Zatočte konečne s osamelosťou. Tipy, ktoré vás vytiahnu zo zdrvujúcej samoty

Ľudia, ktorí majú dobré vzťahy s inými, menej trpia úzkosťami či depresiami, ľahšie sa vyrovnávajú so stresom a majú aj celkovo lepšie zdravie. Čo však robiť, ak ste nedobrovoľne osamelým?

15.02.2024 06:00
dievča, smútok, starosti Foto:
Samota a osamelosť nie je to isté. Zatiaľ čo samota môže byť príjemná a obohacujúca, osamelosť dokáže človeka zdrviť.
debata

Osamelosť je potrebné odlišovať od samoty, ktorá je prirodzenou súčasťou normálneho ľudského správania. Každý totiž potrebuje čas len pre seba, počas ktorého si môže oddýchnuť a venovať sa sám sebe, pričom niekto potrebuje samoty menej, iný viac.

Osamelosť sa môže vyskytnúť v akejkoľvek etape ľudského života. Spôsobí ju strata blízkej osoby, nedostatok sociálnych kontaktov, životné zmeny, ako sú napríklad odsťahovanie sa do iného mesta či krajiny, zmena zamestnania, prípadne chronické ochorenie.

Osamelosť a sociálne odlúčenie sa spája s viacerými rizikami, ako sú napríklad: zvýšenie hladiny stresových hormónov, zníženie kvality spánku, zvýšené riziko rozvoja depresie či kognitívnych porúch (napríklad poruchy pamäte).

žena, depresia, smútok, invalidita Čítajte viac Psychiatrička: Ku komu s depresiou? Psychiatrovi či psychológovi? Ako môže pomôcť praktický lekár?

Hrozí dokonca až rozvoj niektorých chronických ochorení. Príčinou môže byť chronický stres, ktorý má negatívny vplyv na zdravie srdca a ciev, prípadne môže osamelosť viesť k zhoršeniu zdravých návykov, ako je napríklad nezdravá strava, fajčenie, nedostatok pohybu, ktoré sú rizikovými faktormi pre vznik kardiovaskulárnych ochorení.

Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie čelí sociálnemu odlúčeniu jeden zo štyroch starších ľudí. V prípade adolescentov sa odhaduje, že osamelosť zažíva päť až 15 percent z nich.

Ako zvládnuť osamelosť

Komunikujte s rodinou a priateľmi: Niekedy pomôže prítomnosť niekoho, o koho sa môžete „oprieť“. Porozprávajte sa s niekým, komu dôverujete o tom, ako sa cítite. Hovoriť o svojich pocitoch sa môže zdať skľučujúce, ale nebudete sami.

Zapojte sa do komunitných aktivít vo svojom okolí: Môžete sa venovať činnostiam, ktoré máte radi a zároveň spoznať nových ľudí, pomôže vám to prekonať pocity osamelosti. Vyhľadajte vo svojom okolí komunity a skupiny, ktoré sa venujú rovnakým záľubám, alebo sa naopak odhodlajte vyskúšať úplne novú aktivitu.

Staňte sa dobrovoľníkom: Zapojte sa do dobrovoľníckej aktivity vo svojej komunite, dobročinné aktivity vám môžu prinášať pocity uspokojenia a naplnenia. Zároveň spoznáte nových ľudí, získate nové kontakty, nových priateľov a zároveň aj nové skúsenosti.

Naplánujte si na každý deň aktivitu, na ktorú sa budete tešiť: Nemusí ísť o nič zložité či náročné, postačia aj drobné zdroje radosti, ako sú prechádzka, športové aktivity, čítanie knihy, maľovanie, písanie denníka, prípadne kurzy cvičenia, tanca alebo kreatívne kurzy.

Trávte viac času v prírode: Pobyt v prírode upokojuje a prechádzky v prírode (aj v mestskom parku) dokážu zvýšiť pocit pohody a zlepšiť náladu. Môžete stretnúť nových ľudí, prehodiť pár slov, usmiať sa. Prínosný je aj samotný pohyb a pobyt na čerstvom vzduchu a slnku.

Zostaňte v kontakte s inými ľuďmi: Zostaňte v kontakte s ľuďmi, na ktorých sa dokážete spoľahnúť, ktorým môžete dôverovať, a ktorých viete v prípade potreby požiadať o pomoc. Nezabudnite, že psychická pohoda a duševné zdravie nesúvisí s počtom priateľov, ale s kvalitou vzájomných vzťahov a z vnútorného a subjektívneho pocitu spojenia s ostatnými.

Starajte sa o svoje zdravie: Nezabudnite sa starať o seba, o svoje zdravie. Jedzte potraviny bohaté na živiny, snažte sa konzumovať čo najviac čerstvého ovocia a zeleniny, celozrnných výrobkov a bielkovín. Vyhnite sa potravinám s vysokým obsahom tuku a cukru. Nezabudnite na pravidelnú pohybovú aktivitu a tiež na dostatok kvalitného spánku.

Hľadajte pomoc: Nebojte sa vyhľadať pomoc psychológa alebo psychoterapeuta, ktorý vám pomôže zvládnuť vaše pocity osamelosti. Ak potrebujete okamžitú pomoc, obráťte sa na linky pomoci.

(Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva)

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #depresia #vzťahy #osamelosť #samota