčastejšie pomalým a sústredeným dýchaním. Ak sa stavy opakujú a zásadne komplikujú život, môže pomôcť psychoterapia a niekedy to nejde bez liekov proti úzkosti.

Panická porucha: dlhodobá spoločníčka

Panická porucha a panický záchvat sú spojené, ale odlišné pojmy. Panická porucha je duševné ochorenie, ktoré sa prejavuje opakujúcimi sa a neočakávanými panickými záchvatmi. Ľudia trpiaci panickou poruchou majú tendenciu zažívať opakujúce sa obdobia intenzívneho strachu, ktoré môžu viesť k ďalším problémom, ako je obava z ďalšieho záchvatu, izolácia a zníženie kvality života.

Základný rozdiel teda spočíva v tom, že panický záchvat je konkrétna epizóda intenzívnej úzkosti, zatiaľ čo panická porucha sa týka celkového vzoru opakujúcich sa záchvatov a obáv z budúcich záchvatov.

dievča, smútok, starosti Čítajte viac Zatočte konečne s osamelosťou. Tipy, ktoré vás vytiahnu zo zdrvujúcej samoty

Úzkosť: obavy a strach na dennom poriadku

Úzkostný stav charakterizuje psychické napätie, strach a obavy. Keď úzkosť pretrváva a negatívne ovplyvňuje každodenný život, môže ísť o úzkostnú poruchu. Úzkosť môže nadobúdať rôzne formy, od miernych pocitov neistoty až po intenzívne panické záchvaty.

Fyzické príznaky úzkosti môžu zahŕňať zrýchlený pulz, potenie, závraty, dýchavičnosť, nepokoj a napätie v svaloch. Je dôležité vyhľadať podporu a liečbu, ak úzkosť výrazne obmedzuje schopnosť fungovať a byť spokojným. Nie je to normálny stav, ale problém, ktorý treba riešiť.

Depresia: smútok a pocity zúfalstva

Depresia je duševná porucha, ktorá sa prejavuje dlhotrvajúcim a intenzívnym pocitom smútku a zúfalstva, stratou záujmu a radosti zo života a znížením energie. Ľudia trpiaci depresiou môžu mať problémy so spánkom, chuťou do jedla, koncentráciou a rozhodovaním.

Depresia môže mať rôzne príčiny, ovplyvňuje ju aj genetika. Podobne ako v prípade vyššie spomenutých psychických ťažkostí je dôležité vyhľadať pomoc, ak vám depresia bráni v normálnom a radostnom fungovaní. Niekedy pomôže iba nasadenie antidepresív, inokedy postačí len pohyb, nácvik dychu alebo relaxačných techník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #úzkosť #psychika #blízkosť #tetánia #hyperventilácia